Linkuri accesibilitate

Îngrijorări nucleare și evacuări în panică în sudul Ucrainei


Un militar ucrainean pregătește un obuz pentru ca un obuzier să tragă în pozițiile rusești de pe linia frontului, lângă orașul Soledar, pe 6 mai.
Un militar ucrainean pregătește un obuz pentru ca un obuzier să tragă în pozițiile rusești de pe linia frontului, lângă orașul Soledar, pe 6 mai.

Alertele de raid aerian s-au auzit în noaptea de 6 spre 7 mai în multe regiuni ale Ucrainei, pe fondul bombardamentelor rusești imprevizibile și a luptelor continue pentru orașul Bahmut din est.

Între timp, autoritatea atomică a ONU s-a declarat „extrem de îngrijorată”, deoarece forțele ucrainene au intensificat bombardamentele pentru a disloca forțele ruse din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, de la Zaporojie, care a fost capturată la începutul invaziei.

În actualizarea sa de duminică dimineață, Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a avertizat că „probabilitatea unor rachete și lovituri aeriene în Ucraina rămâne destul de mare”.

Trupele ruse își concentrează „principalele eforturi” în districtele Lyman, Bahmut, Avdiyivka și Maryinka, din estul regiunii Donețk, cu „lupte grele pentru orașele Bahmut și Maryinka”.

Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Malyar, a declarat că trupele ruse și mercenarii Wagner par să facă tot posibilul pentru a captura Bahmutul până pe 9 mai, când Moscova sărbătorește Ziua Victoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

La câteva luni de la ofensiva asupra Bahmut, cu un bilanț aparent mare de victime, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a amenințat săptămâna aceasta că-și retrage mercenarii din oraș din cauza a ceea ce a spus că este un eșec al conducerii militare de a furniza suficientă muniție.

Autoritățile ucrainene au anunțat alerte aeriene după ora 22:00, ora locală, pe 6 mai, pentru majoritatea regiunilor din estul, sudul și centrul Ucrainei și a îndemnat cetățenii să se ascundă în adăposturi.

Evacuări în apropiere de Zaporojie

Îngrijorările au crescut și în jurul centralei nucleare Zaporijie, deoarece oficialii ruși și internaționali invocă încercarea ucrainenilor de a recuceri teritoriul. Moscova a ordonat deja familiilor cu copii și membrilor în vârstă să evacueze zonele ocupate de ruși din apropierea Zaporojie.

Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, din regiunea Zaporojie, a spus că nu este sigur „cât de voluntară este această mutare”. Fedorov a mai spus că a stârnit „o panică nebună și cozi nu mai puțin nebunești” la un punct de control în Crimeea anexată Rusiei, cu autobuzele care pleacă la fiecare jumătate de oră și cu benzină insuficientă, potrivit AFP.

El spus că se teme că Rusia s-ar putea „pregăti pentru provocări” în zonă. Statul Major ucrainean a spus despre evenimentele din Zaporojie și evacuarea ordonată de Rusia că „primii evacuați sunt cei care au acceptat cetățenia [rusă în primele luni de ocupație”.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat și el despre situația „imprevizibilă” din jurul centralei nucleare.

„Situația generală din zona din apropierea centralei nucleare Zaporojie devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”, a spus Grossi într-o declarație din 6 mai. „Sunt extrem de îngrijorat de riscurile foarte reale de securitate și securitate nucleară cu care se confruntă centrala.”

XS
SM
MD
LG