Linkuri accesibilitate

Convorbire telefonică Zelenski - Xi Jinping, prima de la invazia rusească în Ucraina


Președintele ucrainean (foto) a spus că a fost o convorbire telefonică „lungă și semnificativă”, despre care speră că va da un impuls relațiilor cu Beijingul.
Președintele ucrainean (foto) a spus că a fost o convorbire telefonică „lungă și semnificativă”, despre care speră că va da un impuls relațiilor cu Beijingul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit miercuri cu președintele chinez Xi Jinping, cel mai important partener diplomatic al Moscovei. Este primul apel telefonic între cei doi lideri de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, care a avut loc pe 24 februarie 2022.

Zelenski a spus că a fost o convorbire telefonică „lungă și semnificativă”, despre care speră că va da un impuls relațiilor cu Beijingul.

„Am avut o discuție telefonică lungă și semnificativă cu președintele Xi Jinping”, a scris el pe Twitter. „Cred că acest apel, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”, a adăugat el.

Apelul a fost confirmat și de o purtătoare de cuvânt a guvernului chinez.

Andrei Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a descris discuția telefonică ca „un dialog important”.

Discuția a fost relatată și de radiodifuzorul de stat chinez CCTV, care a spus că Xi își va trimite un emisar în Ucraina, dar și în alte țări, pentru a ajuta la realizarea unei „comunicări aprofundate” cu toate părțile pentru o soluționare politică a crizei ucrainene.

Într-o ședință de informare de miercuri, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că trimisul său în Ucraina va fi Li Hui, reprezentantul special al guvernului chinez pentru afacerile eurasiatice.

Li este fostul ambasador al Chinei în Rusia, care a ocupat acest post din 2009 până în 2019.

SUA au salutat apelul telefonic dintre președintele ucrainean și omologul său chinez de miercuri.

„Credem că acesta este un lucru bun”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby.

„Acum, indiferent dacă asta va duce la un fel de mișcare de pace semnificativă, un plan sau o propunere, pur și simplu nu cred că știm asta chiar acum. Am spus de mult că vrem ca acest război să se încheie”, a spus el, adăugând că războiul s-ar putea termina „imediat” dacă Rusia și-ar retrage trupele din Ucraina.

„Dacă va exista o pace negociată, aceasta trebuie să fie atunci când președintele Zelenski este pregătit pentru ea, când o poate face dintr-o poziție de forță. Cu siguranță am saluta orice efort de a ajunge la o pace justă, atâta timp cât acea pace ar putea fi justă, durabilă și credibilă. Și, în opinia noastră, nu va fi sustenabilă sau credibilă decât dacă ucrainenii și președintele Zelenski personal sunt convinși de asta asta și susțin acest lucru”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG