Linkuri accesibilitate

Franța, blocată de proteste din cauza legii pensiilor. Primăria din Bordeaux a fost incendiată


 Poliția a lansat gaze lacrimogene asupra protestatarilor din Nantes, oraș din vestul Franței. În Rennes, jandarmii au folosit tunuri cu apă, arată imaginile transmise de BFM TV.
Poliția a lansat gaze lacrimogene asupra protestatarilor din Nantes, oraș din vestul Franței. În Rennes, jandarmii au folosit tunuri cu apă, arată imaginile transmise de BFM TV.

Protestatarii supărați pe președintele Emmanuel Macron și pe planul său de a crește vârsta de pensionare au blocat accesul la un terminal de aeroport, s-au așezat pe șinele de tren, s-au bătut cu poliția și au aruncat cu proiectile într-o secție de poliție.

Poliția a lansat gaze lacrimogene asupra protestatarilor din Nantes, oraș din vestul Franței.

În Rennes, jandarmii au folosit tunuri cu apă, arată imaginile transmise de BFM TV.

Iar primăria din Bordeaux a fost incendiată. Nu a fost clar cine a fost responsabil pentru incendiu, care a fost stins rapid de pompieri, conform BBC.

Tot în vest, la Lorient, ziarul Ouest-France scrie că proiectilele au declanșat un incendiu scurt în curtea unei secții de poliție.

Aeroportul Roissy-Charles De Gaulle din afara Parisului a fost atacat de muncitori.

Lângă Toulouse, în sud-vest, grămezi de moloz care ardeau au blocat traficul pe o autostradă și au trimis vălătuci de fum gros spre cer.

„Există multă furie, o situație explozivă”, a declarat liderul sindicatului CGT, Philippe Martinez, la începutul unui miting de la Paris.

Liderii sindicali au cerut calm, dar sunt foarte supărați pe ceea ce au numit comentariile „provocatoare” ale lui Macron.

După săptămâni de tăcere, Macron a spus într-un interviu televizat că va rămâne ferm și că legea va intra în vigoare până la sfârșitul anului.

El a comparat protestele cu asaltul dat asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021.

Sondajele de opinie au arătat de mult timp că majoritatea alegătorilor s-au opus amânării vârstei de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.

Alegătorii sunt în continuare supărați pe decizia guvernului de săptămâna trecută de a promova modificarea pensiilor prin parlament fără vot și de comentariile lui Macron făcute miercuri.

„Sunt în grevă pentru a protesta împotriva reformei pensiilor, dar și împotriva a ceea ce se întâmplă în guvern”, a declarat pentru Reuters Lucile Bidet, ofițer de programare Air France, în vârstă de 27 de ani, la un miting la Nantes.

„Nu mai ascultă oamenii. El este cel care dă foc țării”, a declarat Celine Verzeletti de la CGT la postul de radio France Inter.

Producția de energie electrică a fost, de asemenea, redusă joi, după ce sindicatele au făcut presiuni asupra guvernului pentru a retrage legea. Serviciile de zbor vor continua să fie reduse în weekend, a spus autoritatea aviației civile.

Protestele au vizat și depozitele de petrol și au blocat un terminal de GNL din orașul Dunkerque, din nordul Franței.

Protestele împotriva noii legi, care accelerează, de asemenea, o creștere planificată a numărului de ani în care trebuie să muncești pentru a obține o pensie completă, au atras mulțimi uriașe în mitingurile organizate de sindicate încă din ianuarie.

Majoritatea au fost pașnice, dar furia a crescut de când guvernul a ocolit un vot în camera inferioară a parlamentului, unde nu are majoritatea absolută și nu era sigur că va primi suficient sprijin.

De atunci, în ultimele șapte nopți au avut loc demonstrații la Paris și în alte orașe cu coșuri de gunoi incendiate și ciocniri cu poliția.

Ultimul val de proteste reprezintă cea mai serioasă provocare la adresa autorității președintelui de la revolta „Vestelor Galbene” de acum patru ani.

„Strada are o legitimitate în Franța. Dacă domnul Macron nu își amintește această realitate istorică, nu știu ce caută aici", a declarat Willy Mancel, 42 de ani, lucrător în industria de divertisment.


Pierderea zilelor de salariu în perioada grevelor are un impact negativ asupra economiei, într-un moment de inflație ridicată în Franța, iar guvernul speră că protestele și grevele vor pierde în cele din urmă avânt.

Ministrul Muncii, Olivier Dussopt, a spus că guvernul nu neagă problemele ridicate de greviși dar că trebuie să meargă mai departe.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG