Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat într-un interviu acordat Europa Liberă, că cel mai târziu până în luna iunie, Coaliția de guvernare trebuie să decidă dacă operează reforma pensiilor de serviciu sau nu, în forma convenită cu reprezentanții Comisiei Europene. Această reformă presupune, printre altele, conform ministrului Investițiilor Europene, ca fiecare beneficiar de pensie de serviciu să nu primească o pensie mai mare de cel mult 45 la sută din baza de calcul a veniturilor încasate câtă vreme a lucrat la Stat.
Marcel Boloș a explicat că în acest moment, sunt aproximativ 250 de mii de beneficiari de pensii speciale în România, iar pensiile unora se calculează luându-se în calcul chiar și 85% din baza de calcul. Reforma inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) presupune că reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale se referă inclusiv la cele în plată, a adăugat ministrul Marcel Boloș.
Dacă această reformă nu se va face, conform criteriilor din PNRR, România riscă să piardă peste un miliard de euro, bani europeni, a avertizat ministrul Investițiilor Europene.
Pe de altă parte, ministrul marcel Boloș a spus că un alt obiectiv dificil de atins prin PNRR, este închiderea grupurilor energetice care poluează. Este vorba, pentru început, despre scoaterea din funcțiune și conservarea grupurilor Turceni și Rovinari care produc în acest moment, 660 de MW. În lipsa acestor capacități, energia ar trebui altfel, cumpărată, a explicat ministrul Marcel Boloș. Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care se referă la decarbonizarea sectorului energetic.
Astfel, a anunțat Executivul, „se introduc în conservare sau se scot din exploatare 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit. Acestea se trec în conservare pe o perioadă de trei ani sau chiar se scot din exploatare, începând cu luna iunie 2023.”