Linkuri accesibilitate

Italia anunță sprijin „atât timp cât este necesar”. Întâlnire Zelenski - Papa Francisc, la Vatican


Volodimir Zelenski a fost primit sâmbătă după-amiază la Vatican de către Papa Francisc, fiind prima întâlnire directă după 2020. Anterior s-a întâlnit cu președintele și cu premierul Italiei.
Volodimir Zelenski a fost primit sâmbătă după-amiază la Vatican de către Papa Francisc, fiind prima întâlnire directă după 2020. Anterior s-a întâlnit cu președintele și cu premierul Italiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit sâmbătă, la Roma, cu președintele italian Sergio Mattarella și cu premierul Giorgia Meloni. Ulterior, șeful statului ucrainean s-a întâlnit la Vatican cu papa Francisc.

Atât președintele Sergio Mattarella cât și premierul Giorgia Meloni au transmis că Italia va acorda sprijin militar și financiar și că va susține candidatura aderării Ucrainei la UE, transmite Reuters.

De asemenea autoritățile din Peninsulă vor susține Ucraina și umanitar dar și pentru reconstrucția țării.

Girogia Meloni a condamnat agresiunea brutală și injustă a Rusiei și a transmis că Italia va sprijini Ucraina atât cât va fi necesar. Ea a mai spus că trupele rusești ar trebui să se retragă cât mai rapid din Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski și premierul italian Giorgia Meloni, la conferința de presă de după întâlnire de sâmbătă de la Roma.
Președintele Volodimir Zelenski și premierul italian Giorgia Meloni, la conferința de presă de după întâlnire de sâmbătă de la Roma.

„Nu poți obține pacea ca învins”, a spus ea, în consens cu președintele Sergio Mattarella. „Ar fi un precedent grav pentru națiunile lumii”, a spus ea.

„Viitorul Ucrainei este viitorul păcii și al libertății. Și este viitorul Europei, un viitor de pace și libertate, pentru care nu există alte soluții posibile”, a mai declarat Girgia Meloni, la conferința de presă comună cu Volodimir Zelenski, transmite și Associated Press.

Zelenski și Papa au discutat despre situația din Ucraina

Cea mai așteptată întâlnire a președintelui ucrainean a fost cea cu papa Francisc, la Vatican.

Papa Francisc i-a mulțumit președintelui ucrainean pentru vizită, în timp ce Volodimir Zelenski l-a întâmpinat cu mâna pe inimă remarcă AP. Zelenski a mai spus că este o onoare să îl întâlnească pe suveranul pontif.

Președintele Volodimir Zelenski, cu mâna pe inimă la întâlnirea cu Papa Francisc.
Președintele Volodimir Zelenski, cu mâna pe inimă la întâlnirea cu Papa Francisc.

Cei doi au discutat despre situația umanitară și politică provocată de război, potrivit unui comunicat al Vaticanului, citat de agenția de presă. Papa a subliniat importanța sprijinirii victimelor inocente ale războiului.

„Papa Francisc l-a asigurat pe președintele ucrainean de rugăciunea sa constantă, întărită de numeroasele sale apeluri public și de invocarea continuă a Domnului Păcii, din luna februarie a anului trecut”, mai transmite Sfântul Scaun, cu referire la invazia rusească declanșată în februarie 2022.

Comunicatul nu a făcut referire la întâlnirea recentă a suveranului pontif cu premierul Denys Shmyhal, în care acesta i-a cerut să ajute la returnarea copiilor ucraineni pe care Rusia i-ar fi luat ilegal din Ucraina.

Papa și misiunea pentru pace

La începutul războiului, papa Francisc a încercat o abordare echidistantă, încercând să fie un mediator, după care a condamnat ferm agresiunea Rusiei, comparând-i acțiunile cu cele mai grave atrocități asupra Ucrainei din timpul epociii sovietice, notează Reuters.

Papa Francisc a stârnit nedumerire când la finalul lunii aprilie a afirmat că Vaticanul ar fi implicat într-o misiune de restabilire a păcii, refuzând să ofere însă detalii.

De altfel papa a pledat pentru pace constant în alocuțiunile sale publice. El a transmis că Vaticanul va face tot ce îi stă în putință pentru repatrierea copiilor ucraineni. Kievul estimează că aproximativ 19.500 de copii au ajuns în Rusia de la începutul invaziei, în ceea ce descrie drept deportări ilegale.

În cursul săptămânii suveranul pontif s-a întâlnit cu ambasadorul rus la Vatican, Alexander Avdeyev și ar fi trimis prin intermediul lui o scrisoare lui Vladimir Putin, potrivit ziarului Il Messagero.

Invitația adresată de Volodimir Zelenski papei Francisc a rămas neonorată, acesta precizând că ar dori să viziteze și Moscova ca parte a misiunii de pace amintite.
În schimb, papa s-a întâlnit pe final de aprilie cu premierul Denys Shmyhal, împreună cu care a discutat despre formula de pace propusă de Kiev.

Administrația Zelenski a avansat în mod repetat formula păcii în 10 puncte, care include recuperarea integrității teritoriale a Ucrainei, restabilirea granițelor sale și retragerea trupelor rusești, dar și pedepsirea celor care se fac vinovați de crime de război.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG