Linkuri accesibilitate

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, condamnat definitiv: 6 ani și 8 luni cu executare. Pe lista „most wanted” a Poliției Române


Ionel Arsene a părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței.
Ionel Arsene a părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței.

Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență. La câteva ore de la condamnarea sa, Ionel Arsene a fost trecut pelista „most wanted” a Poliției Române.

Digi 24 transmite că Arsene ar fi plecat din țară pe 22 februarie, înainte de a primi sentința programată să aibă loc pe 1 martie. G4Media scrie că ar fi plecat în Italia în urmă cu câteva zile.

Pedeapsa a fost redusă față de condamnarea din primă instanță cu doi ani și patru luni. Pe 6 aprilie, anul trecut, el a fost condamnat de Tribunalul Bacău la 8 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Pe lângă închisoare, lui Arsene îi mai este interzis dreptul de a ocupa, exercita și de a fi ales în funcții publice.

Instanța a mai decis și confiscarea a 80.000 euro și 150.000 lei, precum și menținerea sechestrului asigurator pe mai multe bunuri și plata cheltuielilor de judecată de 30.000 de lei.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cursul anului 2013, Arsene, ca deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro.

Arsene și-a folosit influența, pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, pentru „a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală”, potrivit DNA.

Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.

Arsene a fost denunțat de Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, cu care și-a dat mâna pentru a scăpa de Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean de la acea vreme.

În acest scop Ștefan i-a dat 100.000 de euro lui Arsene, banii trebuind să ajungă, prin interpuși, la șeful ANI, pentru a-l declara pe Culiță Tărâță incompatibil și în conflict de interese.

Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, iar în 2014, când Gheorghe Ștefan i-a cerut explicații, Ionel Arsene a spus că „decapitarea” lui Culiță Tărâță nu s-a produs pentru că au intervenit Gabriel Oprea și Victor Ponta.

Când i-a cerut banii înapoi, Ionel Arsene a restituit doar 20.000 de euro, spunând că „banii au fost dați mai departe”, dar l-a asigurat pe Ștefan că va încredința lucrările de construire a unei școli din Icușești către firma lui Vasile Panaite, viitor prefect de Neamț, la acea vreme primar la Dragomirești, care îi va da și lui Gheorghe Ștefan o parte din profit, scrie Mesagerul de Neamț.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG