Linkuri accesibilitate

Sindicate din Educație: Greva continuă pentru că măsurile anunțate de guvern nu satisfac cererea de majorare salarială


Sindicatele anunță că greva generală din Educaţie continuă în ciuda măsurilor anunțate de Guvern.
Sindicatele anunță că greva generală din Educaţie continuă în ciuda măsurilor anunțate de Guvern.

Sindicatele anunță că greva generală din Educaţie continuă în ciuda măsurilor anunțate de Guvern pe 28 mai, privind acordarea de prime pentru profesori și personal nedidactic. Liderii de sindicat acuză Guvernul că nu oferă soluții concrete de creștere a salariilor și că e, prin urmare, singurul responsabil de continuarea protestelor.

Liderii Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) transmit într-un comunicat că cererea principală a sindicatelor este stabilirea prin Ordonanță de Guvern a salariului profesorului debutant. Acesta ar trebui să fie, în opinia sindicaliștilor, la nivelul salariului mediu pe economie.

„Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ”, afirmă liderii de sindicat.

Potrivit sindicaliştilor, solicitările angajaților din educație au rămas aceleași cu cele prezentate la negocierile din 25 mai:

  • Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
  • Emiterea unei OUG care să garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna o creștere a salariilor din Educație cu 60%.

Reacția sindicatelor vine după ce purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru a anunţat pe 28 mai că Guvernul a pregătit o Ordonanţă de Urgenţă care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educaţional prin acordarea de prime.

Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai. De atunci, profesorii au manifestat în stradă în București și alte orașe din țară.

Următorul protest major al angajaților din Educație este programat pentru marți 30 mai și va include o manifestație în fața Palatului Cotroceni.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG