Linkuri accesibilitate

Întâlnire la nivel înalt Stockholm - Ankara pentru aderarea Suediei la NATO


Procesul de aderare a Suediei la NATO se află în întârziere după ce Suedia a acuzat Turcia de încălcarea drepturilor omului, în timp ce Ankara este nemulțumită că Stockholmul a găzduit ceea ce consideră a fi teroriști.
Procesul de aderare a Suediei la NATO se află în întârziere după ce Suedia a acuzat Turcia de încălcarea drepturilor omului, în timp ce Ankara este nemulțumită că Stockholmul a găzduit ceea ce consideră a fi teroriști.

Miniștrii de externe ai Suediei și Turciei se vor întâlni „în curând” pentru a discuta despre oferta amânată a Stockholmului de a adera la NATO, a anunțat luni ministerul suedez de externe.

Inițial, ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat luni pentru postul de televiziune SVT că se va întâlni cu omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu, joi, la o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo.

„Dar am fost informați că ministrul de externe al Turciei nu vine, așa că nu va avea loc nicio întâlnire acolo”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al lui Billstrom. El a dat asigurări că, totuși, întâlnirea va avea totuși „în curând”.

Discuțiile dintre cele două țări cu privire la NATO s-au oprit în timpul recentelor alegeri din Turcia, pe care Recep Tayyip Erdogan le-a câștigat duminică.

„Aștept cu nerăbdare să pot trece pe o treaptă superioară și să accelerez lucrurile acum că știm care este rezultatul”, a spus Billstrom.

Procesul de aderare se află în întârzierie după ce Suedia a acuzat Turcia de încălcarea drepturilor omului, în timp ce Ankara este nemulțumită că Stockholmul a găzduit ceea ce consideră a fi teroriști.

Cererea Finlandei de a adera la NATO a fost aprobată, dar cea a Suediei este încă dependentă de ratificarea Turciei și a Ungariei.

În aprilie curent, la mai puțin de un an de la solicitarea sa, Finlanda a devenit al 31-lea stat membru al NATO.

Cererea Finlandei și cea a Suediei au fost făcute pe fondul pericolului reprezentat de invazia rusească în Ucraina, care a început pe 24 februarie 2022.

Lungimea graniței Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat odată cu aderarea Finlandei la alianța nord-atlantică.

Finlanda împarte la est o frontieră de 1.340 km cu Rusia și a cerut să se alăture NATO odată cu Suedia imediat după ce Rusia a invadat Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG