Linkuri accesibilitate

Kim Jong-un îi promite lui Vladimir Putin „sprijin deplin” în invadarea Ucrainei


Președintele rus, Vladimir Putin (dreapta) și liderul nord-coreean, Kim Jong-un (stânga), la Vladivostok/Rusia, în aprilie 2019
Președintele rus, Vladimir Putin (dreapta) și liderul nord-coreean, Kim Jong-un (stânga), la Vladivostok/Rusia, în aprilie 2019

Kim Jong-un a promis că se va „ține de mână” cu Vladimir Putin, într-un mesaj care marcheză o nouă etapă în aprofundarea legăturilor dintre Coreea de Nord și Rusia.

Într-un mesaj transmis lui Putin de ziua națională a Rusiei, conducătorul nord-coreean a promis „sprijinul deplin” al regimului său pentru invadarea Ucrainei de către Moscova, a declarat agenția oficială de presă KCNA, preluată de The Guardian.

„Dreptatea va învinge cu siguranță, iar poporul rus va continua să adauge glorie istoriei sale în victorii”, a spus Kim.

Phenianul a fost acuzat că furnizează arme Rusiei, timp în care-și dezvoltă propriul arsenal de rachete balistice și arme nucleare, în ciuda anilor de sancțiuni impuse Rusiei de Consiliul de securitate al ONU.

Rusia pare să fi apelat la Coreea de Nord și la alte națiuni „necinstite” într-o încercare disperată de a evita sancțiunile și controalele la export pentru a-și asigura armele de care are nevoie pentru a-și continua războiul început în urmă cu 16 luni împotriva Ucrainei.

Kim, care l-a întâlnit pe Putin pentru prima dată în 2019 , a cerut „o cooperare strategică mai strânsă” între Phenian și Moscova, adăugând că „se va ține ferm de mână” cu liderul rus în scopul lor comun de a construi „o țară puternică”, scrie KCNA.

Coreea de Nord a stârnit îngrijorare internațională prin încercările sale evidente de a se apropia de Kremlin, dând vina pe SUA și aliații săi pentru războiul din Ucraina.

În martie, SUA a declarat că Moscova trimite o delegație în Coreea de Nord pentru a oferi alimente – pe fondul unor rapoarte privind penuria de alimente – în schimbul armelor, încălcând sancțiunile consiliului de securitate.

„Ca parte a acestui acord propus, Rusia va primi peste două duzini de tipuri de arme și muniții de la Phenian”, a declarat la acea vreme purtătorul de cuvânt al consiliului național de securitate al Casei Albe, John Kirby.

Putin a răspuns propunerilor lui Kim cerând, la rândul său, legături mai strânse.

Într-un schimb de scrisori din august anul trecut, pentru a marca ziua eliberării – când Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost eliberate de sub dominația colonială japoneză în 1945 – Putin a spus că Rusia și Coreea de Nord vor „continua să extindă relațiile bilaterale cuprinzătoare și constructive” pentru a consolida securitatea și stabilitatea în peninsula coreeană și nord-estul Asiei.

În iulie 2022, Coreea de Nord a recunoscut două „republici populare” separatiste susținute de Rusia din estul Ucrainei ca state independente, oficialii ridicând perspectiva ca muncitorii nord-coreeni să fie trimiși acolo pentru a ajuta în construcții și în alte sectoare.

Numai Coreea de Nord și Siria recunosc anexările rusești de teritorii din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG