Linkuri accesibilitate

Polonia și Ungaria interzic importurile de cereale din Ucraina. UE: Acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile


O basculantă descarcă cereale într-un hambar din satul Zghurivka, Ucraina, 9 august 2022. Guvernul Poloniei a anunțat sâmbătă că a decis să interzică temporar importurile de cereale și alte alimente din Ucraina, încercând să calmeze furia crescândă a fermierilor polonezi.
O basculantă descarcă cereale într-un hambar din satul Zghurivka, Ucraina, 9 august 2022. Guvernul Poloniei a anunțat sâmbătă că a decis să interzică temporar importurile de cereale și alte alimente din Ucraina, încercând să calmeze furia crescândă a fermierilor polonezi.

Polonia și Ungaria au anunțat că de sâmbătă interzic importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja sectorul agricol local. Uniunea Europeană a reacționat duminică și a spus că măsurile sunt inacceptabile.

„Politica comercială este de competenţa exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În vremuri atât de dificile, este esenţial să coordonăm şi să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, a transmis purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, într-un comunicat.

De asemenea, Ucraina și-a exprimat regretul cu privire la decizia poloneză, afirmând că „rezolvarea diferitelor probleme prin acțiuni drastice unilaterale nu va accelera o rezolvare pozitivă a situației”, potrivit Reuters.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele vecine Ucrainei, din cauza blocajelor logistice, afectând însă prețurile și vânzările pentru fermierii locali.

Într-o scrisoare adresată luna trecută Comisiei Europene, prim-miniștrii din cinci țări est-europene au declarat că amploarea creșterii prețurilor la produse precum cereale, semințe oleaginoase, ouă, păsări de curte și zahăr a fost „fără precedent” și au afirmat că ar trebui să se ia în considerare posibilitatea de a se aplica tarife la importurile agricole ucrainene.

Vineri, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România a transmis că problema creată de importul produselor agroalimentare din Ucraina va fi abordată unitar, nu separat.

Polonia - an electoral

Impactul supraofertei a creat o problemă politică pentru Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare în Polonia, într-un an electoral, în condițiile în care economia este împotmolită în stagflație.

„Guvernul a decis un regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar și zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)”, a declarat liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, în timpul unei convenții de partid.

Lista acestor bunuri, care va cuprinde „de la cereale la produse din miere, foarte, foarte multe lucruri”, va fi inclusă în regulamentul guvernamental, a adăugat el.

Ministerul ucrainean al politicii agrare și al alimentației a declarat că interdicția poloneză contravine acordurilor bilaterale existente privind exporturile și a cerut discuții pentru a rezolva această problemă.

„Înțelegem că fermierii polonezi se află într-o situație dificilă, dar subliniem că fermierii ucraineni se află în cea mai dificilă situație în acest moment”, a spus Mikola Solski.

Jaroslaw Kaczynski a declarat: „Suntem și rămânem neschimbat prieteni și aliați ai Ucrainei. O vom sprijini și o vom susține, dar este de datoria fiecărui stat, fiecărei autorități, o autoritate bună în orice caz, să protejeze interesele cetățenilor săi.”

El a adăugat că Polonia este pregătită să înceapă discuții cu Ucraina pentru a rezolva problema cerealelor, a căror interdicție a intrat în vigoare sâmbătă seara.

Mai mult, duminică, guvernul polonez a anunțat că interdicția asupra importurilor de cereale se va aplica și în cazul tranzitului acestor produse.

Ungaria va permite tranzitul cerealelor

Ulterior, în cursul zilei de sâmbătă, guvernul naționalist al premierului maghiar Viktor Orbán s-a alăturat interdicției, invocând daunele grave ale agricultorilor locali.

Duminică, ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a discutat cu omologul maghiar, Istvan Nagy, despre interdicția impusă de Ungaria asupra importurilor de cereale din Ucraina.

Potrivit ministrului ucrainean, Budapesta a fost de acord să nu împiedice tranzitul de cereale ucrainene pe teritoriul său, scrie Kyiv Independent.

Solski a adăugat că nu este acceptabil să se ia astfel de decizii în mod independent, ceea ce Ungaria și Polonia au făcut deja, fără a ține cont de poziția generală a Uniunii Europene.

Se așteaptă ca interdicția Ungariei privind importul de produse agricole din Ucraina să dureze până la 30 iunie.

Bulgaria ia în calcul o măsură asemănătoare

Ministrul interimar al Agriculturii din Bulgaria, Iavor Gechev, a declarat duminică, la Plovdiv, că guvernul din care face parte are în vedere o interzicere a importului de cereale ucrainene, transmite Radio Bulgaria potrivit News.ro.

„Interesele bulgare trebuie protejate. Mai mult, acum că două ţări au acţionat deja în acest fel, dacă nu reacţionăm, acumulările de pe teritoriul bulgar ar putea deveni şi mai mari”, a susținut Iavor Gechev.

O eventuală interdicție ar putea fi anunțată marți, când va avea loc „o comunicare cu preşedintele, care este direct implicat în această situaţie”.

Discuții în CSAT-ul românesc

În România, președintele Klaus Iohannis a declarat joi că protestele fermierilor din mai multe orașe ale țării au fost discutate în ședința din 11 aprilie a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Am discutat această chestiune și i-am rugat pe reprezentanții guvernului să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situația”, a răspuns președintele României, întrebat despre protestele fermierilor români.

În ceea ce privește o interdicție a importurilor și dacă o eventuală oprire a tranzitului de cereale din Ucraina ar rezolva problema fermierilor români, Klaus Iohannis a răspuns că „trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a proteja fermierul român și pentru a ajuta, în același timp, Ucraina”.

Potrivit președintelui, membrii Guvernului prezenți la ședința CSAT i-ar fi promis că „lucrează pe aceste chestiuni” și că „vor găsi soluții”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG