Linkuri accesibilitate

PSD va cere în Coaliție suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina


Polonia și Ungaria au decis deja interzicerea importurilor de grâu din Ucraina. Țările din regiune, inclusiv România, se plâng că produsele ucrainene ieftine afectează piețele locale.
Polonia și Ungaria au decis deja interzicerea importurilor de grâu din Ucraina. Țările din regiune, inclusiv România, se plâng că produsele ucrainene ieftine afectează piețele locale.

Partidul Social Democrat anunță că va cere în coaliție ca Guvernul României să suspende temporar importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, „​la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniță comună cu această țară”.

Comunicatul PSD precizează că această măsură este „necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceștia”.

PSD susține că România trebuie să permită în continuare tranzitul produselor agro-alimentare ucrainene.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că protestele fermierilor din mai multe orașe ale țării au fost discutate în ședința din 11 aprilie a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„I-am rugat pe reprezentanții guvernului să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situația”, a răspuns președintele României, întrebat despre protestele fermierilor români.

În ceea ce privește o interdicție a importurilor și întrebarea dacă o eventuală oprire a tranzitului de cereale din Ucraina ar rezolva problema fermierilor români, Klaus Iohannis a răspuns că „trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a proteja fermierul român și pentru a ajuta, în același timp, Ucraina”.

Sâmbătă, Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat că vor interzice importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina.

În Polonia, este vorba nu doar de desfacerea acestor produse, ci și de tranzitul lor prin țară, blocând astfel parțial accesul terestru al exporturilor ucrainene către restul Europei. Prin Polonia trec în jur de 10% din toate exporturile agricole ale Ucrainei.

Ungaria, prin care trec 6% din exporturile agricole ucrainene, spune că nu va interzice tranzitul de cereale ucrainene pe teritoriul său. Autoritățile de la Sofia analizează, la rândul lor, oportunitatea unei interdicții a importurilor.

Premierii a cinci țări din regiune, inclusiv România, au trimis luna trecută Comisiei Europene o scrisoare în care spus că produsele ucrainene mult mai ieftine și mai puțin reglementate fitosanitar le distrug piețele locale în contextul creșterii prețurilor din UE.

Puteți consulta scrisoarea AICI.

Ministerul ucrainean al politicii agrare și alimentației a declarat că interdicția poloneză contravine acordurilor bilaterale existente privind exporturile și a cerut discuții pentru a rezolva această problemă.

Calea ferată prin care cerealele din Ucraina ajung în Republica Moldova și România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00

Reprezentanții Comisiei Europene au răspuns acestor măsuri, spunând că sunt inacceptabile și că nu pot fi luate de către fiecare țară în parte deoarece politica comercială a statelor membre ține exclusiv de UE.

Competențele exclusive ale UE sunt stabilite de comun acord de către statele membre și puse în grija autorităților de la Bruxelles, pentru a facilita desfășurarea coordonată a acțiunilor la nivel european, fără ca una dintre țări să aibă reguli diferite și astfel să creeze probleme pentru celelalte state. Unele măsuri, precum cele care reglementează flora și fauna marină, nu țin cont de granițe, așa că trebuie coordonate central, amintește Comisia.

Domenii legiferate exclusiv de UE sunt uniunea vamală, politica monetară pentru țările care folosesc moneda unică Euro, comerțul și acordurile internaționale și, relevant în acest caz, normele de concurență pe piața unică.

XS
SM
MD
LG