Linkuri accesibilitate

Ministrul Apărării din Ucraina: Suntem pregătiți de contraofensivă


Ministrul apărării al Ucrainei, Olexii Reznikov, vorbește cu presa la baza aeriană americană Ramstein din Germania, 21 aprilie 2023.
Ministrul apărării al Ucrainei, Olexii Reznikov, vorbește cu presa la baza aeriană americană Ramstein din Germania, 21 aprilie 2023.

Ucraina finalizează pregătirile pentru o contraofensivă împotriva forțelor rusești și este în mare parte pregătită pentru aceasta, a declarat vineri ministrul apărării Olexii Reznikov.

„De îndată ce va exista voința lui Dumnezeu, vremea și o decizie a comandanților, o vom face”, a declarat ministrul, într-un briefing de presă online, potrivit Reuters.

El nu a dat nicio dată pentru când va începe contraofensiva, dar a spus: „Vorbind dintr-un punct de vedere general, suntem pregătiți într-un procent ridicat”.

Kievul speră că contraofensiva planificată va schimba dinamica războiului care a făcut ravagii de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu 14 luni.

Rusia a ocupat întinderi de teritoriu ucrainean în est, sud și sud-est. Armata ucraineană a declarat în ultimul său raport zilnic privind războiul că Bahmut, un mic oraș din est, a rămas în centrul luptelor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna aceasta că aliații și partenerii străini ai Kievului au livrat Ucrainei aproape toate vehiculele de luptă promise.

Făcând referire la această declarație, Reznikov a declarat că Ucraina a primit o mulțime de echipamente moderne, inclusiv arme care vor servi drept „pumn de fier”, și că instruirea pe unele echipamente occidentale continuă.

Mii de soldați ucraineni s-au antrenat în mai multe țări occidentale pentru a utiliza diferite echipamente militare pe câmpul de luptă.

De asemenea, declarația ministrului apărării din Ucraina vine în aceeași în care Rusia a lansat un val de atacuri cu rachete în multe dintre cele mai mari orașe ucrainene, înainte de zorii zilei.

O mamă și un copil de trei ani se numără printre cele 14 persoane ucise în atacurile cu rachete rusești.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG