Linkuri accesibilitate

Val de atacuri cu drone asupra Kievului. Autoritățile ucrainene: e cel mai amplu atac asupra capitalei de la începutul invaziei


Echipele de intervenție din Kiev au mers la locurile afectate de atacurile rusești cu drone asupra Kievului, în noaptea 27-28 mai.

Rusia a declanșat un atac aerian major cu drone asupra Kievului în timpul nopții de sâmbătă spre duminică. Cel puțin o persoană a murit, au declarat oficialii ucraineni, potrivit Reuters. Atacul vine în ziua în care capitala Ucrainei aniversează peste 1.500 de ani de la fondare.

Sistemele de apărare antiaeriană au doborât cel puțin 20 de drone care se îndreptau spre Kiev. Deșeurile căzute au ucis un bărbat în vârstă de 41 de ani și au rănit o femeie în vârstă de 35 de ani în oraș, a declarat primarul Vitali Kliciko.

Atacurile de dimineață au avut loc în ultima duminică a lunii mai, când capitala sărbătorește Ziua Kievului, aniversarea fondării sale oficiale acum 1.541 de ani. Ziua este în mod obișnuit marcată de târguri de stradă, concerte live și expoziții speciale de la muzee - planuri care au fost făcute și în acest an, dar într-o scară mai mică.

„Istoria Ucrainei este un motiv de nemulțumire îndelungată pentru rușii nesiguri", a declarat Andri Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, pe canalul său de Telegram.

Potrivit oficialilor, mai multe cartiere din Kiev, oraș cu o populație de aproximativ 3 milioane de locuitori, au avut de suferit în urma atacurilor din timpul nopții, inclusiv cartierul istoric Pecerski.

Reuters citează martori care au declarat că în timpul alertelor de raid aerian de după miezul nopții, multe persoane au stat pe balcoanele lor, unele strigând insulte îndreptate către președintele Rusiei, Vladimir Putin, și sloganuri precum "Slavă apărării antiaeriene".


Într-un cartier din sud-vestul Kievului, resturile căzute au declanșat un incendiu într-un depozit cu trei etaje, distrugând aproximativ 1.000 de metri pătrați de structuri de clădiri, a declarat primarul Vitali Kliciko.

Un incendiu a izbucnit și după ce resturile dronelor distruse au lovit o clădire de șapte etaje nefolosită, la vest de oraș, într-un cartier unde se află un important nod de transport feroviar și aerian.

În districtul Pecerski, un incendiu a izbucnit pe acoperișul unei clădiri de nouă etaje din cauza deșeurilor căzute ale dronelor, au declarat oficialii administrației militare din Kiev pe Telegram.

În contextul unei contraofensive ucraineană iminente, la 15 luni de la începutul războiului, Moscova a intensificat atacurile cu rachete și drone în acestă lună. Atacurile au vizat mai ales instalații și provizii militare.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG