Linkuri accesibilitate

SUA și Marea Britanie avertizează că Rusia ar putea ataca nave cu cereale în Marea Neagră


O navă de marfă navighează împreună cu o barcă de patrulare a Gărzii de Coastă ucrainene prin gura de vărsare a râului Bâstroe, care face legătura între Marea Neagră și Dunăre, în districtul Ismail din regiunea Odesa, Ucraina, iulie 2022.
O navă de marfă navighează împreună cu o barcă de patrulare a Gărzii de Coastă ucrainene prin gura de vărsare a râului Bâstroe, care face legătura între Marea Neagră și Dunăre, în districtul Ismail din regiunea Odesa, Ucraina, iulie 2022.

Armata rusă ar putea începe să vizeze transportul maritim civil în Marea Neagră, au anunțat marți autoritățile din Marea Britanie. Un anunț asemănător a fost făcut săptămâna trecută de Casa Albă.

„Informațiile noastre indică faptul că armata rusă și-ar putea extinde și mai mult ținta asupra instalațiilor de cereale ucrainene, pentru a include atacuri împotriva transportului maritim civil în Marea Neagră”, a declarat ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward.

Premierul britanic Rishi Sunak a împărtășit aceste informații cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică de marți, a adăugat oficialul britanic, conform Reuters.

De asemenea, Marea Britanie are informații că „Rusia a amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene”, a mai spus ea.

Săptămâna trecută, Casa Albă a dat avertismente similare, cu privire la posibile atacuri rusești asupra navelor civile și a minelor marine.

„Suntem de acord cu evaluarea americană că acesta este un efort coordonat pentru a justifica și a da vina pe Ucraina pentru orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră”, a declarat Barbara Woodward.

De altfel, ambasadorul american la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a repetat marți avertismentele americane potrivit cărora Rusia ar putea folosi mine marine pentru a arunca în aer o navă și să dea vina pe Ucraina pentru acest atac.

Ambasadorul Michael Carpenter a declarat că Rusia ar folosi un astfel de incident - cunoscut sub numele de atac sub steag fals - pentru a justifica alte atacuri împotriva navelor civile în Marea Neagră.

UE sare în ajutorul Ucrainei

Uniunea Europeană este pregătită să exporte aproape toate produsele agricole ucrainene prin intermediul culoarelor de solidaritate, a declarat marți comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

„Suntem pregătiți să exportăm aproape totul. Este vorba de aproximativ 4 milioane de tone pe lună de semințe oleaginoase și cereale, iar acest volum l-am atins în luna noiembrie a anului trecut”, a declarat el, potrivit Reuters.

Oficialul european a mai declarat că 60% din exporturile Ucrainei au fost expediate prin intermediul culoarelor de solidaritate, în timp ce 40% au trecut prin Marea Neagră, înainte ca Rusia să se retragă din acordul privind cerealele în această lună.

Prețurile globale ale grâului au crescut cu 15% în ultima săptămână, după ce Rusia a renunțat la acordul care permitea exportul în siguranță al grâului ucrainean pe Marea Neagră și după ce a început să atace porturile ucrainene și infrastructura de cereale de la Marea Neagră și de la Dunăre.

Acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost negociat de ONU și Turcia în urmă cu un an, pentru a combate criza alimentară globală agravată de invazia Rusiei în Ucraina din 2022. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt principalii exportatori de cereale la nivel mondial.

Rusia s-a retras săptămâna trecută din acord, afirmând că nu au fost îndeplinite cererile de îmbunătățire a propriilor sale exporturi de alimente și îngrășăminte și plângându-se că nu au ajuns suficiente cereale ucrainene în țările sărace în cadrul acordului. ONU a susținut că pactul a fost în beneficiul țărilor mai sărace prin scăderea prețurilor globale cu 23% din martie 2022.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG