Discuțiile Guvernului cu sindicatele din Educație, care au avut loc miercuri, au eșuat. Sindicaliștii au anunțat declanșarea grevei generale începând de luni, la ora 8:00. Este prima grevă generală a profesorilor din ultimii 18 ani.
Sindicaliștii spun că au ieșit „mâhniți” de la discuțiile cu Guvernul, care trebuie să facă „un efort” de 300 de milioane de lei.
„Prim-ministrul actual și prim-ministrul viitor au zis că vor trece în programul de guvernare că Educația e domeniu prioritar, dar nu au vrut să-și asume grilele salariale”, a spus liderul federației sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr.
Sindicaliștii spun că nu și-au dorit să intre în grevă și că „era obligația Guvernului și a celor cu decizie să vină cu soluții mai rapide, așa cum au promis.
„Apare problema de credibilitate. Majoritatea colegilor vor să vadă soluții concrete în programul de guvernare. Mandatul nostru este pentru ceva concret. Este posibil să mai avem o discuție luni”, a declarat Marian Nistor, liderul Federației Spiru Haret.
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a spus la ieșirea de la discuții că oamenilor le-a „ajuns cuțitul la os” și că „mingea este la guvern” în acest moment.
Dintre cei 145.000 de membri FSLI, peste 100.000 vor intra în grevă a mai spus Hăncescu.
„Contractul de muncă e un act care nu poate conține referiri la salarizare. Deci nu se va întâmpla mâine nimic care să desamorseze. Au decalat până în ianuarie, deși trebuia să fie gata în iunie. Aveau timp la Ministerul Muncii să lucreze în paralel cu legea pensiilor. Ceva nu este în regulă”, a adăugat el.
Înainte de negocierile de miercuri cu Guvernul, Nistor i-a cerut public premierului „să aibă curajul unei asumări politice” și să ducă la îndeplinire toate revendicările înainte de sindicaliști încă din decembrie trecut.
„Soluția e la îndemâna lui și a ministrului de Finanțe. Există o grilă de salarizare negociată cu ministrul Educației, și care stă pe masa ministrului Muncii. Miniștrii muncii și al finanțelor pot să ia decizia așteptată. Indiferent de ce discuții vor fi azi, nu avem niciun motiv care să conducă la stoparea acțiunilor de protest. De luni, părinții să țină copiii acasă! Toții colegii noștri care au fost de acord cu greva nu vor presta nicio activitate. Nu mai putem accepta această situație", a declarat Marius Nistor.
Ministerul Educației: creșterile salariale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă
La scurt timp de la încheierea discuțiilor, în timp ce sindicaliștii anunțau ca sigură greva generală de pe 22 mai, Ministerul Educației a ieșit cu un comunicat în care a anunțat că joi, pe 18 mai, va avea loc prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă.
Totodată, ministerul a avertizat că creșterile salariale și alte drepturi de natură salarială solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă și, prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educației.
În ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educației a înaintat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic, anunță ministerul.
Adresa este semnată și asumată de reprezentanții tuturor federațiilor sindicale în domeniul învățământului, inclusiv învățământul superior, arată sursa citată.
Ministerul Educației spune că susține principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu.
Klaus Iohannis: Profesorii trebuie plătiți la adevărata lor valoare și le dau dreptate
Solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptățite, în contextul în care inflația este mare, a declarat Klaus Iohannis miercuri, la finalul Summitului șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei.
„Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate, trebuie să avem grijă și de cei care formează tânăra generație, adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condițiile pentru a-și face treaba așa cum trebuie, printre care una foarte importantă este evident, salarizarea. Deci, dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate”, a mai spus Iohannis, fost profesor de Fizică.
Pe de altă parte, el a avertizat că problemele legate de salarizare sunt „amestecate artificial” cu dezbaterile pe legile educației, când, de fapt, ele țin de actualizarea grilei de salarizare.
„O să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării, iar grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului (...). Dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant și avem pretenții de la dascăli, atunci trebuie să-i și plătim”, a adăugat Iohannis.
Grevă de avertisment
Profesorii au organizat miercuri o grevă de avertisment de două ore între orele 11.00 și 13.00. Potrivit rezultatelor unei consultări cu membrii de sindicat, peste 71% dintre sindicaliștii spun vor să intre în grevă generală începând de luni, 22 mai.
Cu o zi înainte de declanșarea grevei, ministrul Educației Ligia Deca a anunțat că a semnat ordinul de ministru privind componența echipei care va negocia cu sindicatele și că federațiile din educație vor fi invitate la discuții despre contractul colectiv de muncă.
„Suntem convinși că prin dialog vom găsi cele mai bune formule”, a spus Deca, citată de Digi24.
Ea a spus că pentru măriri punctuale de salarii stabilite prin acte normative sunt necesare modificări venite din partea Ministerului de Finanțe.
În schimb, președintele PSD, Marcel Ciolacu a spus că este posibil să aibă o discuție pe acest subiect cu omologul său de la PNL, premierul Nicolae Ciucă, pentru o întâlnire cu liderii de sindicate.
„Aş vrea o abordare, totuşi, responsabilă, ţinând cont că până în ianuarie Parlamentul României va trebui să vină cu o nouă lege a salarizării”, a spus preşedintele PSD. „Abordările prin care fiecare apucă ceva în funcţie de interesele lui, după 30 de ani de democraţie, cred că ar fi cazul să fi luat sfârşit”, a completat el, citat de News.ro.
Și USR a reacționat prin vocea purtătorului de cuvânt, Ionuț Moșteanu, care i-a invitat pe „domnii Ciolacu și Ciucă să aloce măcar jumătate din timpul pe care-l pierd în ședințele de partid pentru a găsi soluții pentru oameni.”
El amintește că USR a depus un amendament care creștea salariile profesorilor, care a fost, însă, respins de coaliția PSD - PNL.
„Pensionarii sunt umiliți și ei. În timp ce pensia minimă este de 1.125 de lei, pensie primită de peste 1 milion de pensionari, avem pensionari speciali cu pensii de peste 20.000 de lei. Îl avem pe Nicolae Ciucă, cu pensie specială de 18.000 de lei. Și ei refuză să taie pensiile speciale. În timp ce au îndatorat fiecare român cu 7.500 de euro, bani pe care îi vom plăti noi și generațiile viitoare, PNRR este blocat pentru că refuză să taie pensiile speciale, investițiile sunt în pericol, ei ce fac? Se ceartă prin ședințe de partid pe bani și funcții”, a scris Moșteanu pe pagina sa de Facebook.
„Să găsească soluții pentru salariile profesorilor, pentru pensiile bunicilor noștri, pentru românii care nu mai fac față scumpirilor. Îi invit să intre pe soluțiicorecte.ro, acolo le-am pus pe tavă mai multe soluții corecte care pot fi aplicate de mâine. Să lase ședințele lor pentru jefuirea banilor publici. Să se intereseze mai mult de oameni”, a adăugat Moșteanu.
Ce revendică sindicatele
Preşedinţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” au anunțat marți că, pe 17 mai, aproape 75.000 de cadre didactice vor lipsi timp de două ore de la cursuri în timpul grevei de avertisment.
Sindicaliștii au avertizat că, în lipsa unei discuții cu Ministrul Educației și dacă nu vor primi răspunsurile solicitate până la sfârșitul săptămânii, vor declanșa o grevă generală începând de luni, 22 mai.
„Am demarat protestele în luna decembrie 2022, proteste care au continuat şi în lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie şi ultimul mare protest în data de 10 mai, când în Bucureşti au protestat 15.000 de oameni. Din păcate, Guvernul României a fost impasibil, chiar dacă am avut discuţii la nivel înalt. Au fost doar promisiuni nepuse în practică”, a explicat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, potrivit Agerpres.
La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, spune că membrii de sindicat nu mai pot accepta „tergiversarea adoptării unor decizii care să contribuie la rezolvarea problemelor şi a nemulţumirilor”.
Anunțul privind greva generală din Educație vine după ce, săptămâna trecută, sindicaliștii din domeniu au organizat un protest în București, nemulțumiți de situația angajaților din sistemul de învățământ.
Revendicările sindicaliștilor din domeniul educației includ:
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, cu principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.
- Salarizarea întregului personal didactic să fie realizată treptat, în funcție de funcție, studii, vechime și grad didactic.
- Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice, în funcție de rata inflației. Personalul didactic auxiliar și nedidactic ar trebui să primească plata orelor suplimentare efectuate.
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.
Sindicaliștii din Administrație amenință și ei
Și sindicaliştii din Administraţie Publică şi Asistenţă Socială, care reprezintă peste 20.000 de angajați, vor intra în grevă.
Calendarul acțiunilor va fi stabilit după 1 iunie.
„Mii de salariaţi au semnat deja listele de participare la acţiuni sindicale, inclusiv la grevă, acest proces fiind în plină desfăşurare, urmând ca după data de 1 iunie să fie stabilit calendarul concret al acţiunilor sindicale”, a anunțat federația sindicală într-un comunicat preluat de Digi24.