Linkuri accesibilitate

Alegeri în Grecia. Partidul premierului Mitsotakis câștigă alegerile, dar nu are majoritatea în parlament


Partidul de centru-dreapta al premierului Kyriakos Mitsotakis, Noua Democraţie, a câtigat alegerile în Grecia.

Partidul Noua Democrație al premierului Kyriakos Mitsotakis a câștigat alegerile parlamentare din Grecia. Formațiunea are însă doar aproximativ 41% din voturi, ceea ce nu îi permite să formeze singură guvernul. Legea electorală din Grecia îi permite premierul Kyriakos Mitsotakis să ceară un al doilea tur de scrutin. Un scor de 45% în al doilea tur i-ar da șansa să formeze guvernul fără a fi nevoie de o coaliție cu alte partide.

Cu aproape toate rezultatele numărate, partidul lui Mitsotakis urmează să aibă 146 de locuri în parlament, cu cinci locuri mai puțin decât cele 151 necesare pentru majoritate, transmite BBC.

„Poporul dorește o Grecie condusă de un guvern majoritar și de Noua Democrație, fără ajutorul altora”, a spus Kyriakos Mitsotakis într-un discurs după anunțarea rezultatelor intermediare.

Observatorii spun că remarcile premierului sunt indiciu că acesta nu va forma în avcest moment o coaliție de guvernare cu alt partid, ci va prefera un nou tur de scrutin la sfârșitul lunii iunie.

La scorul electoral actual, Noua Democrație ar trebui să facă alianță cu celălalt partid de stânga din Grecia, Pasok, care a obținut 12% din voturi.

Această variantă este una dificil de aplicat. Nikos Androulakis, liderul Pasok, l-a acuzat pe premierul Kyriakos Mitsotakis că știa că telefonul său a fost spionat de serviciile secrete grecești, într-un scandal care a zguduit viața politică din Grecia anul trecut.

În urma acestor acuzații și-au dat demisia atât nepotul lui Mitsotakis, care îi era șef de cabinet, cât și șeful serviciilor secrete grecești.


Rezultatele alegerilor vin după o campanie electorală din Grecia marcată de tragedia feroviară din februarie, în care au murit 57 de persoane. Evenimentul tragic a devenit un simbol al opoziției pentru a critica funcționarea proastă a statului.

De cealaltă parte, Kyriakos Mitsotakis a folosit drept argument în campania electorală creșterea economică a Greciei, 6% în 2022, afirmând că partidul Noua Democrație este singurul care poate continua această performanță..

După numărarea a două treimi dintre voturi, partidul Noua Democrație a obținut dublu față de partidul de stânga Syriza, al fostului prim-ministru Alexis Tsipras, Rezultatul alegerilor e un regres imens pentru liderul Syriza, Alexis Tsipras, care a descris performanța partidului său drept „extrem de negativă”.

Kyriakos Mitsotakis face parte dintr-una dintre cele mai puternice dinastii politice ale Greciei, scrie BBC.

Tatăl său Konstantinos Mitsotakis prim-ministru la începutul anilor 1990. Sora lui, Dora Bakoyannis a fost ministru de externe, iar fiul ei Kostas Bakoyannis este actualul primar al Atenei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG