Linkuri accesibilitate

Pichet Sanitas la Ministerul Sănătăţii. Sindicaliștii amenință cu grevă generală pe 15 iunie


Peste 150 de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas au pichetat marţi Ministerul Sănătăţii, vor relua pichetul pe 8 iunie iar, în caz de eșec, amenință cu greva generală pe 15 iunie.

„Revendicările sunt: aplicarea în totalitatea legii salarizării, plata sporurilor la nivelul anului 2023, asigurarea voucherelor de vacanță și creșterea normei de hrană. Plus negocierea contractului colectiv de muncă”, a declarat jurnaliștilor Viorel Hușanu, președintele Sanitas București.

O asistentă care are un spor de 85%, la un salariu de aproape 4.000 de lei, poate câștiga până la 5.000, 5.500, poate chiar 6.000 de lei, spune președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu. „Dar asta cu sporuri, cu continuitate, cu program neîntrerupt, care oricum acel spor nu e plătit la salariul la zi, ci la nivelul anului 2018, ca și gărzile medicilor”, a explicat el.

Sindicaliștii spun că vor continua calendarul protestelor, dacă nu le sunt soluționate revendicările.

Pe 8 iunie au programat o nouă pichetare și, în caz de eșec, pe 15 iunie este anunțată greva generală.

Bărăscu s-a arătat nemulțumit de „rotativa asta (rotația premierului în coaliția de guvernare - n.r.)”, care, în opinia sa „strică totul, nu mai știi cui să te adresezi”.

Federația a publicat pe pagina sa un mesaj de susținere a grevei sindicatelor din învățământ.

„Federaţia Sanitas din România, organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectoarelor de activitate sănătate și cel de asistență socială, având peste 100.000 de membri de sindicat, susține acțiunile organizate de federațiile sindicale din învățământ și consideră juste revendicările pentru care acestea au declanșat conflictul colectiv de muncă. Considerăm că un Guvern care tratează cu indiferență cele două sisteme vitale ale unei națiuni – Sănătatea și Învățământul – este un Guvern care trebuie urgent să își revizuiască politicile sau să plece!”

Cadrele din învățământ au intrat în grevă generală și au avut marți, la guvern, prima întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, o întâlnire informală menită să detensioneze situația.

La ieșirea de la discuții, liderii de sindicat au anunțat că vor continua greva și i-au invitat pe premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, și pe omologul său de la PSD, Marcel Ciolacu, cel care ar trebui să preia conducerea guvernului în curând, la întâlnirea pe care federațiile sindicale din învățământ o vor avea miercuri.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG