Linkuri accesibilitate

Primul oficial chinez de rang înalt care vizitează Ucraina, de la începutul războiului. Beijingul caută „rezolvări politice”


Li Hui, la momentul fotografiei (2015) ambasador al Chinei la Moscova, cu premierul Dmitri Medvedev.
Li Hui, la momentul fotografiei (2015) ambasador al Chinei la Moscova, cu premierul Dmitri Medvedev.

Un înalt reprezentant al Chinei va avea un turneu în Europa, începând cu Ucraina și terminând cu Rusia. Diplomatul va ajunge mai întâi în Ucraina și apoi în Rusia. Călătoria își propune, potrivit oficialilor de la Beijing, să caute „rezolvări politice” pentru criza din Ucraina.

Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afacerile eurasiatice din 2019 va vizita, de asemenea, Polonia, Franța și Germania, a anunțat Ministerul de Externe.

Vizita este în scop de „comunicări aprofundate cu diferite părți, pentru o soluționare politică a crizei din Ucraina”.

Li Hui, fost ambasador în la Moscova, vorbitor fluent de rusă, este cel mai înalt oficial chinez care vizitează Ucraina de când Rusia și-a început invazia pe scară largă în februarie 2022.

Călătoria lui are loc într-un moment în care se discută tot mai mult de o contraofensivă a Ucrainei, de recuperare a teritoriul ocupat de Rusia.

Vizita înaltului diplomat chinez la Kiev are loc după ce, în aprilie, președintele chinez Xi Jinping a avut prima discuție oficială, telefonic, cu omologul său ucrainean, de la începutul războiului.

Atunci, președintele Ucrainei a descris discuția drept „lungă și semnificativă”, în timp ce Xi Jinping a spus că „poziția de bază a Chinei este de a promova pacea prin discuții”.

China a lansat în februarie 2022 o propunere de pace care a fost întâmpinată cu scepticism în capitalele occidentale. Documentul îndeamnă „ambele părți” să fie de acord cu o detensionare treptată și să abandoneze „mentalitatea Războiului Rece”.

Beijingul nu a condamnat însă niciodată în mod explicit Moscova pentru invazia declanșată de Rusia la mai puțin de trei săptămâni după ce cele două țări se angajau într-un parteneriat „fără limite”.

În luna martie, Xi Jinping a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, cu care a semnat un acord care să aducă relația dintre cele două țări într-o „nouă eră”.

Importanți lideri europeni, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au călătorit la Beijing și au cerut Chinei să joace un rol mai activ în limitarea acțiunilor Moscovei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG