Linkuri accesibilitate

Grevă japoneză în Sănătate. Polițiștii nemulțumiți cer scoaterea pensiilor militare din PNRR


Sindicaliştii din Sănătate intră de miercuri în grevă japoneză, nemulțumiți de veniturile pe care le primesc.
Sindicaliştii din Sănătate intră de miercuri în grevă japoneză, nemulțumiți de veniturile pe care le primesc.

Sindicaliştii din instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială intră de miercuri în grevă japoneză. Ei sunt nemulțumiți de veniturile pe care le primesc pentru munca realizată. La rândul lor, polițiștii solicită scoaterea pensiilor militare din PNRR.

Sindicaliștii din Sănătate sunt nemulțumiți că sporurile de tură, zile nelucrătoare și de condiții de muncă nu sunt actualizate la prețurile din prezent. Aceeași problemă ar fi și la calculul plăților pentru gărzi sau indemnizația de hrană. De asemenea, reclamă sindicaliștii, salariile de bază nu sunt la nivelurile pe care sindicaliștii spun că le-au negociat cu Ministerul Sănătății.

Potrivit sindicaliștilor, greva japoneză se va desfăşura pe întreaga perioadă a negocierilor cu autoritățile, până când revendicările vor fi soluționate. Sindicaliștii din Sănătate amenință cu declanșarea grevei generale la finalul lunii iunie, dacă Guvernul nu rezolvă revendicările lor.

Guvernul a anunțat săptămâna trecută că a găsit soluții pentru principalele revendicări ale sindicaliștilor din Sănătate. Aceștia doresc însă garanții de aplicare și au dat Guvernului termen până la 15 iunie pentru a le pune în practică. În caz contrar, sindicaliștii amenință că vor declanșa greva generală la finalul lunii iunie.

De cealaltă parte, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual pichetează miercuri Camera Deputaţilor solicitând scoaterea pensiilor militare din PNRR.

Înscrierea pensiilor militare în PNRR ar duce la reducerea acestora, potrivit condițiilor negociate cu Comisia Europeană. Într-un comunicat, sindicatul afirmă că pensiile militare nu sunt pensii speciale.

Pichetarea are loc după ce polițiștii au obținut deja de la Guvern măririle de salarii pe care le-au solicitat.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG