Linkuri accesibilitate

Primul președinte al SUA trimis în judecată pentru fapte penale. Donald Trump pledează nevinovat pentru 34 de capete de acuzare


 În timpul procedurii de trimitere în judecată, Donald Trump pare îngândurat și privește meditativ mai degrabă prin obiectivul aparatului de fotografiat decât către acesta.
În timpul procedurii de trimitere în judecată, Donald Trump pare îngândurat și privește meditativ mai degrabă prin obiectivul aparatului de fotografiat decât către acesta.

Rechizitoriul a fost desigilat marți într-o procedură scurtă în fața judecătorului Juan Merchan și a devenit public.

În sala de judecată a Tribunalului din Manhattan/New York, Trump a fost flancat de avocații săi, în timp ce procurorii și-au prezentat cazul împotriva lui, susținând că a făcut plăți ascunse și ilegale cu impact asupra alegerilor din 2016.

După inculparea oficială echipa sa de apărători a transmis că „statul de drept a murit” în SUA.

Biroul procurorului districtual din Manhattan/New York, Alvin Bragg, l-a investigat pe fostul președinte în legătură cu presupusul său rol într-o schemă ilegală de plată și mușamalizarea ei în care este implicată Stormy Daniels, vedetă în filme pentru adulți. Schema datează de la alegerile prezidențiale din 2016.

Procurorul Alvin Bragg a susținut că Trump a făcut în mod repetat declarații false în evidențele comerciale din New York.

Acuzațiile se concentrează pe o plată în bani făcută către starul porno Stormy Daniels pentru a ascunde aventura pe care ar fi avut-o cu Trump și pe care acesta o neagă.

Aliații lui Trump susțin că sumele ar fi fost plătite nu pentru a-l proteja pe candidatul Trump la alegeri, ci pentru a-i salva căsnicia.

Numai că probele din actul de acuzare arată că Trump i-a cerut avocatului să amâne plata către Daniels până după alegeri, tocmai pentru că „la acel moment nu va mai conta dacă povestea devine publică” sau nu, așadar nu căsnicia ci candidatura sa la prezidențiale era miza.

Alvin Bragg, un fost procuror de stat și federal din New York, a făcut istorie ca primul procuror de culoare al biroului procurorului districtual din Manhattan. Acum, el revine în centrul atenției, după ce un mare juriu a votat pentru a-l acuza pe Donald Trump după o investigație de ani de zile asupra presupusului rol al fostului președinte într-o schemă de plăți ilegale.
Alvin Bragg, un fost procuror de stat și federal din New York, a făcut istorie ca primul procuror de culoare al biroului procurorului districtual din Manhattan. Acum, el revine în centrul atenției, după ce un mare juriu a votat pentru a-l acuza pe Donald Trump după o investigație de ani de zile asupra presupusului rol al fostului președinte într-o schemă de plăți ilegale.

Procedurile cu marele juriu sunt secrete, dar o sursă familiarizată cu cazul a declarat pentru CNN că un martor a depus aproximativ 30 de minute de mărturie înainte ca juriul să voteze pentru acuzarea lui Trump.

Ce spun anchetatorii

Rechizitoriul include o acuzație de conspirație și una de plăți în bani pentru două femei.

În declarațiile făcute după inculparea lui Trump, procurorul districtual, Alvin Bragg, a explicat că nu e vorba doar despre plăți, ci de acuratețea documentelor financiare legate de acestea.

Bragg a spus că Trump este acuzat de falsificarea unor documente financiare cu intenția explicită de a acoperi cel puțin alte trei categorii de delicte care includ:

 • violarea legilor electorale din statul New York,
 • declarații false de impozite, făcute sau facilitate,
 • depășirea limitelor impuse pentru contribuții de campanie.

Toate aceste delicte fac obiectul celor 34 de capete de acuzare formulate împotriva lui Trump.

Potrivit procurorilor, Donald Trump, în vârstă de 76 de ani, a făcut parte dintr-un plan ilegal de suprimare a informațiilor negative, inclusiv o plată ilegală de 130.000 de dolari, care a fost ordonată de inculpat pentru a suprima informațiile negative care i-ar fi afectat campania.

Acuzatorii săi spun că Trump „a falsificat în mod repetat și fraudulos înregistrările comerciale din New York pentru a ascunde o conduită criminală care a ascuns informații dăunătoare publicului care votează în timpul alegerilor prezidențiale din 2016”.

Rechizitoriul său include informații despre plățile făcute către starul de filme pentru adulți Stormy Daniels, modelul Playboy Karen McDougal și un fost portar de la Trump Tower care susținea că ar ști despre un copil pe care Trump l-a avut în afara căsătoriei.

Daniels a fost plătită cu 130.000 de dolari de fostul avocat al lui Trump Michael Cohen, în timp ce McDougal și portarul au fost plătiți cu 150.000 și, respectiv, 30.000 de dolari de către AMI, editorii National Enquirer.

Trump a pledat „Nevinovat” pentru toate cele 34 de capete de acuzare.

NBC transmite că procurorul Chris Conroy i-a spus judecătorului că anchetatorii săi sunt „foarte îngrijorați” de postările incendiare făcute de Trump pe rețelele de socializare despre procurorul districtual din Manhattan Alvin Bragg, alți procurori și despre judecător, spunând că aceste postări ar putea avea un impact asupra juraților și martorilor.

Într-una dintre postări, Trump se referea la judecătorul Juan Merchan ca fiind „extrem de partizan”.

Descris de observatori ca „dur” dar „corect”, judecătorul Merchan l-a condamnat la închisoare pe apropiatul lui Trump, Allen Weisselberg, a prezidat procesul de fraudă fiscală al Organizației Trump și a supravegheat cazul de fraudă penală al fostului consilier al lui Trump, Steve Bannon. Cei care, însă, susțin că Merchan este corect sunt chiar avocații celor pe care el i-a judecat.

Avocatul lui Trump, Todd Blanche, i-a spus judecătorului că clientul său este pur și simplu „supărat” și frustrat pentru că i s-a făcut o „mare nedreptate” și că nu face decât să își exercite drepturile prevăzute de Primul Amendament.

Judecătorul a avertizat ambele părți să nu își intensifice retorica, dar nu a emis niciun fel de ordin de restricție împotriva lui Trump. „Nu împărtășesc opinia dumneavoastră că o anumită retorică și un anumit limbaj sunt justificate de frustrare”, a spus judecătorul, citat de BBC.

El a ținut să puncteze că avertismentul său este o cerere și nu un ordin, dar a precizat că va fi „mai atent dacă această problemă va fi ridicată din nou”.

Toate acuzațiile care i se aduc lui Trump s-ar cuantifica într-o pedeapsă maximă de 136 de ani de închisoare conform legii din New York, dar pedeapsa s-ar putea scurta semnificativ dacă Trump va fi judecat în timpul unui proces.

Bragg trebuie să dovedească că Trump ar fi încercat să ascundă și delicte pentru care nu a fost inculpat și care nu sunt enumerate în actul de acuzare. Unul dintre ele privește violarea legilor federale cu privire la finanțarea campaniilor, care nu intră în competența procurorului districtual Bragg.

Strategia sa se poate dovedi riscantă și se poate întoarce împotriva sa în cazul în care Trump va fi achitat sau dacă judecătorul va scoate cazul de pe rol înainte de proces.

După mai mult de o oră fostul președinte a părăsit sala de judecată fără să facă nicio declarație, privind pierdut către jurnaliștii care-i adresau întrebări peste bariera creată de forțele de ordine.

În schimb, el a anunțat, înainte de inculparea sa oficială, că va face o declarație de la reședința sa din Mar-a-Lago la ora 20.15 locală (3.00 ora României).

Sala de bal de la Mar-a-Lago pregătită pentru declarațiile lui Trump
Sala de bal de la Mar-a-Lago pregătită pentru declarațiile lui Trump

Presa americană scrie, pe surse, că fostul președinte a fost amprentat în interiorul tribunalului, dar nu se știe dacă a fost și fotografiat din față și profil.

Înainte să ajungă în instanță, Trump a spus despre audierea sa că este „suprarealistă”.

Cât i s-au prezentat acuzațiile, Trump nu a fost încătușat. Acesta este și motivul pentru care s-a prezentat singur în fața instanței. Cât a durat procedura, a stat cu mâinile încrucișate, flancat de avocații săi. „Nevinovat”, a spus Trump.

Acord de plată în Biroul Oval

Fostul președinte Donald Trump a ascuns destinația plăților făcute către avocatul său, Michael Cohen, prin marcarea cecurilor lunare pentru „servicii juridice”, în baza unei înțelegeri încheiate de cei doi în Biroul Oval.

„La începutul lunii februarie 2017, inculpatul și avocatul s-au întâlnit în Biroul Oval de la Casa Albă și au confirmat acest aranjament de rambursare”, se arată în rechizitoriu.

Michael Cohen, fostul avocat personal al fostului președinte Donald Trump, aici în timpul audierii sale într-o comisie a Camerei Reprezentanților - Washington, 27 februarie 2019.
Michael Cohen, fostul avocat personal al fostului președinte Donald Trump, aici în timpul audierii sale într-o comisie a Camerei Reprezentanților - Washington, 27 februarie 2019.

Trump a semnat personal cecuri prin care avocatul său o plătea, de fapt, pe starul de filme pentru adulți Stormy Daniels, care primea 130.000 de dolari pentru un acord de confidențialitate. Și Cohen ar fi primit pentru serviciile sale 35.000 de dolari lunar timp de un an, susțin procurorii.

La rândul său, Cohen a negociat un acord cu avocatul lui Daniels pentru ca clienta sa să păstreze tăcerea și pentru a „preveni divulgarea informațiilor dăunătoare în ultimele săptămâni înainte de alegerile prezidențiale”.

Documentul detaliază, de asemenea, modul în care două dintre plăți au fost făcute de un trust înființat pe numele lui Trump, pentru ca sumele „corespunzând lunilor aprilie-decembrie 2017” să fie apoi „plătite personal de pârât”.

De altfel, potrivit actului de acuzare Trump l-a invitat pe președintele American Media, David Pecker, la Casa Albă pentru a-i mulțumi pentru sprijinul pe care i l-a acordat în timpul campaniei.

Pe 27 octombrie 2016 Cohen a făcut plata printr-un transfer bancar către avocatul lui Daniels. Plățile s-au oprit după decembrie 2017, conform rechizitoriului.

În schimb, după ce a fost ales președinte, Trump este acuzat că i-a plătit lui Cohen banii înapoi sub forma unor plăți înregistrate în mod fals ca fiind pentru „servicii juridice”. 34 de înregistrări false au fost făcute în registrele de afaceri din New York pentru a ascunde plata inițială secretă de 130.000 de dolari, spun procurorii.

Totodată, Trump și aliații săi au întreprins „o campanie de presiune publică și privată pentru a se asigura că [Cohen] nu a cooperat cu forțele de ordine”, dar Cohen a pledat în cele din urmă vinovat într-o anchetă federală.

Cronologia unui moment istoric

21.43 CNN prezintă fotografii din sala de judecată, în timpul procedurii de trimitere în judecată. Donald Trump pare supărat și îngândurat.

Donald Trump, în sala de judecată, unde i se aduc la cunoștință cele 34 de capete de acuzare și este trimis în judecată.
Donald Trump, în sala de judecată, unde i se aduc la cunoștință cele 34 de capete de acuzare și este trimis în judecată.

Înainte de a intra în sala de judecată, fostul președinte Donald Trump nu a făcut nicio declarație, așa cum se așteptau consilierii săi.

„Am avut impresia că ar putea face o scurtă declarație înainte de a intra și cred că faptul că nu a făcut-o este notabil”, a declarat fostul director de comunicare al Casei Albe din mandatul lui Trump, Alyssa Farah Griffin, pentru CNN.

„Asta îmi arată că ceea ce a văzut în rechizitoriu e mai mult decât se aștepa”, a spus Griffin. Totodată, lipsa unei declarații ar putea însemna, de asemenea, că „avocații sunt probabil în dezacord cu consilierii de comunicare”, a explicat fostul său PR.

Cu ceva timp în urmă, consilierii săi au declarat pentru CNN că fostul președinte intenționează să facă o scurtă declarație înainte de a intra în sala de judecată. Declarația ar fi urmat să fie făcută pe holul din afara sălii de judecată, potrivit unuia dintre avocații lui Trump, Chris Kise.

Detaliile despre cele peste 34 de acuzații cu care se confruntă Trump vor fi dezvăluite atunci când rechizitoriul marelui juriu va fi desigilat.

21.28 Ex-președintele SUA, Donald Trump intră în sala de judecată unde urmează să i se prezinte capetele de acuzare, premergătoare trimiterii în judecată. Imaginile transmise de CNN îl arată pe Trump pentru câteva secunde, încruntat, flancat de forțele de ordine.

Donald Trump sosește la Tribunalul din New York
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:56 0:00

Ușile de sticlă ale Tribunalului Penal din Manhattan, pe care au ieșit pentru scurt timp fostul președinte Donald Trump și avocatul său, nu sunt în mod normal întunecate așa cum au fost în această seară, remarcă CNN. Este încă una dintre măsurile suplimentare de securitate luate marți.

CNN - Donald Trump – primul fost președinte al SUA din istorie care se confruntă cu acuzații penale - a intrat în sala de judecată din New York pentru a fi judecat și este de așteptat să pledeze nevinovat. Detaliile despre cele peste 34 de acuzații cu care se confruntă sunt dezvăluite, odată ce rechizitoriul marelui juriu este desigilat. Rechizitoriul provine dintr-o investigație legată de o plată făcută pe numele actriței de film pentru adulți Stormy Daniels, în timpul campaniei prezidențiale din 2016.

21.00 Casa Albă a transmis un mesaj în care a arătat că punerea sub acuzare a lui Trump nu este punctul de interes al președintelui Joe Biden.

„Președintele Joe Biden este conștient de acuzarea predecesorului său și va afla evident știrile”, a transmis Casa Albă marți, dar a subliniat că „nu este focusul său”.

„Președintele se va concentra asupra poporului american așa cum o face în fiecare zi. Acesta nu este ceva care să fie un focus pentru el. El se va concentra pe lucruri precum să ne asigurăm că vom continua să scădem prețurile pentru poporul american”, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, ca răspuns la o întrebare adresată de CNN.

„Desigur, acest lucru este transmis de multe rețele, în fiecare zi, ore și ore, așa că, evident, va primi o parte din știri când va avea un moment pentru a se apleca asupra știrilor zilei, dar acesta nu este punctul lui de interes pentru astăzi”, a spus Jean-Pierre.

Biden se va întâlni cu mai mulți consilieri pentru știință și tehnologie pentru o discuție despre inteligența artificială, în timpul procedurii de punere sub acuzare a fostului președinte Trump.

Jean-Pierre a refuzat să comenteze detaliile cazului, dar a reiterat că lui Joe Biden „nu i s-au dat detalii înainte” cu privire la rechizitoriu, ci a fost informat de șeful personalului Casei Albe, Jeff Zients, cu privire la evoluții, așa cum au fost raportate în mass-media.

Biden a refuzat în mod repetat să comenteze cazul, dar a declarat luni pentru CNN, în Minnesota, că are încredere în Departamentul de Poliție din New York și a răspuns afirmativ când a fost întrebat dacă are încredere în sistemul juridic.

20.40 Fostul președinte Donald Trump a postat pe rețeaua sa, Truth Social, în timp ce se îndrepta către biroul procurorului din Manhattan, înainte de a fi pus sub acuzare.

„Mă îndrept spre Lower Manhattan, spre Tribunal. Pare atât de ireal - WOW, mă vor ARESTA. Nu pot să cred că asta se întâmplă în America. MAGA! (Make America Great Again - n.r.)”

 • 16x9 Image

  Alina Manolache

  Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

  Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

  A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

  Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

  A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG