Linkuri accesibilitate

Proteste fără precedent în China lui Xi Jinping. Revolta a ajuns și în capitala financiară Shanghai


Ofițeri de poliție formează un cordon în jurul protestatarilor. Manifestările din ultimele zile din China sunt fără precedent în regimul lui Xi Jinping.
Ofițeri de poliție formează un cordon în jurul protestatarilor. Manifestările din ultimele zile din China sunt fără precedent în regimul lui Xi Jinping.

Politica dură anti-Covid a Chinei, cu milioane de oameni încuiați în locuințe timp îndelungat este la baza protestelor care s-au extins în China, ajungând, duminică, și în capitala financiară a țării, Shanghai.

*ACTUALIZARE – Duminică seară au avut loc ciocniri între sute de protestatari și polițiști în Shanghai, în a treia zi în care au loc proteste față de politica strictă impusă de autorități pentru prevenirea răspândirii Covid-19, transmite Reuters.

Valul de nemulțumire s-a răspândit în mai multe orașe, cu manifestări fără precedent în regimul președintelui Xi Jinping. Protestatarii au ieșit duminică în străzile din orașele Wuhan și Chengdu, în timp ce studenții din numeroase campusuri universitare din China s-au adunat pentru a demonstra în weekend.

La primele ore ale zilei de luni (ora Beijingului), în capitala Chinei, două grupuri de protestatari care însumau cel puțin 1.000 de persoane s-au adunat de-a lungul celei de-a treia șosele de centură a capitalei chineze, lângă râul Liangma, refuzând să plece.

*ȘTIREA INIȚIALĂ. Valul de revoltă a fost declanșat de un incendiu izbucnit joi în Urumqi, cel mai mare oraș din provincia Xinjiang, în care au murit 10 oameni. Localnicii spun că aceștia nu au putut ieși din clădire din cauză măsurilor dure anti-Covid, care includ blocarea ieșirilor blocurilor sau locuințelor.

Autoritățile din Urumqi neagă că acesta ar fi fost motivul, dar, începând de joi, protestele s-au extins în mai multe orașe, inclusiv în capitala financiară Shanghai.

Potrivit Reuters, incendiul a alimentat un val de nesupunere civică la Urumqi, fără precedent de când Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu. Ulterior, la Shanghai, mai mulți oameni s-au adunat sâmbătă seară pentru a aprinde lumânări pe o stradă care are numele derivat din Urumqi, iar în primele ore ale dimineții de duminică, priveghiul s-a transformat într-un protest.

La Shanghai, oamenii au ridicat hârtii albe, un simbol al cenzurii, iar apoi au scandat: „opriți lockdown-ul în Urumqi, în Xinjiang, în toată China!”, potrivit unei înregistrări video care a circulat pe rețelele de socializare. (captură video)
La Shanghai, oamenii au ridicat hârtii albe, un simbol al cenzurii, iar apoi au scandat: „opriți lockdown-ul în Urumqi, în Xinjiang, în toată China!”, potrivit unei înregistrări video care a circulat pe rețelele de socializare. (captură video)

La un moment dat, protestatarii au scandat împotriva Partidului Comunist și a lui Xi Jinping, potrivit unor mărturii și înregistrări, un gest extrem de rar în societatea chineză controlată autoritar.

China își continuă politica sa strictă zero COVID în timp ce o mare parte a lumii a schimbat categoric abordarea. Deși scăzute în raport cu standardele globale, numărul cazurilor înregistrate în China au atins niveluri ridicate în ultimele zile, cu aproape 40.000 de noi cazuri înregistrate sâmbătă.

Duminică, oficialii din provincia Xinjiang au declarat că serviciile de transport public vor fi reluate treptat, începând de luni, în Urumqi. Mulți dintre cei 4 milioane de rezidenți ai săi au fost supuși unora dintre cele mai lungi perioade de restricții din China, neputând să își părăsească locuințele și până la 100 de zile.

Proteste în China
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

Sâmbătă, liderul Partidului Comunist pentru regiunea Xinjiang, Ma Xingrui, ceruse sporirea măsurilor de securitate și blocarea „respingerii ilegale și violente a măsurilor de prevenire a răspândirii Covid”.

Experții consultați de Reuters spun că, cel mai probabil, autoritățile vor înăbuși protestul, care nu are amploarea celor din 1989, finalizat cu represiunea sângeroasă din Piața Tiananmen.

Tulburările vin după ce proteste violente au izbucnit, miercuri, la cea mai mare fabrică de telefoane iPhone din lume, aflată în orașul chinez Zhengzhou.

XS
SM
MD
LG