Președintele ucrainean s-a adresat, luni seară, prin videoconferință liderilor globali reuniți în Bali, Indonezia, după ce s-a întors din regiunea Herson, recucerită de forțele ucrainene săptămâna trecută.
Volodimir Zelenski a spus că eliberarea Hersonului „amintește de multe bătălii din trecut, care au devenit puncte de cotitură”.
„Este ca, de exemplu, Ziua Z - debarcarea Aliaților în Normandia. Nu a fost încă un punct final în lupta împotriva răului, dar a determinat deja întregul curs ulterior al evenimentelor. Este exact ceea ce simțim acum”, a spus el.
Zelenski a adăugat însă că Ucraina mai trebuie să lupte „o vreme” pentru a-și elibera tot teritoriul, iar eliberarea regiunii Herson reprezintă un punct de pornire pentru a pune în aplicare „formula noastră de pace”.
Zelenski a adăugat că vrea ca invazia Rusiei să se încheie „în mod corect” și „pe baza Cartei ONU și a dreptului internațional”, fără compromisuri pentru țara sa în ceea ce privește conștiința, suveranitatea, teritoriul și independența Ucrainei.
„Ucraina a fost întotdeauna un lider în eforturile de menținere a păcii, iar lumea a fost martoră la acest lucru. Iar dacă Rusia spune că se presupune că vrea să pună capăt acestui război, să o dovedească prin fapte. Aparent, nu se poate avea încredere în cuvintele Rusiei și nu va exista [un protocol] Minsk-3, pe care Rusia l-ar încălca imediat după semnare”, a adăugat liderul de la Kiev.
El a avertizat că, fără acțiuni concrete pentru restabilirea păcii, Rusia va încerca să înșele în continuare țările care vor pace: „Sunt convins că acum este momentul în care războiul distructiv al Rusiei trebuie și poate fi oprit. (...) Dacă Rusia se opune formulei noastre de pace, veți vedea că vrea doar război”.
În replică, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marți că cerințele Ucrainei pentru reluarea discuțiilor cu Moscova sunt „nerealiste”.
„Toate problemele sunt cu partea ucraineană, care refuză categoric negocierile și pune condiții care sunt în mod evident nerealiste”, a declarat oficialul rus, potrivit AFP, la summitul din Indonezia.
„Acest proces este împiedicat de Ucraina, care, inclusiv prin legi, prin decretul lui Zelenski, interzice negocierile cu Federația Rusă”, a mai spus ministrul rus, făcând referire în mod intenționat greșit la un decret care prevede de fapt interzicerea negocierilor cu Vladimir Putin.
„Vrem să vedem dovezi concrete că Occidentul este serios interesat să îl disciplineze pe Zelenski și să îi explice că acest lucru nu poate continua, că nu este în interesul poporului ucrainean”, a mai declarat Lavrov, după discuții cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz.
Cele zece propuneri înainte de Volodimir Zelenski și detaliile fiecăreia:
1. Siguranța radiologică și nucleară. Șantajul Rusiei
Volodimir Zelenski: „Nimeni nu are dreptul să șantajeze lumea cu un dezastru radioactiv. Cu toate acestea, în fața ochilor întregii lumi, Rusia a transformat centrala noastră nucleară din Zaporojie într-o bombă radioactivă care poate exploda în orice moment. Unde se va duce norul de radiații? Poate spre teritoriul UE. Poate spre Turcia. Poate spre Orientul Mijlociu. Consider ca fiind criminală chiar și o posibilitate ipotetică a unui astfel de scenariu.
Rusia trebuie să își retragă imediat toți militanții de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie. Centrala trebuie să fie transferată imediat sub controlul AIEA și al personalului ucrainean. Conectarea normală a centralei la rețeaua electrică trebuie să fie restabilită imediat, astfel încât nimic să nu amenințe stabilitatea reactoarelor.
Am propus ca misiunile AIEA să fie trimise la toate centralele nucleare ucrainene - patru dintre ele, 15 unități nucleare în total. Plus centrala de la Cernobîl, care a fost oprită și se află în conservare. Astfel de misiuni pot verifica dacă orice activitate ostilă împotriva instalațiilor nucleare ucrainene a încetat într-adevăr.
Cât timp durează punerea în aplicare? Rusia poate începe demilitarizarea centralei nucleare de la Zaporojie chiar de mâine, dacă este cu adevărat pregătită să restabilească siguranța radioactivă pe care a încălcat-o.
Același lucru este valabil și pentru amenințările nebunești cu arme nucleare la care recurg oficialii ruși. Nu există și nu pot exista scuze pentru șantajul nuclear.”
2. Securitatea alimentară
Volodimir Zelenski: „Datorită participării puternice a ONU, a Turciei și a altor parteneri, am demonstrat cum cooperarea câtorva persoane poate restabili securitatea alimentară pentru cei mulți. Cred că inițiativa noastră privind exportul de cereale merită o prelungire pe termen nelimitat - indiferent de momentul în care se termină războiul.
Din iulie, Ucraina a exportat peste 10 milioane de tone de alimente pe mare. Putem crește exporturile cu câteva milioane de tone pe lună. Astfel, pentru aceasta, propun să extindem inițiativa de export de cereale către celelalte porturi ale noastre - în special către porturile Nikolaiev și 'Olvia' din regiunea Nikolaiev. (...) Ucraina poate exporta 45 de milioane de tone de alimente în acest an.”
3. Securitatea energetică
Volodimir Zelenski: „Cu toții puteți fi martori la ceea ce urmărește teroarea rusă acum. Aceasta este o încercare de a transforma frigul într-o armă. (...) Aproximativ 40% din infrastructura noastră energetică a fost distrusă de loviturile rachetelor rusești și ale dronelor iraniene folosite de ocupanți. În fiecare săptămână, Rusia aruncă în aer centralele noastre electrice, transformatoarele și liniile de alimentare cu energie electrică.
Un obiectiv conex al acestei terori este de a împiedica exportul energiei noastre electrice către țările vecine, ceea ce le-ar putea ajuta în mod semnificativ să stabilizeze situația energetică și să reducă prețurile pentru consumatori.
Rusia este interesată de criza energetică. Și ar trebui să fim cu toții interesați să punem capăt terorii. (...) În orice zi, Rusia, de una singură, poate pur și simplu să renunțe la loviturile asupra instalațiilor ucrainene de generare a energiei și de alimentare cu apă și căldură. Să lăsăm Rusia să dovedească prin respingerea terorii că este cu adevărat interesată de restabilirea păcii.
De asemenea, trebuie să facem un pas fundamental pentru ca resursele energetice să nu mai fie folosite ca arme. Ar trebui introduse restricții de preț pentru resursele energetice rusești.
Dacă Rusia încearcă să priveze Ucraina, Europa și pe toți consumatorii de energie din lume de predictibilitate și stabilitate a prețurilor, răspunsul la acest lucru ar trebui să fie o limitare forțată a prețurilor de export pentru Rusia. Astfel încât prețul de export să nu fie mai mare decât costul de producție. Asta este corect. Dacă iei ceva, lumea are dreptul să ia de la tine.”
4. Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților
Volodimir Zelenski: „Mii de oameni de-ai noștri - militari și civili - se află în captivitate în Rusia. Ei sunt supuși la tortură brutală - acesta este un abuz în masă. Cunoaștem numele a 11.000 de copii care au fost deportați cu forța în Rusia. Aceștia sunt separați de părinții lor, în deplină cunoștință de cauză că au familii.
În plus, există zeci de mii de persoane care au fost deportate cu forța și despre care știm doar indirect. Printre aceștia se numără mulți dintre cei ai căror părinți au fost uciși de loviturile rusești, iar acum sunt reținuți în statul care i-a ucis. Adăugați la aceștia sute de mii de adulți deportați și veți vedea ce catastrofă umanitară a provocat războiul rusesc.
Adăugați prizonierii politici - cetățeni ucraineni care sunt deținuți în Rusia și în teritoriul ocupat temporar, în special în Crimeea. Trebuie să-i eliberăm pe toți acești oameni.”
5. Punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei
Volodimir Zelenski: „Articolul 2 din Carta ONU definește totul foarte clar, tot ceea ce a încălcat Rusia prin acest război. Prin urmare, trebuie să restabilim valabilitatea dreptului internațional - și fără compromisuri cu agresorul. Deoarece Carta ONU nu poate fi aplicată parțial, selectiv sau după bunul plac.
Rusia trebuie să reafirme integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul rezoluțiilor relevante ale Adunării Generale a ONU și al documentelor internaționale obligatorii din punct de vedere juridic aplicabile. Asta nu poate fi negociat.”
6. Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților
Volodimir Zelenski: „Rusia trebuie să își retragă toate trupele și formațiunile armate de pe teritoriul Ucrainei. Trebuie restabilit controlul Ucrainei asupra tuturor secțiunilor frontierei noastre de stat cu Rusia. Acest lucru va duce la o încetare reală și completă a ostilităților.
Fiecare zi de întârziere înseamnă noi morți de ucraineni, noi amenințări la adresa lumii și o creștere nebună a pierderilor din cauza continuării agresiunii rusești - pierderi pentru toată lumea.”
7. Justiție
Volodimir Zelenski: „Peste tot, atunci când ne eliberăm țara, vedem un singur lucru - Rusia lasă în urmă camere de tortură și înmormântări în masă de oameni uciși. Asta s-a întâmplat la Bucea și în alte orașe din nordul țării după ocupație, asta s-a întâmplat în regiunea Harkov. Același lucru îl observăm acum în regiunea Herson.
Începând de astăzi, avem informații complete despre 430 copii uciși de loviturile rusești. Numai copii! Și numai cei despre care știm totul cu siguranță. Și câte gropi comune există pe teritoriul care încă se află sub controlul Rusiei? Ce vom vedea în Mariupol?
De aceea, lumea ar trebui să sprijine înființarea Tribunalului Special privind crima agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și crearea unui mecanism internațional pentru a compensa toate daunele cauzate de acest război. Despăgubiri pe seama bunurilor rusești, pentru că agresorul este cel care trebuie să facă totul pentru a restabili justiția încălcată de el.
Am propus deja o rezoluție a Adunării Generale a ONU cu privire la un mecanism internațional de despăgubire pentru daunele cauzate de războiul rusesc. Aceasta este aprobată. Vă cerem să o puneți în aplicare.
Pregătim, de asemenea, a doua rezoluție - privind Tribunalul Special. Vă rugăm să vă alăturați și să o susțineți. Pentru că nu există țară pe lumea asta care să nu aprecieze justiția.”
8. Ecocidul și nevoia de protecție imediată a mediului
Volodimir Zelenski: „Milioane de hectare de pădure au fost arse de bombardamente. Aproape 200.000 de hectare din pământul nostru sunt contaminate cu mine și obuze neexplodate.
Zeci de mine de cărbune sunt inundate, inclusiv mina în care a avut loc o explozie subterană de testare nucleară în 1979. Aceasta este mina 'Iunkom' din regiunea Donețk. Aceasta se află pe teritoriul ocupat de Rusia. Este inundată de mai mulți ani - tocmai din cauza ocupanților.
Toată lumea de la Moscova știe ce amenințare reprezintă nu numai pentru râurile din regiunea Donețk, ci și pentru bazinul Mării Negre. Numai eliberarea teritoriului nostru poate oferi condițiile pentru eliminarea acestei amenințări.
Este imposibil de calculat cu exactitate cantitatea de poluare atmosferică provenită de la depozitele de petrol arse și de la alte incendii... Precum și de la instalațiile de canalizare aruncate în aer, de la uzinele chimice arse, de la nenumăratele locuri de înmormântare a animalelor ucise.
Din cauza agresiunii rusești, 6 milioane de animale domestice au murit. 6 milioane! Acestea sunt cifre oficiale. Cel puțin 50.000 de delfini au fost uciși în Marea Neagră. Mii de hectare de sol sunt contaminate cu substanțe nocive - majoritatea sunt soluri fertile. Erau soluri fertile.
În timpul Summitului privind clima de săptămâna trecută din Egipt, am propus o platformă pentru a evalua daunele provocate de război asupra mediului. Trebuie să o punem în aplicare.
De asemenea, trebuie să găsim răspunsuri comune la toate amenințările de mediu create de război. Fără acest lucru, nu va exista o întoarcere la o viață normală, stabilă, iar reverberațiile războiului vor rămâne pentru mult timp - în exploziile de mine care vor lua viețile copiilor și adulților, în poluarea apei, a solului și a atmosferei.
Mulțumesc tuturor țărilor care ne ajută deja la deminare. Există o nevoie urgentă de un număr mai mare de echipamente și experți pentru aceste operațiuni. De asemenea, sunt necesare fonduri și tehnologii pentru refacerea instalațiilor de tratare a apei. Aceasta nu este doar o problemă ucraineană. Aceasta este o provocare pentru întreaga lume.”
9. Prevenirea escaladării
Volodimir Zelenski: „Este un risc care încă există și va rămâne până când securitatea noastră va fi asigurată în mod corespunzător. Ucraina nu este membră a nici uneia dintre alianțe. Iar Rusia a reușit să declanșeze acest război tocmai pentru că Ucraina a rămas în zona gri - între lumea euro-atlantică și imperialismul rusesc.
Acum nici noi nu avem nicio garanție de securitate. Așadar, cum putem preveni repetarea unei astfel de agresiuni a Rusiei împotriva noastră? Avem nevoie de asigurări de securitate eficiente. De aceea, am pregătit un proiect de acord - Pactul de securitate de la Kiev, pe care l-am prezentat deja partenerilor.
Astfel, ar trebui să organizăm o conferință internațională pentru a cimenta elementele-cheie ale arhitecturii de securitate postbelică în spațiul euroatlantic, inclusiv garanții pentru Ucraina.
Principalul rezultat al conferinței ar trebui să fie semnarea Pactului de securitate de la Kiev. O putem face oricând - chiar și anul acesta. Și trebuie să o facem.”
10. Confirmarea că războiul s-a sfârșit
Volodimir Zelenski: „Atunci când toate măsurile anti-război sunt puse în aplicare, când securitatea și justiția încep să fie restabilite, părțile ar trebui să semneze un document care să confirme sfârșitul războiului.
Aș dori să subliniez faptul că niciunul dintre pașii de mai sus nu poate dura mult timp. Cel mult o lună pentru un pas. Pentru unii pași, câteva zile sunt suficiente.
Avem deja o experiență pozitivă cu inițiativa privind exportul de cereale. Cum funcționează aceasta? Există ONU - și alte două părți la acorduri: pe de o parte, Ucraina, Turcia și ONU, iar pe de altă parte, Rusia, Turcia și ONU.
Punerea în aplicare a fiecăruia dintre punctele enumerate poate fi elaborată într-un mod similar. Statele pregătite să preia conducerea în această sau acea decizie pot deveni părți la acord.”