Linkuri accesibilitate

Cum și-a îngropat PNL „prioritatea numărul 1” pentru a nu supăra PSD și UDMR


Conducerea PNL nu a mai insistat pentru alegerea primarilor în două tururi după ce a încheiat acordul de guvernare cu PSD. Imagine de la o ședință PNL cu Emil Boc, stânga, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte, Lucian Bode, prim-vicepreședinte și premierul Nicolae Ciucă (dreapta).
Conducerea PNL nu a mai insistat pentru alegerea primarilor în două tururi după ce a încheiat acordul de guvernare cu PSD. Imagine de la o ședință PNL cu Emil Boc, stânga, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte, Lucian Bode, prim-vicepreședinte și premierul Nicolae Ciucă (dreapta).

Liberalii recunosc în discuțiile neoficiale că alegerea primarilor în două tururi a rămas o temă secundară pentru partid, chiar „nepotrivită” în condițiile unei guvernări alături de PSD și UDMR. Considerată înainte de 2020 drept „prioritatea numărul 1” pentru PNL, ea a fost îngropată în Parlament.

Modificarea sistemului electoral pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi a fost definită de prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, în februarie 2020, drept prioritatea numărul unu a liberalilor.

Klaus Iohannis a intervenit de mai multe ori pe subiect înainte de alegerile locale și parlamentare. Alegerea primarilor în două tururi a fost considerată de președinte drept „soluția mai bună”, „soluția potrivită” sau un „pas esențial pentru legitimitatea primarilor”. Termenii apar în mai multe poziționări ale președintelui Iohannis în 2020.

Anii au trecut, iar discursul s-a schimbat.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, definește, în 2022, programul Anghel Saligny (PNDL3) drept o prioritate pentru partid, nu modificarea sistemului electoral.

Alegerea primarilor în două tururi a fost îngropată de PNL, chiar dacă nu există o decizie oficială în acest sens.

„Avem o decizie în Biroul Permanent Național de alegere a primarilor în două tururi. Deocamdată, nu avem o altă decizie, iar acea decizie rămâne în picioare”, a declarat Florin Roman, vicepreședinte pe administrație al PNL.

Lucrurile par să fi rămas neschimbate, dacă am asculta declarațiile oficiale. Europa Liberă a încercat să afle însă dacă poziția oficială corespunde și cu modul de acțiune al PNL în noua Coaliție de guvernare.

Realitatea din spatele declarațiilor oficiale

„Cât timp e UDMR la guvernare nu o să avem două tururi de scrutin”, susține un lider din conducerea PNL. De fapt, nu doar UDMR se opune, ci și PSD.

Social-democrații au pledat în ultimul deceniu pentru sistemul electoral în care primarii să fie aleși într-un singur tur. În 2016, guvernul Cioloș nu a dat OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, după ce PSD a amenințat cu moțiunea de cenzură.

Premierul Orban a încercat, în februarie 2020, să impună sistemul cu două tururi, dar o moțiune de cenzură a PSD și UDMR a fost adoptată de Parlament. Sistemul cu un singur tur pentru primari asigură PSD primul loc la alegerile locale, se arată în cercetările sociologice comandate de social-democrați.

„Nu cred că trebuie să luăm o decizie radicală în PNL și Coaliție. Și așa mergem pe sârmă cu multe subiecte. E foarte sensibil subiectul. Ar fi total nepotrivit să votăm un proiect, fie și cel cu primarii în două tururi, alături de AUR și USR și împotriva PSD – UDMR. Ar fi chiar nepotrivit”, a spus un prim-vicepreședinte PNL pentru Europa Liberă.

Cu peste 1.200 de primari, PNL încearcă să-și apere funcțiile câștigate în 2020, spun surse din partid. La finalul lunii mai, urmează o ședință a Ligii Aleșilor Locali, în care este foarte probabil să se discute și sistemul electoral pentru 2024. Mulți primari vor ca sistemul să nu se schimbe, deoarece avantajează edilul în funcție.

„Până în toamnă trebuie să știm în Coaliție cum participăm la alegeri. Mergem împreună, mergem separat, se va face un acord? Trebuie luată o decizie chiar și pentru alegerea în două tururi”, a precizat un lider PNL pentru Europa Liberă.

PNL joacă la două capete în Parlament

Parlamentul e locul în care partidele pot acționa în conformitate cu deciziile comunicate. PNL a arătat la votul privind alegerea primarilor în două tururi ca un partid divizat. Un proiect depus de AUR și ajuns la vot final în Camera Deputaților a fost retrimis la comisie pentru noi discuții, dar deputații PNL au votat fie pentru, fie împotrivă.

„Opinia PNL este nemodificată, nu au existat alte dezbateri sau decizii legate de primari în două tururi. Bineînțeles, după modificarea structurii de conducere a partidului și a programului politic vor avea loc noi dezbateri. În PNL au existat mereu opinii pe tema asta, nu a fost mereu o opinie unanimă pe votul într-un tur sau două”, a declarat Gabriel Andronache, liderul grupului PNL din Camera Deputaților.

Surse din partid au subliniat că, mai ales, organizațiile din Ardeal, cu bune rezultate la alegeri, mizează pe alegerea primarilor într-un singur tur.

Liderul grupului PNL din Cameră a precizat că votul din Parlament a fost împotriva proiectului depus de AUR și nu împotriva votului în două tururi.

„Subiectul nu este pe agenda partidului pentru perioada următoare, o să aibă loc o discuție la nivelul Ligii Aleșilor Locali, nu fac parte din ea. Comisia de Cod Electoral era o temă a vechii Coaliții de guvernare, o temă din programul politic. Tema nu apare în programul noii Coaliții”, a spus Andronache pentru Europa Liberă.

El a pledat pentru un nou Cod Electoral în România pentru a se unifica reglementările existente.

Ludovic Orban și USR critică noul PNL

„O democrație autentică se bazează pe o legitimitate de votul a jumătate plus unu a unei comunități”, a afirmat Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, în Parlament.

Fostul președinte PNL și-a criticat colegii pentru modul duplicitar în care au votat.

„E foarte straniu să văd cum fostul PNL face acum balet în legătură cu susținerea acestui proiect de lege, când ar trebui să fie un ferm susținător. Practic, după ce au fost încălecați de PSD, acum reprezentanții PNL neagă una dintre cele mai susținute teme ale liberalilor din ultimii ani de zile”, a fost poziția lui Orban.

USR a susținut proiectul depus de AUR pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Coaliția de guvernare a reușit însă să blocheze adoptarea proiectului prin retrimiterea la Comisii.

„Nu-mi fac iluzii că va trece prea curând dată fiind frăția USL 2.0. Însă, dat fiind cât e de importantă această modificare pentru însănătoșirea democrației românești, nu avem de ales decât să ne luptăm până în pânzele albe pentru ea”, a afirmat Tudor Benga, deputat USR.

Alegerea primarilor în două tururi nu este singurul proiect în care se remarcă o abordare diferită a PNL față de perioada campaniei electorale.

Eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali reprezintă o altă temă față de care liberalii au avut o poziție oscilantă. Pensiile speciale ale aleșilor locali nu au fost eliminate, ci doar prorogate an de an pentru a nu intra în plată. PNL s-a opus eliminării lor, au precizat surse din conducerea liberală, dar și din cea a USR, foștii parteneri de guvernare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG