Linkuri accesibilitate

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: Consiliul de Securitate și sistemul financiar global trebuie reformate


Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că arhitectura financiară globală a devenit depășită.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că arhitectura financiară globală a devenit depășită.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat duminică că este momentul ca atât Consiliul de Securitate, cât și actualul sistem financiar internațional să fie reformate, pentru a se alinia la „realitățile lumii de astăzi”.

Antonio Guterres a spus la reuniunea la nivel înalt a Grupului celor Șapte, că ambele instituții au fost rezultatul relațiilor de putere din 1945 și trebuie actualizate, transmite Reuters.

„Arhitectura financiară globală a devenit depășită, disfuncțională și nedreaptă”, a spus el.

„În fața șocurilor economice din cauza pandemiei de COVID-19 și a invaziei rusești Ucraina, nu a reușit să-și îndeplinească funcția de bază de plasă de siguranță globală”, a spus Antonio Guterres.

Consiliul de Securitate al ONU a fost criticat în luna aprilie, când Rusia și-a asumat președinția rotativă a organismului format din 15 membri. Președinția Rusiei venea în ciuda faptului că 141 de țări ONU au condamnat agresiunea sa asupra Ucrainei. Experții au susținut că dreptul de veto al Rusiei în Consiliul de Securitate subminează eficiența ONU pe scena internațională.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a mai spus că țările în curs de dezvoltare sunt de părere că nu se face suficient pentru a reforma instituțiile învechite și pentru a „înlătura frustrările” din Sudul Global.

Declarațiile lui Antonio Guterres, vin pe fondul unor schimbări esențiale în dinamica politică și economică mondială.

China și India, împreună, vor reprezenta aproximativ 50% din creșterea mondială în 2023, spune experții Fondului Monetar Internațional. Economia Indiei va crește cu peste 6% în acest an și anul viitor.

În ultimii 30 de ani, puterea economică a grupului G7 s-a redus, reprezentând 29,9% din PIB-ul global în 2023, comparativ cu 50,7% în 1980, potrivit FMI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG