Linkuri accesibilitate

USR PLUS condiționează colaborarea cu PNL la Constanța


România, Vergil Chițac (PNL) ales primar al Constanței la alegerile de duminică
România, Vergil Chițac (PNL) ales primar al Constanței la alegerile de duminică

Marele învins al alegerilor locale de la Constanța, Stelian Ion (USR PLUS), le-a transmis partenerilor de dreaptă unită de la PNL, care au câștigat primăria și Consiliul Județean, că trebuie să poarte negocierile pentru guvernarea locală doar în jurul programului USR PLUS, pentru a nu reface USL. El a făcut, astfel, referire la alianța PNL cu PSD dintre 2011 și 2015.

Stelian Ion a organizat o conferință de presă în care l-a atacat pe noul primar, Vergil Chițac, iar condiționările deputatului USR pun sub semnul întrebării capacitatea de colaborare a acestor formațiuni pentru formarea unei majorități în administrarea Constanței, care a ieșit, după 20 de ani, de sub influența PSD.

Vergil Chițac a avut o singură postare pe facebook în care s-a arătat deschis unei colaborări pentru formarea unei majorități. Chițac nu a răspuns la atacurile deputatului USR.

Președintele Klaus Iohannis, care a felicitat PNL și USR pentru rezultatul obținut la alegerile locale, a îndemnat ambele formațiuni să colaboreze în viitoarele consilii rezultate după alegeri. De asemenea, și secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a anunțat că liberalii nu vor colabora cu PSD, o decizie în acest sens sugerând că USR și PLUS devin partenerii preferați ai liberalilor.

Stelian Ion, condiții și nemulțumiri

Contestarea lui Stelian Ion nu este, așadar, a voturilor, ci a intențiilor. Nu procentele sunt ceea ce-i contestă Stelian Ion lui Vergil Chițac, ci mijloacele prin care s-a impus ca învingător la alegerile de duminică, prin care a luat din ceea ce Ion a considerat că ar fi electoratul USR PLUS. În aceste condiții, Ion pune sub semnul întrebării o colaborare între cele două partide în cadrul consiliului și sugerează că liberalii ar putea colabora cu PSD.

„Dacă liberalii vor să refacă USL - alianța de guvernare de odinioară a PNL cu PSD - nu au decât, dar USR PLUS va sta de veghe iar decontul va veni la următoarele alegeri”, avertizează Stelian Ion.

  • Liberalul Vergil Chițac a câștigat primăria Constanța la alegerile locale de duminică într-o confruntare cu principalul său contracandidat de la USR PLUS, Stelian Ion. Chițac a obținut 28,5% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale date publicității luni.

Începând de astăzi, PSD e istorie în orașul nostru. Felicitări tuturor constănțenilor care au ieșit la vot și au transmis un mesaj cât se poate de clar întregii clase politice. Acest rezultat ne arată limpede direcția în care trebuie să mergem și vă asigur că voi face tot ce ține de mine pentru a ne ține tinerii acasă și a readuce acest oraș acolo unde îi este locul. Primul pas a fost făcut, iar acum îi chem alături pe toți cei care și-au dorit schimbarea, indiferent de convingerile politice. Începând de astăzi, împreună construim Constanța Puternică!”, a scris liberalul pe pagina sa de Facebook.

Stelian Ion a spus într-o declarație de presă susținută după aflarea rezultatului parțial de luni că și liberalii, mulți dintre ei, ar fi dezamăgiți de rezultat și i-a avertizat să nu refacă alianța cu PSD.

„Noi transmitem un mesaj liberalilor, care mulți dintre ei sunt supărați pentru că știu că nu e o soluție bună pentru Constanța și își doreau o colaborare mai strânsă cu noi. Noi le transmitem că vom colabora. Dacă cumva PNL nu își dorește să refacă USL la Constanța și să colaboreze cu PSD, avem disponibilitatea unui dialog. Suntem dispuși să colaborăm cu consilierii PNL, nu cu primarul în care nu avem încredere”, a declarat Stelian Ion.

Ion a spus că „dincolo”, adică la PNL, atmosfera este sumbră tocmai pentru că victoria ar fi una obținută artificial, pentru că a fost marcat „gol cu mâna”. El s-a referit la „interese dubioase, obscure”, în urma cărora a fost impus „prin manevre” un candidat PNL la Constanța, sugerând astfel, fără să o spună explicit, că ar fi trebuit să fie unul comun, al dreptei, în persoana sa.

„Minciuni sfruntate pe care ni le-au fluturat sub nas, echipa domnului Chițac care era singurul care se lupta cu Decebal Făgădău (candidatul PSD - n.r.), avea 39% în sondaje, avea 150% în sondaje. Minciuna a ținut din păcate, pentru că o parte din electoratul nostru, din disperare de a scăpa de PSD, a migrat spre PNL”, a declarat Ion.

El a spus că altfel ar fi stat lucrurile dacă ar fi fost alegeri în două tururi de scrutin, situație în care USR PLUS ar fi câștigat și primăria și consiliul județean, dar că „PNL nu a dorit cu adevărat alegeri în două tururi.” Ion a avertizat că „altfel vor sta lucrurile din 2024.”

Candidatul învins al USR PLUS a dat asigurări că echipa de consilieri locali ai USR PLUS vor urmări cu maximă vigilență „ce se întâmplă în primărie”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG