Linkuri accesibilitate

Zelenski e în Marea Britanie pentru o întâlnire neanunțată cu premierul Rishi Sunak


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la o conferința de presă de la Cancelaria din Berlin, Germania. 14 mai 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la o conferința de presă de la Cancelaria din Berlin, Germania. 14 mai 2023

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit luni în Marea Britanie pentru a se întâlni cu prim-ministrul Rishi Sunak. Acesta a promis că Londra va furniza sute de rachete de apărare antiaeriană și drone de atac cu rază lungă de acțiune, necesare pentru respingerea invaziei ruse.

Sosirea în Marea Britanie a președintelui Ucrainei vine după ce acesta a obținut promisiuni noi de asistență militară în timpul vizitelor din weekend în Franța și Germania, înaintea unei ofensive anticipate împotriva Rusiei.

"Marea Britanie este un lider când vine vorba de extinderea capacităților noastre pe teren și în aer", a scris Volodimir Zelenski pe Twitter înainte de întâlnirea cu Rishi Sunak.

De cealaltă parte, Rishi Sunak a spus că discuțiile au loc înainte de o întâlnire importantă a liderilor Consiliului Europei în Islanda, la care Zelenski va lua cuvântul prin videoconferință.

"Este un moment crucial în rezistența Ucrainei față de un război teribil de agresiune pe care nu l-au ales și nu l-au provocat", a declarat prim-ministrul britanic într-un comunicat.

La întâlnirea celor doi lideri, premierul Rishi Sunak va confirma "furnizarea suplimentară de către Marea Britanie a sute de rachete de apărare antiaeriană și sisteme aeriene fără pilot, inclusiv sute de drone noi de atac cu o rază de acțiune de peste 200 km", se arată într-un comunicat al guvernului britanic.

"Toate acestea vor fi livrate în următoarele luni, pe măsură ce Ucraina se pregătește să intensifice rezistența față de invazia rusă în curs."

Această nouă livrare de arme vine după ce Marea Britanie a devenit săptămâna trecută prima țară occidentală care a oferit rachete de croazieră cu rază lungă Ucrainei, prin furnizarea de rachetelor Storm Shadow.

Călătoria lui Volodimir Zelenski în Marea Britanie va fi a patra oprire dintr-un turneu european care a inclus întâlniri la Paris, Berlin și Roma. Liderii acestor țări au promis, de asemenea, susținere pentru efortul Ucrainei de a rezista invaziei ruse.

De la Germania, Ucraina va primi un nou pachet de ajutor pentru apărare în valoare de 2,7 miliarde de euro, așa cum a anunțat cancelarul Olaf Scholz. Volodimir Zelenski a descris noua tranșă de tancuri germane Leopard și sisteme antiaeriene drept „cea mai mare de la începutul agresiunii la scară largă” a Rusiei în februarie 2022.

În plus, Franța a promis zeci de tancuri ușoare și vehicule blindate după ce președintele Emmanuel Macron s-a întâlnit cu omologul său ucrainean la Paris.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG