Linkuri accesibilitate

Procurorul general al Bulgariei refuză să demisioneze și acuză ingerințe politice. El și-a rupt demonstrativ demisia


 Gheshev a rupt în mod demonstrativ ceea ce a spus că este scrisoarea sa de demisie în timpul unei conferințe de presă și a spus în mod repetat că intenționează să rămână în funcție pentru întregul mandat de șapte ani. 
Gheshev a rupt în mod demonstrativ ceea ce a spus că este scrisoarea sa de demisie în timpul unei conferințe de presă și a spus în mod repetat că intenționează să rămână în funcție pentru întregul mandat de șapte ani. 

Procurorul general al Bulgariei Ivan Geshev a declarat luni că nu va ceda presiunilor și nu va demisiona, acuzând politicienii că se amestecă în activitatea parchetului.

Gheshev a rupt în mod demonstrativ ceea ce a spus că este scrisoarea sa de demisie în timpul unei conferințe de presă transmisă de media bulgară în direct și a spus în mod repetat că intenționează să rămână în funcție pentru întregul mandat de șapte ani.

El a depus jurământul pentru funcția de procuror general în decembrie 2019.

O moțiune de revocare a lui Geshev din funcția de procuror general al Bulgariei a fost depusă săptămâna trecută în Consiliul Judiciar Suprem (SJC), dar el a susținut că semnatarii au fost presați să facă acest lucru.

CJS a respins de două ori moțiunile de demitere a lui Geshev, depuse de miniștrii justiției din guverne separate, dar cea mai recentă moțiune vine pe fondul sprijinului politic larg pentru demiterea lui Geshev.

Gheshev însuși a făcut aluzie în mod repetat că fostul prim-ministru Boiko Borisov s-ar afla în spatele presiunii politice de a-l înlătura din funcție, spunând că „campania media” împotriva lui a început după ce a refuzat să demisioneze în schimbul desemnării ca ambasador.

Borisov a negat acuzațiile, spunând că nu este în măsură să ofere posturi de ambasador și a întrebat de ce Geshev se concentrează pe partidul lui Borisov, GERB, în criticile sale.

Gheshev l-a acuzat și pe unul dintre adjuncții săi, Borislav Sarafov, care s-a distanțat de procurorul general în ultima săptămână, ca una dintre principalele voci care cer înlăturarea lui Gheshev din funcție.

El a spus că se așteaptă ca Sarafov să-și prezinte demisia din funcția de șef al Serviciului Național de Investigații, ceea ce îl face procuror general adjunct din oficiu. Geshev a amenințat că, în caz contrar, va depune o moțiune de revocare a adjunctului său la CJC.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG