Linkuri accesibilitate

OECD | Inflația persistentă și dobânzile mari vor afecta economia globală. Creșterea economică va veni mai ales din țările asiatice


Inflația persistentă și creșterea dobânzilor vor pune presiune pe economia globală.

Economia globală va trece printr-o perioadă de recuperare nesigură, după pandemia COVID și în contextul războiului din Ucraina, prognozează Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Inflația continuă să afecteze gospodăriilor, iar ratele mari ale dobânzilor scad consumul și afectează investițiile. Sunt câteva concluzii și predicții ale OECD prezentate miercuri la Paris.

Redresarea economică după pandemia COVID-19 și după scumpirile energiei cauzate de războiul din Ucraina va fi probabil slabă în comparație cu standardele anterioare. În perioada pre-pandemie, între anii 2013 și 2019, creșterea economică medie la nivel global a fost de 3,4%. OECD se așteaptă la o creștere economică globală de 2,7% în acest an, față de 2,2% estimat în noiembrie, și prevede o creștere de 2,9% în anul următor, transmite AP.

Urmează o perioadă plină de riscuri, de la posibile escaladări ale războiului Rusiei în Ucraina, la datoriile mari pe care le au țările în curs de dezvoltare, și până la creșterea rapidă a dobânzilor, cu efecte imprevizibile asupra băncilor și investitorilor.

"Economia globală se află într-un punct de cotitură și trebuie să parcurgă un drum lung pentru a obține o creștere puternică și durabilă", transmite raportul OECD.

"Evoluțiile economice globale au început să se îmbunătățească, dar redresarea rămâne fragilă", arată prognoza OECD,

Perspectiva OECD este mai optimistă decât cea oferită marți de Banca Mondială, care a menționat riscuri similare și a prognozat creșterea economică globală la 2,1% pentru 2023. Cu toate acestea, aceasta a fost o îmbunătățire față de prognoza sa din ianuarie, de 1,7%.

Economia globală s-a stabilizat, dar nu s-a redresat

Prețurile la energie au scăzut la nivelurile anterioare invaziei, ajutând la diminuarea celor mai grave efecte ale recentei inflații. Cu toate acestea, costurile sunt încă mai ridicate decât erau înainte ca Rusia să înceapă să aducă trupe la granița Ucrainei, la începutul anului 2021.

Între timp, redeschiderea Chinei după măsurile drastice de combatere a pandemiei COVID a contribuit la stimularea activității economice globale.

Totuși, inflația se dovedește persistentă, pentru că unele companii măresc în continuare prețurile pentru a-și crește profiturile, iar angajații cer salarii mai mari în contextul unei șomajului relativ scăzut.

OECD estimează că inflația va scădea la 5,2% până la sfârșitul anului în grupul de 20 de țări care alcătuiesc peste 80% din economia globală, față de 7,8% la sfârșitul anului trecut. Statele Unite ar trebui să înregistreze o inflație anuală de 3,2% până în ultimul trimestru al acestui an, iar rata inflației în Europei ar trebui, conform prognozei, să scadă la 3,5%.

Creșterea economică va veni mai ales din Asia

Aceste niveluri ar aduce o îmbunătățire a situației economice, dar totuși sunt peste țintele de inflație de 2% ale Băncii Centrale Europene și ale Rezervei Federale din SUA, care au ridicat rapid ratele dobânzilor pentru a combate inflația. Ratele mari ale dobânzilor duc însă la frânarea investițiilor.

OECD mai transmite că țările care au cheltuit pentru ajutorul pentru gospodării și afaceri în timpul pandemiei COVID se confruntă deja cu datorie publică mai mare și acum au, în plus, dobânzi mai mari de plătit.

Marea parte a creșterii la nivel global va veni de la economiile asiatice, cum ar fi China, India, Indonezia și Singapore. Se estimează că China va înregistra o creștere de 5,4% în acest an și de 5,1% în anul următor, pe măsură ce serviciile, cum ar fi turismul și divertismentul, se recuperează după lockdownurile cauzate de COVID-19.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG