Linkuri accesibilitate

Președintele Erdoğan asociază primirea Suediei în NATO de aderarea Turciei la Uniunea Europeană


Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a cerut aderarea Turciei în Uniunea Europeană cu ocazia summitului NATO de la Vilnius, la care liderii Alianței încearcă să îl convingă să fie de acord cu aderarea Suediei la NATO.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a cerut aderarea Turciei în Uniunea Europeană cu ocazia summitului NATO de la Vilnius, la care liderii Alianței încearcă să îl convingă să fie de acord cu aderarea Suediei la NATO.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat, luni, că Uniunea Europeană ar trebui să deschidă calea pentru aderarea Turciei la blocul comunitar înainte ca parlamentul de la Ankara să aprobe cererea Suediei de a adera la NATO, transmite Reuters.

Cererea Turciei de a adera la UE este înghețată de mai mulți ani, după ce negocierile au fost lansate în 2005, în timpul primului mandat de prim-ministru al lui Erdoğan.

Legăturile dintre Ankara și UE s-au deteriorat după tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016 din Turcia, dar blocul comunitar depinde de ajutorul Ankarei, aliat al NATO, în special în ceea ce privește migrația.

Erdoğan a redeschis discuțiile de aderare a Turciei și a legat această aprobare de candidatura Suediei la NATO.

„Fac un apel către aceste țări care fac Turcia să aștepte la ușa Uniunii Europene de peste 50 de ani”, a declarat Erdoğan , înainte de plecarea sa la summitul NATO de la Vilnius.

„În primul rând, veniți și deschideți calea pentru Turcia la Uniunea Europeană și apoi vom deschide calea pentru Suedia, așa cum am făcut-o pentru Finlanda”, a spus el, adăugând că își va repeta apelul în timpul summitului.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că extinderea NATO și a UE sunt „procese separate”.

„Procesul de aderare pentru fiecare țară candidată se bazează pe realizările fiecărei țări”, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că cele două procese nu pot fi legate.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat și el că candidatura Turciei la UE nu este legată de aderarea Suediei la NATO, după ce Recep Tayyip Erdoğan a părut să introducă un nou obstacol pe care Suedia trebuie să îl depășească înainte de a adera la alianța militară.

„Suedia îndeplinește toate cerințele pentru a deveni membru NATO. Cealaltă întrebare este una care nu are legătură cu aceasta și de aceea nu cred că ar trebui privită ca o chestiune legată de aceasta”, a precizat Scholz, conform The Guardian.

Întrebat despre comentariile lui Erdogan, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, deși susține aderarea Ankarei la UE, din punctul său de vedere, Suedia a îndeplinit deja condițiile necesare pentru a adera la NATO.„Este încă posibil să avem o decizie pozitivă în privința Suediei la Vilnius”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a inițiat o întrevedere între Erdogan și premierul Suediei după declarațiile liderului de la Ankara.

Suedia și Finlanda au depus anul trecut o cerere de aderare la NATO, abandonând politicile de nealiniere militară care au durat decenii după Război Rece, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

În timp ce aderarea Finlandei la NATO a primit undă verde în aprilie, Turcia și Ungaria nu au aprobat încă candidatura Suediei. Stockholm a depus eforturi pentru a se alătura blocului la summitul de la Vilnius.

Erdogan a declarat că aderarea Suediei depinde de punerea în aplicare a unui acord încheiat vara trecută în timpul summitului alianței de la Madrid, adăugând că nimeni nu ar trebui să se aștepte la compromisuri din partea Ankarei.

Ankara spune că Suedia nu a făcut suficient împotriva persoanelor pe care Turcia le consideră teroriste, în principal membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este considerat o organizație teroristă de către Turcia, UE și Statele Unite.

Erdogan a mai spus că sfârșitul războiului dintre Ucraina și Rusia ar ușura procesul de aderare a Kievului la NATO.

Tema a fost discutată telefonic, luni, de președintele Turciei cu cel al SUA, Joe Biden, iar după-amiază, la Vilnius, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg urma să medieze discuții Turcia - Suedia.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG