Linkuri accesibilitate

Anchetă în Ministerul Sănătății după ce Europa Liberă a dezvăluit că sacoșe cu cârnați de Pleșcoi au fost trimise de la Spitalul Săpoca


Alexandru Rafila susține că nu va tolera cazul „atenției” cu cârnați de Pleșcoi trimiși la Ministerul Sănătății de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca.
Alexandru Rafila susține că nu va tolera cazul „atenției” cu cârnați de Pleșcoi trimiși la Ministerul Sănătății de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a oferit prima reacție după ce Europa Liberă a dezvăluit că pungi cu cârnați de Pleșcoi au ajuns în sediul Ministerului Sănătății, de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, în timp ce conducerea unității era evaluată.

Alexadru Rafila a declarat pentru postul de televiziune Digi24 că va face o anchetă în legătură în sacoșele despre care un avertizor de integritate a relatat pentru Europa Liberă că au plecat de la spital la minister în data de 23 mai.

„Toată această poveste cu cârnații de Pleșcoi care au intrat în Ministerul Sănătății trebuie investigată și o vom face marți, sunt zile libere...”, a spus Rafila.

Acesta a adăugat că este vorba de o „afirmație, acuzație”, care va trebui probată și, în cazul în care se va confirma, ministerul are „instrumentele” pentru a o sancționa.

„Eu n-am nicio informație legată de așa ceva. E adevărat că eram plecat din țară. Am văzut niște imagini la altă televiziune, niște pungi introduse de cineva, ce era în ele e total necunoscut”, a declarat Alexndru Rafila, în pentru Digi24.

VIDEO | Traseul cârnaților de Pleșcoi de la Spitalul Săpoca, la Ministerul Sănătății
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00

Și Asociația Spitalelor Publice de Psihiatrie din România a reacționat după dezvăluirile noastre.

Aceasta a precizat într-un comunicat că „se delimitează clar de astfel de practici de tip «cârnațiul de pleșcoi»”, fără a comenta însă în mod direct acuzațiile aduse reprezentanților Spitalului Săpoca.

În comunicatul menționat, în schimb, asociația a criticat Centrul de Resurse Juridice pentru reacțiile critice la adresa spitalelor de psihiatrie, pe care le-a numit „atacuri și jigniri în presă”.

În investigația publicată pe 31 mai, Europa Liberă prezenta cu imagini și înregistrări video cum conducerea Spitalului de Psihiatrie Săpoca s-a prezentat la Ministerul Sănătății cu sacoșe pline cu cârnați de Pleșcoi, pe 23 mai, înainte de a primi 10 la o evaluare a activității managerului și a-i fi aprobată o schimbare de organigramă.

Cârnații de Pleșcoi, o specialitate apreciată în județul Buzău, unde se află și sediul Spitalului de Psihiatrie, erau depozitați în frigiderele unității medicale, conform fotografiilor și informațiilor oferite de un avertizor de integritate.

În dimineața zilei de 23 mai, sacoșele au fost urcate într-un autoturism al spitalului, care s-a deplasat apoi la București. În mașină s-ar fi aflat directoarea economică a Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Oana Aurelia Anica, și un șofer.

Reporterii Europa Liberă au așteptat apoi autoturismul Spitalului de Psihiatrie în parcarea Ministerului Sănătății. Vehiculul a ajuns acolo în timp ce în zonă se desfășura un protest al Sanitas.

Directoarea economică Oana Aurelia Anica a introdus în Ministerul Sănătății două-trei sacoșe, în timp ce șoferul a făcut două drumuri în sediu, pentru a duce șase sacoșe.

Surse neoficiale au declarat pentru jurnaliștii Europa Liberă că directoarea spitalului ar fi vizitat-o pe Iuliana Costin, care este director al Departamentului de Resurse Umane din Ministerul Sănătății.

Același avertizor de integritate care a semnalat faptul că la minister urmau să fie trimiși cârnații de Pleșcoi a relatat, ulterior că pe 29 mai managerul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Gabriela Piriu, a anunțat că a primit 10 la evaluarea activității de către minister.

În plus, i s-a aprobat și schimbarea organigramei pe care o ceruse.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG