Un mare baraj aflat în teritoriul ucrainean controlat de Rusia a fost distrus marți dimineață. În urma exploziilor, în regiune a fost eliberată o cantitate imensă de apă. Kievul a acuzat Moscova de distrugerea barajului Nova Kakhovka, în timp ce rușii spun că ar fi o tactică a Ucrainei.
ACTUALIZARE 14.45 - 7 iunie 2023
Programul Alimentar mondial al ONU (PAM) avertizează că distrugerea barajului Kakhovka va avea efecte asupra țărilor care depind de cerealele ucrainene. „Inundațiile masive distrug cerealele nou plantate și, odată cu ea, speranța pentru 345 de milioane de oameni înfometați din întreaga lume, pentru care cerealele din Ucraina sunt salvatoare”, a declarat miercuri șeful biroului PAM din Berlin, Martin Frick, pentru dpa.
Ministerul Sănătăţii din Ucraina a avertizat că e foarte posibilă contaminarea apei din fântânile şi lacurile deschise din zona inundată. „Chimicalele, agenții infecțioași din cimitire, latrine și gropi de gunoi pot ajunge în fântâni și lacurile deschise în zona inundată”, a transmis ministerul pe Telegram.
Rusia a câștigat un avantaj militar din distrugerea barajului Kakhovka, potrivit șefului ocupației ruse din regiunea Herson. „Din punct de vedere militar, situația operațiunii tactice s-a dezvoltat în favoarea Forțelor Armate. din Federația Rusă", a declarat Vladimir Saldo pentru televiziunea de stat rusă, potrivit dpa. Din cauza inundațiilor devastatoare pe care le-a declanșat ruperea barajului în regiune, Ucraina nu va putea lansa contraofensiva, a spus el. „Nu pot face nimic”, a afirmat el.
ACTUALIZARE 11.45 - 7 iunie 2023
Aproximativ 100 de oameni din orașul Nova Kakhovka, controlat de ruși, sunt blocați de ape și mii de animale sălbatice au fost ucise după prăbușirea barajului Kakhovka, a declarat primarul orașului, instalat în funcție de Moscova. Orașul este expus riscului de contaminare din cauza inundațiilor, a declarat oficialul Vladimir Leontiev, potrivit agenției de presă TASS, citată de Reuters
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că sute de mii de oameni au rămas fără apă potabilă în urma distrugerii barajului Kakhovka. „Cel puțin 100 de mii de oameni locuiau în aceste zone înainte de invazia rusă”, a scris Volodimir Zelenski pe Telegram. "Cel puțin zeci de mii sunt încă acolo. Sute de mii de oameni au rămas fără acces normal la apă potabilă. Serviciile noastre, toți cei care pot ajuta oamenii, sunt deja implicați. Dar noi putem ajuta doar pe teritoriul controlat de Ucraina.„În zona ocupată de Rusia, ocupanții nici măcar nu încearcă să ajute oamenii”, a spus Volodimir Zelenski.
China și-a exprimat miercuri „îngrijorare serioasă” cu privire la distrugerea barajului de la Kakhovka și a transmis că se teme de urmările umanitare, economice și ecologice ale distrugerii. „Ne exprimăm îngrijorarea serioasă cu privire la deteriorarea barajului de la hidrocentrala Kakhovka”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Wang Wenbin, potrivit AFP. „Facem apel la toate părțile în conflict să respecte dreptul internațional umanitar și să facă tot posibilul pentru a proteja siguranța civililor și a instalațiilor civile”, a mai spus Wang.
Distrugerea barajului Kakhovka va inunda zeci de mii de hectare de teren agricol din sudul Ucrainei și ar putea transforma cel puțin 500.000 de hectare de teren în „deșerturi”, a anunțat ministerul Agriculturii de la Kiev. (Reuters)
ACTUALIZARE 07.40 - 7 iunie 2023
Oficialii ucraineni au estimat că aproximativ 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundații, care se așteaptă să atingă apogeul miercuri, transmite Reuters.
În orașul Herson, la aproximativ 60 km în aval de baraj, nivelul apei a crescut cu 3,5 metri marți. Potrivit reporterilor Reuters, locuitorii din Herson s-au deplasat prin apă până la genunchi pentru a părăsi zonele inundate, purtând pungi de plastic cu obiecte și ținând în brațe animale de companie.
Șeful ONU pentru asistență umanitară, Martin Griffiths, a declarat la Consiliului de Securitate că ruptura barajului „va avea consecințe grave și de amploare pentru mii de oameni din sudul Ucrainei de pe ambele părți ale liniei frontului, prin pierderea caselor, a alimentelor, a apei sigure și a mijloacelor de trai”.
„Amploarea catastrofei se va realiza pe deplin abia în zilele următoare”, a spus el.
Autoritățile ucrainene au declarat că 17.000 de persoane au fost evacuate și un total de 24 de sate au fost inundate, potrivit AFP
ACTUALIZARE 19.40
Șeful cabinetului Președintelui Zelenski, Andrii Yermak, a declarat că nu înțelege de ce mai există dubii că rușii au distrus barajul Nova Kakhovka.
Oficialul ucrainean a declarat că barajul nu ar fi putut fi distrus prin bombardare sau orice altă metodă externă, ci doar de explozibilii plantați înăuntrul barajului de către ruși.
ACTUALIZARE 18.45
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a discutat cu reprezentantul extern al UE, Josep Borrell, și spune că UE este pregătită să ofere asistența și ajutoarele umanitare necesare populației locale.
Liderii statelor baltice s-au alăturat altor omologi est-europeni și condamnă distrugerea barajului drept o crimă de război atât din pricina ecocidului provocat de ape, cât și pentru că țintirea infrastructurii încalcă regulile războiului.
ACTUALIZARE 15.45
Klaus Iohannis a condamnat, într-o declarație pe Twitter, explozia barajului Nova Kakhovka.
„Distrugerea barajului Nova Kakhovka este o altă crimă de război comisă de Rusia împotriva civililor nevinovați. Rusia și vinovații ruși trebuie să fie trași la răspundere. Gândurile noastre sunt cu toți cei afectați de acest atac oribil”, a declarat Președintele Iohannis.
ACTUALIZARE 14.35
Președintele Moldovei, Maia Sandu, a declarat că „țintirea infrastructurii critice de către Rusia reprezintă o crimă de război”.
Sandu și-a exprimat suportul față de Ucraina, spunând că guvernul său este pregătit să susțină țara vecină în atenuarea efectelor dezastrului.
ACTUALIZARE 13.35
Ministerul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut marți o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a discuta despre ceea ce acesta a numit „atac terorist rusesc” asupra barajului Kahovka, transmite Reuters.
La rândul lui, Cancelarul german, Olaf Scholz, a acuzat Moscova că atacă din ce în ce mai mult ținte civile, potrivit DPA. Olaf Scholz a spus că distrugerea barajului Kakhovka, arată o „nouă dimensiune” în tactica de război a Rusiei.
Kremlinul a acuzat însă Kievul că a sabotat barajul hidroelectric Kakhovka din partea controlată de ruși a Ucrainei pentru a distrage atenția de la o contraofensivă nereușită.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin a fost informat cu privire la situația din jurul barajului.
„Putem afirma fără echivoc că vorbim de sabotaj deliberat din partea ucraineană”, a declarat Peskov, potrivit Reuters.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat forțele ruse că au aruncat în aer centrala hidroelectrică Kahovka din interiorul instalației și a spus că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru un „atac terorist”.
Președintele Lituaniei și miniștrii de externe ai Letoniei și Estoniei au declarat marți că distrugerea barajului Nova Kakhovka din sudul Ucrainei este o crimă de război pentru care Rusia trebuie trasă la răspundere. Ei nu au oferit însă dovezi că Rusia ar fi responsabilă pentru distrugere.
ACTUALIZARE 12.05
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că distrugerea barajului Nova Kakhovka de pe râul Nipru a fost un act „revoltător” care a pus oamenii și mediul în pericol.
"Distrugerea barajului Kakhovka de astăzi pune în pericol mii de civili și provoacă daune grave asupra mediului. Acesta este un act scandalos, care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina", a scris Stoltenberg pe Twitter.
ACTUALIZARE 10.55 Primele imagini cu barajul Kakhovka distrus au fost publicate pe contul oficial de Twitter al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, șeful administrației regionale militare Herson, spune că cel puțin opt așezări din zonă sunt deja inundate în urma distrugerii barajului. El spune că cel puțin 16.000 de persoane sunt expuse riscului de inundații, potrivit BBC.
Locuitorii din regiunile expuse riscului sunt evacuați cu autobuzele spre Herson, apoi vor fi mutați în diferite orașe din țară.
Reprezentanții Energoatom, compania energetică nucleară a Ucrainei, au transmis că pentru moment situația este sub control iar distrugerea barajului de la Nova Kakhovka.
Știrea inițială
Părțile din conflict se acuză însă reciproc de distrugerea barajului, potrivit Reuters.
Autoritățile ucrainene spun că Rusia a distrus barajului de pe râul Dnipro și a ordonat evacuarea populație din zonele afectate de inundații, transmite AP.
Ministerul de Interne ucrainean a cerut locuitorilor din 10 sate de pe malul drept al râului și din părți ale orașului Herson să își ia documentele esențiale și animalele de companie, să închidă electrocasnicele și să plece, avertizând în același timp împotriva posibilei dezinformări.
"Barajul Kakhovka a fost distrus de forțele de ocupație ruse", a anunțat Comandamentul Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei marți pe pagina de Facebook.
De cealaltă parte, agențiile de știri rusești transmit că barajul controlat de forțele rusești a fost distrus în urma bombardamentelor. Un oficial instalat de Rusia în regiune, citat de Reuters, a afirmat că a fost un atac terorist, sugerând astfel un atac din partea Ucrainei.
Înregistrări video neconfirmate pe rețelele de socializare, văzute de Reuters, arată explozii intense în jurul barajului Kakhovka.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va organiza o întâlnire de urgență cu privire la explozia barajului Nova Kakhova din sudul Ucrainei, a anunțat marți pe Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
Barajul, înalt de 30 de metri și lung de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Dnipro ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka.
Rezervorul barajului alimentează atât peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, care se află, de asemenea, sub control rusesc.
Distrugerea barajului Kakhovka vine pe fondul informațiilor tot mai numeroase privind o posibilă declanșare a contraofensivei ucrainene.