Linkuri accesibilitate

Franța oferă Ucrainei sprijin militar suplimentar. Macron și Zelenski cer noi sancțiuni împotriva Rusiei


Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski s-au întâlnit la Paris duminică seară și au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei.
Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski s-au întâlnit la Paris duminică seară și au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Franța anunță că va oferi sprijin militar suplimentar Ucrainei, inclusiv tancuri ușoare, vehicule blindate, antrenament de soldați. Anunțul vine în contextul în care Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă împotriva forțelor rusești. Preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski s-au întâlnit la Paris duminică seară și au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Un comunicat al președinției franceze transmite că Franța va furniza în următoarele săptămâni zeci de tancuri ușoare și vehicule blindate, împreună cu sisteme suplimentare de apărare aeriană.

În plus, guvernul francez intenționează să antreneze aproximativ 2.000 de soldați ucraineni în Franța și alți aproape 4.000 în Polonia, ca parte a efortului european de pregătire a armatei ucrainene în fața invaziei rusești.

Franța a mai furnizat Ucrainei diverse arme, inclusiv sisteme de apărare aeriană, tancuri ușoare, obuziere și alte echipamente.

Oficialii francezi citați de AFP spun însă că solicitarea ucraineană pentru avioane de luptă e „prematură", pentru că aceasta ar presupune în primul rând pregătirea piloţilor, un proces lung şi complicat.

Vizita președintelui ucrainean la Paris a fost ținută secret până în ultimul moment, informează AFP. Guvernul francez a trimis un avion în Germania unde președintele Volodimir Zelenski se afla pentru discuții cu cancelarul Olaf Scholz.

Preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski au solicitat noi sancţiuni împuse Rusiei şi întârirea în continuare a legăturilor Ucrainei cu NATO şi Uniunea Europeană.

"Ucraina şi Franţa sunt de acord asupra necesităţii de a creşte presiunea noastră colectivă asupra Rusiei prin noi sancţiuni pentru a slăbi capacitatea acestei ţări de a-şi continua războiul ilegal de agresiune".

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus despre contraofensiva aflată în pregătire că urmărește eliberarea zonelor din cadrul granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei și nu atacarea teritoriului rus. Zonele ocupate de ruși includ Crimeea și părți din estul Ucrainei cu populații vorbitoare de limbă rusă.

Declarațiile președintelui ucrainean vin după ce Washington Post a publicat documente care ar arăta că Volodimir Zelenski ar fi luat în calcul atacuri pe teritoriul Rusiei, capturarea unor regiuni de acolo și folosirea lor pe post de monedă de schimb în negocierile de pace.

Vizita lui Volodimir Zelenski la Paris a fost ultima dintr-un turneu european care a inclus discuții în Italia și Germania cu Papa Francisc, premierul italian, Giorgia Meloni, și cancelarul Olaf Scholz.

În timpul acestui turneu al președintelui ucrainean, Germania a anunțat și ea un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, devenind astfel al doilea cel mai mare donator pentru Ucraina, după Statele Unite.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG