Kelemen Hunor a obținut, sâmbătă, la Congresul PSD desfășurat la Timișoara, cel de-al patrulea mandat la conducerea Uniunii.
Potrivit Agerpres, din cei 835 de delegaţi prezenţi şi-au dat votul pentru realegerea lui Kelemen Hunor în funcţia de preşedinte 653. Șapte voturi au fost invalide iar restul delegaților nu au votat.
În discursul susținut sâmbătă, Kelemen Hunor a spus că printre prioritățile sale se află menținerea Uniunii la Guvernare. „Eu însumi voi face tot posibilul să continuăm guvernarea”, a spus Kelemen Hunor.
Vineri, în prima zi a congresului, au participat ca invitați și premierul Nicolea Ciucă, președintel PNL, și Marcel Ciolacu, liderul PSD.
Întrebat de jurnaliști dacă formaţiunea condusă de Kelemen Hunor va face parte din viitorul Guvern, premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, le-a spus, vineri, jurnaliștilor de la Timișoara: „Suntem în Coaliţie”.
O zi mai târziu, președintele reales al UDMR a reamintit una dintre principalele condiții ale UDMR: formațiunea respinge categoric varianta alegerii primarilor în două tururi de scrutin, a spus el, potrivit Agerpres.
Varianta, care ar permite o nouă competiție între candidații clasați pe primele două locuri după primul tur era, în 2020, „prioritatea numărul 1” a Partidului Național Liberal. Tema nu mai este în prezent de actualitate pentru partidul condus de Nicolae Ciucă.
PNL nu susține fățiș alegerea primarilor într-un singur tur, dar tema nu mai este abordată de la formarea actualei coaliții de guvernare.
În schimb, USR și AUR (partidele parlamentare aflate în opoziție) pledează ferm pentru alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi.
În ianuarie 2020, Guvernul PNL condus de Ludovic Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.
Guvernul a fost demis pe 5 februarie 2020, după ce Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură depusă de PSD și UDMR.
Declanșarea pandemiei de Covid 19 a făcut ca același guvern să fie reînvestit în mai puțin de o lună.
UDMR spune acum că ar acționa la fel pentru a susține alegerea primarilor din primul tur de scrutin, opțiune pe care o consideră „la fel de democratică” ca cea în care candidatul cu cele mai multe voturi în primul tur poate totuși pierde alegerile prin formarea unei coaliții împotriva sa în turul doi.
PSD respinge în continuare revenirea la alegerea primarilor din două tururi, o variantă care ar dezavantaja primarii în funcție.