Linkuri accesibilitate

Sănătatea lui Navalnîi, în pericol. ONU cere Rusiei intervenții medicale urgente


Susținătorii lui Navalnîi spun că acesta suferă de dureri de stomac care ar putea fi semn al folosirii unei otrăvi cu acțiune lentă. 
Susținătorii lui Navalnîi spun că acesta suferă de dureri de stomac care ar putea fi semn al folosirii unei otrăvi cu acțiune lentă. 

Raportorul special al ONU pentru tortură a cerut Rusiei să ofere liderului opoziției, aflat în închisoare, Alexei Navalnîi, îngrijiri medicale „urgente și cuprinzătoare”, în urma unor rapoarte conform cărora sănătatea sa se deteriorează.

Susținătorii lui Navalnîi spun că acesta suferă de dureri de stomac semnificative în închisoare, care ar putea fi semn al folosirii unei otrăvi cu acțiune lentă.

„Sunt îndurerată de starea de deteriorare a sănătății lui Navalnîi și de lipsa aparentă a unui diagnostic satisfăcător și a unui tratament medical”, a spus Alice Edwards într-un comunicat.

Serviciul penitenciar al Rusiei a negat acuzațiile conform cărora angajații săi l-au maltratat pe Navalnîi și a spus că acesta a primit întotdeauna tratament medical atunci când a fost nevoie.

Navalnîi s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania, unde a fost tratat pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o încercare de otrăvire cu neurotoxina Novicioc, în Siberia în 2020.

„El trebuie să primească imediat și continuu îngrijire adecvată, inclusiv controale medicale cuprinzătoare, tratament și monitorizare a stării sale de sănătate într-un spital civil”, a spus Edwards.

Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, ispășește pedepse combinate de 11 ani și jumătate pentru înșelăciune și sfidare a instanței, sub acuzația despre care spune că au fost isntrumentate politic pentru a-l reduce la tăcere.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG