Linkuri accesibilitate

Primarul Constanței, Vergil Chițac, urmărit penal de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu


Vergil Chițac este acuzat că a decis finanțarea unui eveniment sportiv din banii constănțenilor, fără un contract de atribuire prin selecție publică și fără viza de control financiar a compartimentului de specialitate.
Vergil Chițac este acuzat că a decis finanțarea unui eveniment sportiv din banii constănțenilor, fără un contract de atribuire prin selecție publică și fără viza de control financiar a compartimentului de specialitate.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, este urmărit penal de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu.

Alături de el mai sunt puși sub acuzare directorul executiv din primărie, Alin Vintilă de complicitatea la abuz în serviciu și Andrei Talpeș, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru abuz în serviciu și șantaj.

Ce spun procurorii

În anul 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Constanța de o asociere formată din cinci entități, din care făceau parte și Primăria Constanța, Clubul Sportiv Municipal Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco, primarul Vergil Chițac ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment, se spune în ordonanța procurorilor.

Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.

Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), Andrei Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să facă o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.

În condițiile de mai sus, în conturile societății cu sediul în Monaco, ar fi fost virați 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă și prejudiciul adus primăriei Constanța.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG