Linkuri accesibilitate

CEDO condamnă Rusia pentru că nu a investigat corect otrăvirea opozantului politic rus, Alexei Navalnîi


Opozantul politic Aleksei Navalnîi se află în închisoare în Rusia din momentul în care s-a întors din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvire.
Opozantul politic Aleksei Navalnîi se află în închisoare în Rusia din momentul în care s-a întors din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvire.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marți Rusia pentru că nu a investigat în mod corespunzător otrăvirea în 2020 a opozantului rus, Alexei Navalnîi. Autoritățile din Occident susțin că a fost o tentativă de asasinare.

CEDO a declarat că Rusia nu a reușit „să exploreze acuzațiile privind un posibil motiv politic pentru tentativa de omor, precum și posibila implicare a agenților de stat”, transmite AFP.

Judecătorii CEDO au constatat în unanimitate că Rusia a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a spus că Rusia a refuzat să inițieze proceduri penale pentru otrăvirea care l-a făcut pe Navalnîi să intre în comă și să fie ținut în viață de aparate medicale.

CEDO a remarcat că testele făcute de guvernul german au arătat „dovada certă” a prezenței agentului nervos chimic toxic Noviciok în corpului lui Navalnîi.

Curtea a mai spus că ancheta Rusiei nu a fost transparentă și că lui Navalnîi nu i s-a permis să participe.

Ancheta nu a fost „în măsură să conducă la stabilirea faptelor relevante și la identificarea și, dacă este cazul, pedepsirea celor responsabili”, se arată în comunicatul CEDO:

Tribunalul a obligat Rusia să plătească lui Navalnîi 40.000 de euro daune.

Militantul anticorupție, văzut de susținători ca un potențial rival politic al președintelui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi s-a îmbolnăvit brusc în timpul unui zbor în Siberia.

Ulterior, a fost trimis în Germania unde a fost investigat și tratat pentru otrăvire cu agent neurotoxic Noviciok. După ce i-a revenit, s-a întors în Rusia în 2021. A fost închis la întoarcerea la Moscova și de atunci se află în spatele gratiilor.

CEDO face parte din organismul european pentru drepturi al Consiliului Europei, din care Rusia a fost expulzată în urma invaziei sale în Ucraina.

Cu toate acestea, CEDO are încă în lucru numeroase cazuri înaintate de cetățeni ruși până la momentul expulzării Rusiei și continuă să emită verdicte.

Experții spun că Rusia are o obligație legală de a pune în aplicare hotărârile CEDO privind acțiunile Moscovei până la 16 septembrie 2022.

În închisoare cu Navalnîi: O machetă arată condițiile din închisoarea rusă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG