Bună dimineața, dragi prieteni,
Deși îndepărtat, conflictul intern care a început să macine violent Sudanul are mize cu implicații globale, inclusiv pentru războiul din Ucraina. Țară cu mari rezerve de hidrocarburi, a treia ca mărime din Africa, Sudanul suscită interesul Occidentului, al Chinei și al Rusiei deopotrivă.
Iată principalele știri ale dimineții:
- Țările baltice solicită explicații Chinei după ce ambasadorul chinez la Paris, Lu Shaye, a afirmat că suveranitatea statelor ex-sovietice nu ar avea bază juridică.
- 22 de cetățeni români au cerut ajutorul MAE pentru evacuarea din Sudan. SUA, Marea Britanie și alte țări occidentale își evacuează diplomații și cetățenii.
- Proiectul de ordonanță al Guvernului privind interzicerea pensiei speciale cu salariul la stat are deja adversari... în Guvern.
Țările baltice cer explicații Chinei
Lituania, Estonia și Letonia cer explicații autorităților de la Beijing și își exprimă consternarea față de afirmațiile ambasadorului chinez la Paris, Lu Shaye, care contestă suveranitatea tuturor statelor ex-sovietice, scrie Politico.
Într-un interviu TV, ambasadorul chinez la Paris a argumentat că peninsula Crimeea a aparținut tradițional Rusiei. El a arătat că a fost cedată Kievului de Nikita Hrușciov, dar că din moment ce țările ex-sovietice „nu au statut efectiv conform dreptului internațional, deoarece nu există un acord internațional care să le confirme statutul de națiuni suverane”, Crimeea ar ține de Rusia.
După cum relatează Europa Liberă, protestului celor trei state baltice li s-a alăturat Franța, dar și Uniunea Europeană in corpore, prin vocea șefului diplomației UE, Josep Borrell, care a declarat că „aceste comentarii sunt inacceptabile”.
Între timp, BBC anunță că, potrivit unui raport militar oficial, Australia se pregătește să cumpere rachete cu rază lungă de acțiune ca să contracareze amenințarea crescândă a Chinei.
Cele 110 pagini ale documentului, continuă BBC, par să susțină cea mai puternică întărire a capacității de apărare a Australiei de la cel de-al doilea război mondial - 12 miliarde de dolari. The Guardian adaugă că vor fi întărite mai ales porturile și bazele militare din nordul țării, mai expuse în eventualitatea unor atacuri.
Politico se ocupă, într-o analiză separată, de aspecte economice cheie în relația cu China. Sub titlul „Dezbinarea Europei în privința Chinei se adâncește”, publicația atrage atenția asupra abordărilor diferite, în principal dintre Franța și Germania asupra Acordului privind Investițiile, blocat de la finele lui 2020.
Susținut și accelerat de Angela Merkel, aflată atunci la final de mandat, acesta a rămas în aer după sosirea la Casa Albă a lui Joe Biden și pe fondul sancțiunilor chinezești contra unor europarlamentari critici la adresa Beijingului pentru încălcarea drepturilor omului.
Franța se opune și acum acordului, Germania interesată să exporte mașini și produse chimice îl favorizează.
Interesant, în context, este articolul în care Politico citează un document UE care atestă eforturile europenilor de a-și apropia state precum Brazilia, Chile, Nigeria sau Kazahstan, inclusiv prin acorduri economice. Acesta pentru a micșora riscul apropierii lor de Rusia sau China.
22 de români au cerut evacuarea din Sudan
În ultimele două zile, pe fondul luptelor violente între armată și o puternică grupare paramilitară în capitala Khartoum, a continuat evacuarea diplomaților și cetățenilor occidentali, transmite BBC.
Alături de Statele Unite, Marea Britanie, își evacuează cetățenii și Germania, Spania și Italia. Ambasadele spaniolă și italiană au adăpostit și cetățeni din alte state - de la Argentina și Mexic la Polonia.
22 de cetățeni români au cerut evacuarea din Sudan, anunță Ministerul Român de Externe. Digi24 precizează că ambasada României de la Khartoum a fost suspendată încă din 2021 și că serviciile consulare se desfășoară prin ambasada din Etiopia, tel. +251 116 622 675.
De ce au reizbucnit violențele în Sudan? De ce gruparea paralimitară care contestă autoritatea liderului militar al țării provine din regiunea vestică Darfur, acolo unde își are tabere de antrenament gruparea rusească Wagner care face ravagii în Ucraina?
Două analize atrag atenția în această dimineață: cea din New York Times, sub titlul „Haos în Sudan: cine se bate pentru putere și de ce lupta nu încetează” și o foarte interesantă incursiune asupra intereselor rusești în Sudan, întocmită de Info Sud-Est și semnalată de G4Media.
Scandalul cumulării pensiei speciale cu salariul ar putea înceta...
Dacă membrii cabinetului Ciucă ar cădea de acord asupra textului Ordonanței de Urgență menite să interzică cumularea celor două, dacă salariul este încasat tot de la stat. Ministrul Muncii se opune limpede acestui cumul, scrie Europa Liberă, dar are de făcut precizări.
Radu Eremia publică în Adevărul o foarte interesantă listă de oficiali de la vârful ierahiei, beneficiari ai sumelor adunate și din pensia specială, și din salariul de la stat. între aceștia: premierul Ciucă și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Din același articol, aflăm și vârsta celui mai tânăr pensionar: 42 de ani.
Alte subiecte:
- Digi24 avertizează printr-un documentat articol și o ediție podcast asupra fenomenului alarmant privind consumul de droguri în școli și licee din România.
- În ediția „Țară în Service” din această săptămână, Europa Liberă atrage atenția asupra luptei încă pierdute contra gunoaielor. Nu lipsa banilor, ci ilegalitățile și neglijența sunt cap de afiș.
- Washington Post informează parcursul unui controversat proiect de lege inițiat de o fundație republicană din Iowa, care permite munca minorilor de 14 și 15 ani în ture de noapte și la linii de asamblare.
Toate cele bune, ne revedem mâine,
Elena