Linkuri accesibilitate

Israelul își retrage trupele Jenin, Cisiordania, dar avertizează că raiduri asemănătoare s-ar putea repeta


Locuitorii taberei de refugiați Jenin și-au părăsit casele în timp ce armata israeliană a continuat o operațiune în zonă marți, 4 iulie 2023.
Locuitorii taberei de refugiați Jenin și-au părăsit casele în timp ce armata israeliană a continuat o operațiune în zonă marți, 4 iulie 2023.

Armata israeliană și-a retras miercuri trupele dintr-un bastion militant din Cisiordania, punând capăt unei operațiuni intense de două zile. Cel puțin 13 palestinieni au murit și mii de oameni au fugit.

Armata israeliana susține că a provocat pagube mari grupurilor militante din tabăra de refugiați Jenin într-o operațiune care a inclus lovituri aeriene și terestre.

Înainte de retragere, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că operațiuni similare vor fi repetate, dacă va fi necesar.

"În aceste momente finalizăm misiunea și pot spune că operațiunea noastră extinsă din Jenin nu este unică", a spus el în timpul unei vizite la un post militar de la periferia orașului Jenin. "Vom eradica terorismul oriunde îl vom vedea și îl vom lovi".

De cealaltă parte, Israelul a lansat miercuri lovituri aeriene asupra Fâşiei Gaza, în ripostă la atacurile cu rachete lansate din enclava de coastă palestiniană, transmite AFP.


Știrea inițială

Israelul este aproape de finalizarea operațiunii din Jenin, a declarat marți un oficial guvernamental israelian, după atacuri puternice ale armatei israeliene asupra orașului din Cisiordania. Potrivit BBC, zece palestinieni au fost uciși și 100 răniți, iar mii de persoane au fost forțate să se refugieze.

Lansat luni dimineață, raidul israelian a implicat sute de comandouri și lovituri aeriene care au vizat tabăra de refugiaţi de la Jenin. Acolo s-ar adăposti membri ai unor grupări palestiniene susţinute de Iran, potrivit oficialilor israelieni. Armata israeliană afirmă că aproximativ 50 de atacuri în ultimul an au provenit din Jenin.

Administrația palestiniană a anunțat că suspendă orice contact cu Israelul pe fondul îngrijorărilor umanitare din partea ONU.

Instituțiile și întreprinderile din Cisiordania și-au închis activitatea marți, ca protest împotriva operațiunii, pe care Autoritatea Palestiniană a descris-o drept o "crimă de război".

Autoritățile de la Tel-Aviv afirmă că obiectivul operațiunii a fost de a elimina facțiunile palestiniene susținute de Iran, pe care le acuză că sunt în spatele atacurilor cu arme și bombe din ultima vreme.

Un palestinian rănit în timpul ciocnirilor din casă în casă a murit peste noapte, iar un alt cadavru a fost găsit dimineața, ridicând numărul morților la 10, cu aproximativ 100 de răniți, dintre care 20 în stare critică, a declarat Ministerul palestinian al Sănătății.

Facțiunea Jihadului Islamic a revendicat patru dintre morți. O altă facțiune islamică, Hamas, o altă facțiune islamistă, a revendicat o a cincea victimă. Nu este clar dacă celelalte cinci victime, bărbați cu vârste cuprinse între 17 și 23 de ani, erau combatanți sau civili.

Operațiunea "este aproape de a finaliza atingerea obiectivelor stabilite", a declarat consilierul israelian pentru securitate națională, Tzachi Hanebi, pentru un post de radio israelian.

Armata israeliană a declarat că are confirmarea a nouă palestinieni uciși de forțele sale. Toți erau combatanți, a spus Tzachi Hanebi. El a adăugat că 120 de presupuși bărbați înarmați au fost reținuți pentru interogatoriu.

Trupele vor fi desfășurate în anumite zone țintă din tabără pentru a efectua căutări suplimentare marți, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari. "Dacă există fricțiuni cu teroriștii - vom lupta și împotriva lor", a scris el pe Twitter.

Un vehicul blindat israelian trage cu gaze lacrimogene în timpul unei operațiuni militare în curs de desfășurare în orașul Jenin din Cisiordania ocupată. 4 iulie 2023.
Un vehicul blindat israelian trage cu gaze lacrimogene în timpul unei operațiuni militare în curs de desfășurare în orașul Jenin din Cisiordania ocupată. 4 iulie 2023.

Semiluna Roșie palestiniană a anunțat că a evacuat peste 3.000 de persoane din tabăra unde trăiesc aproximativ 14.000 de oameni. Jenin a fost unul dintre punctele fierbinți ale violențelor care au cuprins Cisiordania în ultimul an

Grupurile umanitare au cerut Israelului să garanteze accesul umanitar. Statele Unite au declarat luni că respectă dreptul Israelului de a se apăra, dar au spus că victimele civile ar trebui evitate. Organizația Națiunilor Unite a declarat că toate operațiunile militare ar trebui să respecte dreptul internațional.

Washingtonul susține „dreptul” Israelului de a se „apăra” dar a îndemnat la protejarea civililor.

Liga Arabă a anunțat o reuniune de urgență marți, după ce Iordania și Egiptul au condamnat Israelul pentru lansarea operațiunii militare în Jenin, avertizând că acțiunile agresive ar putea escalada.

Sute de luptători din Jihadul Islamic, Hamas și Fatah trăiesc în tabăra care a fost fortificată cu o serie de obstacole și posturi de supraveghere pentru a contracara raidurile armatei regulate.

"Agresiunea brutală (israeliană) nu va distruge voința curajosului Jenin", se arată într-o declarație a Jihadului Islamic, adăugând că luptătorii au detonat mai multe bombe în apropierea trupelor israeliene.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG