Marți, 23 mai, reprezentanții Sanitas, organizația sindicală care reprezintă 120.000 de angajați din Sănătate, a organizat un protest în fața Ministerului Sănătății.
Instituția se află în inima Bucureștiului, între Calea Victoriei și B-dul Magheru. Și la fel ca Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății se află chiar în clădirea fostului Comitet Central al PCR. Aici, la doi pași de Piața Revoluției, sindicaliștii din Sănătate au cerut pe 23 mai salarii mai mari și condiții mai bune de muncă.
Tot pe data de 23 mai 2023, conducerea Spitalului de Psihiatrie Săpoca din județul Buzău, cea mai mare unitate medicală din țară în care sunt internate persoane fără discernământ care au fost condamnate sau sunt cercetate, urma să prezinte Ministerului Sănătății o nouă organigramă, dar și documente privind evaluarea activității managerului Gabriela Piriu.
Directoarea este acuzată de sindicatele din spitalul administrat de Ministerul Sănătății de ilegalități și abuzuri, așa cum reiese din plângerile făcute la Direcția Națională Anticorupție, sesizări consultate și de Europa Liberă.
Sesizările trimise la minister, dar și la procurori, descriu posibile legături financiare între conducerea spitalului și reprezentanți ai ministerului din teritoriu, ai căror familii primesc contracte de la unitatea medicală. Potrivit sindicatelor de la Săpoca, Ministerul Sănătății nu a luat în ultimul an nicio măsură în urma plângerilor propriilor angajați și ale sindicatelor din spital.
Europa Liberă a întrebat încă din martie dacă ministrul Alexandru Rafila cunoaște situația de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Din cele trei întrebări trimise la Ministerul Sănătății care cereau informații despre Săpoca, la întrebarea privind implicarea ministrului nu ni s-a răspuns. Răspunsul general al Ministerului Sănătății a fost că la Săpoca, totul se desfășoară corect.
Cârnații de Pleșcoi de la Săpoca
Protestul sindicaliștilor Sanitas de pe 23 mai a început la ora 9.00, motiv pentru care multe posturi de televiziuni au transmis în direct din fața Ministerului Sănătății.
Puțin înainte de ora 9.00, un avertizor de integritate ne-a transmis câteva fotografii făcute chiar în zorii aceleiași dimineți în Spitalul Săpoca. Persoana respectivă spune că a trimis imaginile și Direcției Naționale Anticorupție.
În prima fotografie apar pungi cu cârnați într-un frigider din Spitalul Săpoca. Avertizorul a precizat că e vorba de cârnați de Pleșcoi, cărnați care se fabrică în zonă, sunt mândria locului și sunt renumiți în toată țara.
În cea de-a doua fotografie, sunt sacoșe de supermarket în care avertizorul de integritate susține că au fost introduse pungile cu cârnați care erau în frigider.
În fotografia a treia, sacoșele sunt urcate într-un automobil Dacia Duster, cu numărul BZ-29SPS, ce aparține Spitalului Săpoca, potrivit aceleiași surse. Mașina e în curtea spitalului, potrivit fotografiei.
După mai multe ezitări, cauzate în opinia avertizorului de integritate de vestea privind protestul din fața Ministerului Sănătății de la București și a echipelor de televiziune prezente acolo, automobilul iese din curtea spitalului din Săpoca în jurul orei 10.40.
„Vin sigur la minister. Nu au nicio teamă de presă, de televiziuni. Au plecat să ducă pungi cu cârnați de Pleșcoi la minister. E sigur, sigur ce vă spun”, ne-a transmis într-un mesaj pe email avertizorul de integritate, în momentul în care ne-am arătat neîncrezători că pungile cu cârnați de Pleșcoi pot intra în Ministerul Sănătății, în timpul unui protest de amploare transmis pe alocuri în direct de televiziunile de știri.
În automobilul spitalului s-au urcat directorul economic de la Săpoca, Oana Aurelia Anica, și șoferul (Europa Liberă a ales să nu îi dezvăluie numele), conform aceleiași surse.
Despre Spitalul Săpoca
Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, județul Buzău, este în subordinea Ministerul Sănătății. Director este Gabiela Piriu.
În România sunt patru spitale de psihiatrie cu măsuri de siguranță, unități în care sunt internate de obicei persoane cercetate de magistrați sau condamnate de instanțe, dar care nu au discernământ.
Mai exact, persoanele considerate fără discernământ care comit ilegalități nu sunt trimise la închisoare, ci în unul din aceste patru spitale regionale cu măsuri de siguranță sporite.
Aceste unități sunt situate în localitățile Jebel (capacitate de 400 de paturi) – județul Timiș, Ștei – județul Bihor (200 de paturi), Pădureni (250 de paturi) – județul Iași și Săpoca (800 de paturi) – județul Buzău. Aici mai trebuie precizat că toate cele patru spitale se află în subordinea Ministerului Sănătății.
Cel mai mare spital de acest gen este cel de la Săpoca, aici ajung persoanele fără discernământ care sunt condamnate în toată partea de sud și centru a țării, inclusiv din București. Bugetul spitalului este de aproape 80 de milioane de lei, cam tot atât cât celelalte trei unități cu același profil.
Destinația transmisă de sursă e corectă: Ministerul Sănătății
În aceeași dimineață de 23 mai, Europa Liberă a reușit să găsească și să fotografieze automobilul cu numărul de înmatriculare transmis de sursă, BZ-29SPS, și despre care avertizorul ne-a spus că aparține Spitalului Săpoca, la ora 12.37. Acesta se afla în parcarea Ministerului Sănătății.
După ce au parcat, Oana Aurelia Anica și șoferul au reașezat o parte din conținutul pungilor de supermarket. Cârnații de Pleșcoi au fost scoși din sacoșele de supermarket și așezați în pungi de hârtie, mai elegante.
Reporterii de la Europa Liberă au trecut de mai multe ori pe lângă aceștia, în timp ce își ordonau marfa în noile pungi de hârtie (se poate vedea în materialul video).
Mai multe drumuri în minister, cu pungile pline de cârnați
La ora 12.35, directorul economic de la Săpoca, Oana Aurelia Anica, intră în Ministerul Sănătății cu primele pungi.
În fața Ministerului, angajații din Sănătate cer în continuare salarii mai mari și condiții decente de muncă. Protestul Sanitas nu s-a terminat. Televiziunile transmit live în timp ce, prin spatele camerelor, delegația de la Săpoca introduce sacoșele în minister.
După alte două minute, și șoferul intră în Ministerul Sănătății cu o altă serie de sacoșe și pungi plecate de la Spitalul Săpoca.
După cinci minute, acesta iese din minister. Se îndreaptă spre automobilul parcat la 100 de metri distanță de intrarea în clădirea ministerului.
După 15 minute, mai ia niște pungi din mașină și, prin parcare, prin spatele altor automobile, așteaptă un semn. Pe la 13.17, acesta își face curaj și intră încă o dată cu a doua tranșă de sacoșe.
Directoarea Oana Anica a ieșit fără sacoșe
Protestul Sanitas s-a terminat pe la ora 13.30. La ora 13.51, iese din minister șoferul de la Săpoca. Acesta avea o pungă mică în care părea să fie un dosar. A intrat în minister cu cel puțin șase pungi în cele două ture făcute.
La 14.21, iese și directoarea economică de la Spitalul Săpoca din Ministerul Sănătății. Aceasta nu are nicio sacoșă din cele două sau trei pe care le avea atunci când a intrat în minister.
Destinația sacoșelor? Rafila era departe de sacoșele cu cârnați de Pleșcoi
Din informațiile neoficiale pe care le-a obținut Europa Liberă de la reprezentanți ai Ministerului Sănătății, delegația de la Săpoca a fost la Iuliana Costin, director al Departamentului de Resurse Umane din Ministerul Sănătății.
Reprezentanții Biroului de Presă ai ministerului au refuzat să ne răspundă la întrebarea dacă delegația de la Săpoca a fost la Iuliana Costin sau nu pe 23 mai.
Aceiași reprezentanți ai ministerului au precizat doar că sacoșele de la Săpoca nu au ajuns la Ministrul Sănătății. Alexandru Rafila. La momentul incidentului, acesta se afla în străinătate, la Geneva.
„Ministrul Sănătății nu are cunoștință despre o astfel de situație, în data de 23 mai era plecat la Geneva, la Adunarea Mondială a Sănătății. Dacă aveți astfel de informații vă rugăm să vă adresați organelor competente pentru a investiga cele semnalate.”
Faptul că Alexandru Rafila nu se afla în minister a fost confirmat și de liderul Sanitas, Iulică Pope. Acesta din urmă a fost în ziua respectivă în Ministerul Sănătății pentru a lăsa solicitările protestatarilor.
„Da, pot confirma că nu era în minister. Era la Geneva, ne-a anunțat cu o săptămână înainte ca va fi plecat în ziua protestului. Chiar a fost acolo, la Geneva, că ne-a spus cineva că l-a văzut la întâlnirea Organizației Mondiale de Sănătate”, explică Iulică Pope.
Reacțiile oficialilor
Am încercat totuși să purtăm un dialog cu ministrul Rafila despre ce se întâmplă la Săpoca și în ministerul pe care îl conduce. Nu ne-a răspuns la apelurile telefonice.
L-am întrebat de asemenea pe WhatsApp, unde am dialogat cu dl. Rafila cu alte ocazii, dacă știe de situația de la Săpoca sau dacă va lua vreo măsură. Nu ne-a răspuns până la acest moment. La două zile de la informațiile prezentate de Europa Liberă, Alexandru Rafila a promis, într-o intervenție la postul Digi24, că va cere o anchetă.
Nici Gabriela Piriu, directoarea spitalului, nu ne-a răspuns la apelurile telefonice. Pare că și-a setat telefonul în așa fel încât să nu o mai putem deranja cu apeluri telefonice. Am contactat-o prin mesaje scrise. Am întrebat-o dacă pungile cu cârnați au plecat din spital la instrucțiunile sale. Nu ne-a răspuns nici la mesajele scrise.
Un angajat al spitalului ne-a transmis că managerul Gabriela Piriu a organizat, marți - 30 mai, o ședință ad-hoc cu personalul TESA după ce Europa Liberă a trimis solicitări scrise la minister și la unitatea medicală din Buzău. Piriu a cerut participanților să spună cine cred că a trimis informațiile.
„A strâns in birou tot personalul TESA și i-a făcut pe oameni de toată ocara. A spus că nu e posibil ca un jurnalist, un neica nimeni, de la o publicație obscură, să aibă curajul să mă sune și să-mi spună că am luat nota 10 la evaluare cu cârnați”, ne-a transmis sursa din Spitalul Săpoca.
În schimb, am reușit să avem un scurt dialog telefonic cu Oana Anica, directorul economic care a intrat cu cârnații în Ministerul Sănătății. „Aveți dumneavoastră probe că am intrat în minister, m-ați văzut dumneavoastră personal, ce probe aveți?”, a fost primul răspuns al directorul economic de la Săpoca.
În momentul în care i-am răspuns cu „da” la aceste întrebări și i-am spus că avem înregistrări video și fotografii făcute de reporterul Europa Liberă, acesta a replicat: „Să mi le dați imediat, să mi le trimiteți imediat!”. După ce i-am precizat că nu ne poate ordona acest lucru, aceasta a mai adăugat „Cu asta vă ocupați dumneavoastră?!”. I-am spus că munca de jurnalist presupune verificarea informațiilor privind posibile comportamente ne-etice ale unor manageri și oficiali, ceea ce făceam chiar în acel moment. Directoarea Oana Anica a închis telefonul.
UPDATE
Marți, 6 iunie, conducerea Spitalului Săpoca ne-a trimis un punct de vedere la informațiile publicate de Europa Liberă. Nu am primit niciun răspuns din cele solicitate.
„În referire la solicitarea dumneavoastră, va comunicăm următoarele. Situația sesizată de dumneavoastra este una de natură tendențioasă care poate deteriora imaginea publica a spitalului nostru, generând neincredere la nivelul opiniei publice.
„Considerăm că se datoreaza unui schimb de informații incorecte, lipsite de imparțialitate, nedorindu-se altceva decât utilizarea mass-media ca instrumentul unor persoane cu un scop bine definit în timp, persoane care, sub masca iluzorie a avertizorului de integritate nu fac altceva decât să își consolideze anumite poziții care le sunt puse în pericol de schimbări de natură organizatorică ce au loc la nivelul instituției! Informațiile prezentate sunt total incorecte, iar cronologia și veridicitatea acestora nu sunt nicidecum cele ce v-au fost sesizate!”
Evaluare cu 10, după ce pungile cu cârnați au ajuns la minister
Avertizorul de integritate care ne-a semnalat pe 23 mai transportul sacoșelor cu cârnați plecate de la Săpoca și ajunse la minister în toiul protestului, ne-a transmis luni, 29 mai, că Gabriela Piriu s-a lăudat colegilor că a primit 10 la evaluarea de la Ministerul Sănătății. Ba mai mult, i-ar fi fost aprobată o nouă organigramă de către Iuliana Costin, directorul Departamentului de Resurse Umane din minister.
Am cerut informații Ministerului Sănătății despre evaluarea directorului Gabriela Piriu, dar deocamdată nu am primit răspuns. Vom reveni imediat ce ministerul va răspunde dacă informația furnizată de sursa Europa Liberă se confirmă și pe ce se bazează nota 10 primită de directorul Spitalului Săpoca.
Reamintim că reprezentanții Ministerului Sănătății au evitat să răspundă în vreun fel și la întrebarea dacă Oana Anica, directorul economic de la Săpoca, cea care a intrat cu pungile, a fost în audiență la Iuliana Costin, director în minister.
În schimb, ne-au răspuns, în același mesaj, doar la întrebarea care îl viza pe Alexandru Rafila. Nici până în acest moment, reprezentanții Ministerului Sănătății nu ne-au precizat la cine a fost în vizită Oana Anica și șoferul spitalului Săpoca.
Cârnați la minister în loc de reforme
Incidentul legat de Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca, cel mai mare spital din țară unde sunt internați condamnații care nu au discernământ, pare cu atât mai problematic cu cât neregulile de acolo au fost semnalate de-a lungul timpului, inclusiv de experți independenți.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizație non-guvernamentală care se ocupă inclusiv de respectarea drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală, a depistat mai multe probleme la acest spital în ultimii ani. Georgiana Pascu, manager de programe CRJ, susține că unitățile medicale de boli mintale sunt monitorizate inclusiv de instituțiile europene care au condamnat România pentru rele tratamente aplicate persoanelor cu boli mintale.
„Ministerul Sănătății trebuie să trimită un raport că a îndreptat problemele din sistem. România are mai multe condamnări la CEDO legate de condițiile din spitalele de boli mintale. Nu îmi vine să cred că încă se mai practică astfel de ritualuri, că un manager de spital să trimită atenții în cârnați la minister, minister care nu are un director sau un secretar de stat care să se ocupe de problemele persoanelor cu boli mintale”, ne-a spus Georgiana Pascu.
Expertul CRJ crede că managerii de spitale ar trebui să facă programe de reforme, de măsuri care să îmbunătățească starea pacienților, nu să trimită atenții la minister. „Nu au curaj să ceară fonduri, să ceară condiții mai bune pentru pacienți. Să ceară medici, personal. Se mulțumesc să aibă astfel de obiceiuri cu un minister care este pasiv în fața problemelor pacienților cu boli mintale. La Săpoca, și nu numai, au fost cazuri de pacienți care s-au automutilat, s-au sinucis, sunt decese, abuzuri ale personalului. Este un sistem în care lucrurile nu se mișcă de câțiva ani. Se mișcă se pare astfel de cadouri, de atenții, din ce îmi spuneți dumneavoastră”, a mai concluzionat Georgiana Pascu.
Reclamații
Mare parte dintre sesizările care vizează Spitalul Săpoca ajunse la procurori, dar și la Ministerul Sănătății, vizează contractele de achiziție publică ale spitalului.
Achizițiile angajate de conducerea spitalului în ultimii doi ani au depășit suma de 120 de milioane de lei. Gabriela Piriu este manager la Spitalul Săpoca din luna mai 2020. Ea a înlocuit-o pe Cristina Păun, care a fost schimbată de Ministerul Sănătății după un protest al angajaților din spital.
Poate cea mai importantă acuzație din plângerea penală face referire la faptul că managementul spitalului buzoian ar „aranja” o parte dintre contractele publice încheiate de Spitalul Săpoca pentru a ajunge la înțelegeri cu anumite societăți comerciale.
Europa Liberă a intrat în posesia unei părți din datele consemnate în plângerea penală care vizează conducerea spitalului din Săpoca. Printre aceste firme de casă indicate în plângerea penală ar fi și D&C Real Solutions din Buzău.
„D&C Real Solutions i-au fost atribuite direct în anul 2021, contracte în valoare totală de 240.000 lei. În anul 2020, valoare totală a fost de 245.000 lei, fără nicio procedura de licitație sau alte oferte concurențiale, depășindu-se cu mult pragul achiziției directe. În anul 2022, suma totală până la data prezentei, atribuită acestei firme este de 151.583 de lei”, se precizează în plângerea penală.
Societatea D&C Real Solutions din Buzău este deținută și administrată de Daniel Aurelian Ungureanu. El este soțul Cristinei Ungureanu, șefă din 2017 la Direcția de Sănătate Publică din Buzău. Acest lucru reiese din plângerea penală, dar este confirmat și de declarația de avere a Cristinei Ungureanu, unde aceasta a scris că soțul său lucrează ca administrator la D&C Real Solutions din Buzău.
Cum unitatea de maximă siguranță se află în subordinea directă a Ministerului Sănătății, DSP este instituția din teritoriu care administrează activitatea de la Spitalul Săpoca.
„Achizițiile spitalului cu această firmă sunt realizate exclusiv de către șeful Serviciului Achiziții Publice, Marius Anghel. Toate achizițiile directe se fac pe pachet, fără anunț de publicitate, împărțite pe diverse coduri CPV, ex: pachet o bucată 3.783 de lei fără TVA (acest pachet conține 10 tonere)”, mai scrie în sesizarea trimisă procurorilor.
Din contractele încheiate între Spitalul Săpoca și firma D&C Real Solutions reiese că unitatea medicală plătește și pentru chiria unor imprimate obișnuite.
Cristina Ungureanu ne-a precizat că „nu știu nimic despre aceste contracte. Nu am nicio implicare în firma soțului. El se ocupă. Nu am nici măcar o legătură strânsă cu managerul de la Săpoca. Doar ne salutăm și atât, nu avem o relație mai apropiată”, ne-a explicat directoarea DSP Buzău.