Linkuri accesibilitate

Presa din Rusia scrie că Evgheni Prigojin este cercetat în continuare pentru rebeliune


Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, părăsește sediul central al Districtului Militar Sud odată cu retragerea forțelor sale paramilitare din orașul Rostov pe Don, Rusia, 24 iunie 2023.
Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, părăsește sediul central al Districtului Militar Sud odată cu retragerea forțelor sale paramilitare din orașul Rostov pe Don, Rusia, 24 iunie 2023.

Dosarul penal împotriva liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, deschis pe 24 iunie cu acuzația de răzvrătire, rămâne în continuare deschis și este încă în curs de investigare, au relatat luni ziarul Kommersant și principalele trei agenții de presă ruse, citând oficiali ruși.

Președintele rus Vladimir Putin a promis sâmbătă să zdrobească „actul de trădare”, după ce Evgheni Prigojin a declarat că luptătorii săi din gruparea de mercenari Wagner au preluat controlul orașului Rostov pe Don, din sudul țării și se îndreaptă spre Moscova.

Liderul mercenarilor Wagner a mai spus sâmbătă că este un „marș pentru justiție”, menit să înlăture comandanții ruși corupți și incompetenți.

Însă, spre seară, un acord ar fi fost mediat de autocratul Alexander Lukașenko, președintele contestat al Belarusului.

Kremlinul a declarat că ancheta penală împotriva lui Prigojin va fi abandonată și că acesta se va muta în Belarus.

Luptătorii săi se vor întoarce la bază și, de asemenea, nu se vor confrunta cu nicio acțiune legală, a precizat Kremlinul.

Rusia | Rebeliunea Wagner a durat o zi. Ce s-a întâmplat în Voronej și Rostov pe Don
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00

Cu toate acestea, ziarul rusesc Kommersant a relatat luni că dosarul penal a rămas deschis și că Serviciul Federal de Securitate (FSB) își continuă investigația, transmite agenția de presă Reuters.

Ziarul rusesc a citat o sursă neidentificată care a declarat că nu ar fi fost suficient timp pentru a închide cazul.

Principalele trei agenții de știri ale statului rus - TASS, RIA și Interfax - au raportat, de asemenea, că dosarul penal împotriva lui Prigojin a rămas deschis și că ancheta continuă.

„Cazul penal împotriva lui Prigojin nu s-a oprit. Ancheta este în curs de desfășurare”, a relatat TASS, citând o sursă apropiată biroului procurorului.

În conformitate cu legislația rusă, pedeapsa pentru o astfel de infracțiune este între 12 și 20 de ani de închisoare.

Prigojin, care nu a fost văzut în public de la plecarea din Rostov pe Don, sâmbătă seara târziu, a negat că a condus o revoltă.

Cândva un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, al cărui Grup Wagner a condus o mare parte din luptele din Ucraina, Evgheni Prigojin și-a lansat revolta vineri, după ce a afirmat că armata rusă a ucis o parte dintre oamenii săi într-un atac aerian. Ministerul Apărării a negat această acuzație.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG