Premierul din fruntea acestui guvern se va schimba prin rotație. Primele nouă luni va fi premier Nikolai Denkov de la Continuăm Schimbarea (PP), iar Maria Gabriel de la GERB va servi ca vicepremier și ministru de Externe.
Rolurile se vor schimba după nouă luni. Politicienii bulgari au spus că s-au inspirat în această decizie de la Israel și România. În Israel, rotativa Naftali Bennett - Yair Lapid din 2021-2022 a eșuat și a dus la realegerea lui Benjamin Netanyahu.
Aranjamentul a fost agreat de către coaliția PP-DB și GERB după 48 de ore de negocieri, conform anunțului celor doi viitori premieri. Deși presa bulgară aștepta ca cei doi să anunțe și miniștrii din componența guvernului, încă nu se știe cine li se va alătura la conducerea țării.
Potrivit lui Denkov, noul guvern se va concentra pe reforma constituțională și a justiției pentru a îndeplini criteriile de aderare la Spațiul Schengen și la moneda unică.
Prioritățile noului guvern bulgar:
- Implementarea reformei constituționale în structura oficiului Procurorului și a Consiliului Judiciar Suprem;
- Adoptarea unui buget cu deficit sub 3%, fără a reduce plățile la sistemele de suport social și fără a crește impozitele;
- Aderarea la Spațiul Schengen și moneda euro;
- Reinstaurarea dispozitivelor digitale de vot;
- Stabilirea unui mecanism de alegere a salariaților de la agenții de stat cu mandat depășit;
- Adoptarea schimbărilor legislative pentru a proteja șefii serviciilor secrete de influență externă.
„Acest guvern va funcționa cel puțin 18 luni cu ajutorul primei forțe politice, a parlamentului”, a adăugat Denkov. Acesta a spus că-și va da demisia în cazul în care prioritățile guvernului vor fi schimbate.
Alianța lui Denkov a refuzat, în aprilie, să se alăture unei coaliții cu GERB dacă reprezentantul acelora va fi fostul premier Boyko Borisov. Așadar, a ieșit la înaintare Maria Gabriel, comisara europeană pentru cercetare, care și-a dat demisia săptămâna trecută din postul de la Bruxelles pentru a primi mandatul înmânat de președintele Rumen Radev.
Cei de la GERB s-au opus, în trecut, reformelor anunțate de către Denkov, printre care reinstaurarea mașinăriilor de vot în locul urnelor clasice. Aceștia au acceptat să se alăture, însă, coaliției, pentru că doresc să încheie cercul vicios al guvernelor provizorii.
Termenul de 18 luni ar fi esențial pentru a dovedi stabilitatea de care este nevoie pentru ca Bulgaria să poată înainta înspre Schengen, euro și fondurile europene de redresare și reziliență.
„Nu putem lăsa stabilitatea financiară a poporului, nici bugetul, în mâna altui guvern provizoriu”, a punctat liderul GERB, Boyko Borisov.
„Am acceptat, ca și standard moral al coaliției noastre, transparența, curățenia, publicitatea”, a precizat Borisov, acuzat în trecut de corupție.
Împreună, PP-DB și GERB controlează 133 din 240 de mandate de parlamentari: suficiente pentru o coaliție majoritară, însă nu destule pentru reforma constituțională propusă.
Partidele din coaliție au fost, toate, criticate de către simpatizanți pentru compromisul făcut.