Linkuri accesibilitate

Aproape toate vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost livrate. ISW: Contraofensiva provoacă „anxietate” în Rusia


Un vehicul de luptă Bradley cu destinația Ucraina urmează să fie încărcat pe un transportator, în North Charleston, Carolina de Sud, pe 25 ianuarie 2023.
Un vehicul de luptă Bradley cu destinația Ucraina urmează să fie încărcat pe un transportator, în North Charleston, Carolina de Sud, pe 25 ianuarie 2023.

Aproape toate vehiculele de luptă promise Ucrainei de către aliații NATO, pentru contraofensiva planificată în primăvară, au fost livrate. În acest context, Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că viitoarea contraofensivă ucraineană provoacă „anxietate” în Rusia.

„Peste 98% din vehiculele de luptă sunt deja acolo. Sunt foarte încrezător că am livrat materialul de care au nevoie și vom continua o cale pentru a le susține și operațiunile”, a declarat comandantul militar al NATO, generalul Christopher Cavoli, potrivit New York Times, pe 26 aprilie.

Vehiculele promise de țările NATO sunt destinate să sprijine contraofensiva de primăvară anticipată a Ucrainei, despre care unii oficiali americani cred că ar putea începe în luna mai.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că aliaţii NATO şi partenerii lor au furnizat Ucrainei 230 de tancuri de luptă şi 1.550 de vehicule blindate.

La acestea se adaugă „cantităţi importante de muniţii, respectiv 98% din materialele promise, pentru a echipa nouă noi brigăzi blindate”, a declarat el, conform AFP.

„Ucrainenii dispun deci de capacităţile de care au nevoie pentru a recuceri mai multe teritorii”, a subliniat şeful Alianţei Nord-Atlantice.

În analiza sa de miercuri, Instititul pentru Studiul Războiului (ISW) arată că declarațiile făcute de oficialii ruși și de voci proeminente din spațiul informațional rusesc continuă să evidențieze „o anxietate omniprezentă cu privire la eventualele acțiuni de contraofensivă ucrainene”.

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, consideră că imediat ce condițiile meteorologice se vor îmbunătăți în Bahmut, Ucraina va lansa o contraofensivă, care ar putea coincide cu data de 9 mai, zi în care Ruusia sărbătorește Ziua Victoriei - comemorarea victoriei sovietice asupra Germaniei naziste din 1945.

De asemenea, potrivit ISW, care a analizat afirmațiile unui proeminent blogger militar rus, Ucraina ar putea planifica acțiuni de contraofensivă pentru a strica sărbătorile de 9 mai în Rusia.

„Invocările zilei de 9 mai sugerează că spațiul informațional rusesc continuă să acorde o importanță simbolică datelor asociate cu Marele Război Patriotic din Rusia”, subliniază Instititul pentru Studiul Războiului (ISW).

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG