Instituțiile europene vor colabora cu oficiali de la Varșovia și Kiev pentru a-i găsi pe copiii răpiți de Rusia și a-i aduce acasă, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Există un caz foarte important pentru mine: este vorba de copiii ucraineni răpiți. Este o amintire oribilă a celor mai întunecate vremuri din istoria noastră. A deporta copii este o crimă de război. Știm despre 16.200 de copii deportați, dintre care doar 300 s-au întors”, a declarat Ursula von der Leyen, însăși mamă a șapte copii.
„Aceste acțiuni criminale justifică în întregime mandatul de arestare emis de către Curtea Penală Internațională”, a completat șefa Comisiei Europene.
„În parteneriat cu Ucraina, împreună cu premierul Morawiecki (prim-ministrul Poloniei, n.r.) am lansat o inițiativă pentru a aduce înapoi acești copii care au fost răpiți de către Rusia. Ne aflăm la începutul acestei sarcini dificile. Vom organiza o conferință și dorim să acumulăm presiunea internațională pentru a lua toate măsurile care ne sunt la dispoziție ca să aflăm locațiile acestor copii”, a mai spus Von der Leyen.
„Dorim să ajutăm Națiunile Unite și organizațiile internaționale relevante în a obține informații mai bune despre copiii deportați în Rusia. Includem aici și copiii care au fost adoptați sau plasați la familii ruse”, a adăugat președinta Comisiei Europene.
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis pe 17 martie mandat internațional de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război. Acesta este acuzat pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.
Sunt primele acuzații internaționale formulate împotriva Rusiei de la începutul conflictului și vin după luni de muncă din partea echipelor speciale de anchetatori. Ei susțin că Rusia a răpit copii și adolescenți ucraineni și i-a trimis în tabere de reeducare rusești și că Kremlinul a atacat deliberat infrastructura civilă.
De asemenea, comisarul lui Putin pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, este și ea acuzată de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina. Și pe numele ei a fost emis un mandat internațional de arestare.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus despre decizia Curții Penale Internaționale că este o „decizie istorică, de la care va începe responsabilitatea istorică”.
El a completat că instituțiile ucrainene au înregistrat „peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor ucraineni de către ocupant”, sub rezerva că „numărul real și complet poate fi mult mai mare”.
Vladimir Putin a semnat, în luna mai a anului trecut, un decret prezidențial care prevedea accelerarea procesului prin care ucrainenii puteau dobândi cetățenia rusă, iar de atunci Rusia a recunoscut că a „transferat” 2.000 de copii.