Linkuri accesibilitate

Primele rezultate ale contraofensivei. Ucraina spune că a preluat trei localități din regiunea Donețk, care fuseseră ocupate de ruși


Soldații ucraineni stau în fața unui steag ucrainean pe care l-au ridicat într-un loc indicat drept satul Blagodatne, din regiunea Donețk, pe care Kievul a pretins că l-a eliberat pe 11 iunie.
Soldații ucraineni stau în fața unui steag ucrainean pe care l-au ridicat într-un loc indicat drept satul Blagodatne, din regiunea Donețk, pe care Kievul a pretins că l-a eliberat pe 11 iunie.

Forțele ucrainene susțin că au preluat trei sate din regiunea Donețk, în cadrul mult așteptatei contraofensive declanșate în urmă cu câteva zile.

Trupele ucrainene au transmis că au capturat localitățile Neskuchne și Blagodatne pe 10 și, 11 iunie, răspândind pe rețelele de socializare fotografii din centrul satelor, notează serviciul central al Europei Libere, care nu a putut verifica în mod independent imaginile.

Duminică seară, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a transmis că o a treia localitate, Makarivka, a fost eliberată, scriu BBC și The Guardian.

Makarivka este una din cele două localități despre care bloggerii militari ruși afirmaseră anterior că reprezintă următoarele obiective ale trupelor ucrainene, de-a lungul unui drum care conduce spre Mariuopl, situat la 130 de kilometri distanță.

În acel moment forțele ucrainene nu ajunseseră încă pe liniile rusești fortificate, situate la aproximativ 10 kilometri de locul unde se dau luptele actuale.

Rusia, la rândul ei, a susținut că a respins atacurile ucrainene, postând recent fotografii cu vehicule blindate distruse pe care NATO le-a dat Ucrainei.

Cele trei localități amintite ar fi primele eliberate de trupele ucrainene, de la declanșarea contraofensivei, despre care președintele Volodimiri Zelenski a declarat sâmbătă că a început.

Pe 10 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că a început contraofensiva mult așteptată.

„În Ucraina au loc acțiuni contraofensive și defensive, dar nu voi spune în detaliu în ce stadiu se află”, a spus Zelenski.

Experții militari au spus că actuala contraofensivă a Ucrainei va fi mult mai dură decât cea întreprinsă anul trecut, deoarece Rusia a avut luni la dispoziție pentru a construi fortificații defensive extinse.

De când a început contraofensiva, s-au raportat pierderi grele de ambele părți.

Mulți analiști au speculat că Ucraina va încerca să se deplaseze spre sud-est, spre Mariupol, un oraș industrial de pe Marea Azov, pentru a tăia și încercui forțele ruse la vest.

Contraofensiva Ucrainei are loc în mai multe direcții de-a lungul frontului de 1.000 de kilometri.

Armata ucraineană a raportat lupte grele în regiunile Donețk și Lugansk în actualizarea din 11 iunie. Zelenski a spus că au existat și lupte grele pe fronturile sudice.

XS
SM
MD
LG