Linkuri accesibilitate

Fostul președinte al CJ Neamț, Ionel Arsene, s-a predat polițiștilor din Italia


Ionel Arsene, fost președinte al Consiliului Județean Neamț, s-a predat în luni dimineață la o chestură din Bari, Italia.
Ionel Arsene, fost președinte al Consiliului Județean Neamț, s-a predat în luni dimineață la o chestură din Bari, Italia.

Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, s-a predat autorităților din orașul italian Bari. Potrivit unor informații judiciare, el s-a prezentat în fața polițiștilor însoțit de avocat și a fost reținut.

Condamnat la o pedeapsă de 6 ani și 8 luni închisoare cu executare pe 10 martie, Ionel Arsene a plecat din țară cu două zile înainte ca instanța să pronunțe sentința.

Judecătorii din Italia urmează să confirme mandatul de arestare emis de Curtea de Apel Brașov pe numele fostului președinte al Consiliului Județean (CJ) Neamț.

Urmează procesul de extrădare

Asta nu înseamnă că Arsene va fi trimis în România pentru ispășirea pedepsei. Având în vedere o serie de decizii anterioare ale instanțelor italiene este posibil ca acesta să rămână încarcerat în Italia.

Europa Liberă a dezvăluit că Arsene deține o societate de construcții cu sediul în Camisano Vicentiano din Vicenza.

Cu toate acestea, el a ales să se predea în Bari, localitate din sudul Italiei, aflată la 800 kilometri de Vicenza.

De ce este preferat sudul Italiei

În urmă cu doi ani, Curtea de Apel din Bari a refuzat să o extrădeze pe Alina Bica, fostă șefă a Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Condamnată la 4 ani închisoare pentru favorizarea infractorului, instanța italiană a recunoscut sentința pronunțată în România și a dispus executarea pedepsei în Italia, potrivit legislației italiene. Cu toate acestea, Bica nu execută pedeapsa, care a fost suspendată, până la clarificarea unor cereri depuse de fosta șefă a DIICOT.

Tot în Bari s-a predat și fostul ofițer SRI Daniel Dragomir. „Soluționarea mandatului european de arestare este pe rolul Curții de Apel Bari. Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța emitentă și instanța de executare”, susține ministerul Justiției.

Dragomir are de executat o pedeapsă de 3 ani și 10 luni de închisoare pentru fapte de corupție și așteaptă decizia de extrădare în libertate.

Acuzațiile DNA

Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în anul 2018, pentru trafic de influenţă, infracţiune săvârşită în 2013, în perioada când acesta era deputat.

Conform DNA, în cursul anului 2013, Ionel Arsene a primit de la un martor suma de 100.000 euro, pentru a-şi folosi influenţa asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală.

Pe 16 martie, prefectul de Neamț, Vasile-Adrian Niţă, a anunţat că a semnat ordinul privind încetarea mandatului lui Ionel Arsene de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, acesta fiind ales din partea PSD.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG