Armata rusă ar putea începe să vizeze transportul maritim civil în Marea Neagră, au anunțat marți autoritățile din Marea Britanie. Un anunț asemănător a fost făcut săptămâna trecută de Casa Albă.
„Informațiile noastre indică faptul că armata rusă și-ar putea extinde și mai mult ținta asupra instalațiilor de cereale ucrainene, pentru a include atacuri împotriva transportului maritim civil în Marea Neagră”, a declarat ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward.
Premierul britanic Rishi Sunak a împărtășit aceste informații cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică de marți, a adăugat oficialul britanic, conform Reuters.
De asemenea, Marea Britanie are informații că „Rusia a amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene”, a mai spus ea.
Săptămâna trecută, Casa Albă a dat avertismente similare, cu privire la posibile atacuri rusești asupra navelor civile și a minelor marine.
„Suntem de acord cu evaluarea americană că acesta este un efort coordonat pentru a justifica și a da vina pe Ucraina pentru orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră”, a declarat Barbara Woodward.
De altfel, ambasadorul american la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a repetat marți avertismentele americane potrivit cărora Rusia ar putea folosi mine marine pentru a arunca în aer o navă și să dea vina pe Ucraina pentru acest atac.
Ambasadorul Michael Carpenter a declarat că Rusia ar folosi un astfel de incident - cunoscut sub numele de atac sub steag fals - pentru a justifica alte atacuri împotriva navelor civile în Marea Neagră.
UE sare în ajutorul Ucrainei
Uniunea Europeană este pregătită să exporte aproape toate produsele agricole ucrainene prin intermediul culoarelor de solidaritate, a declarat marți comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
„Suntem pregătiți să exportăm aproape totul. Este vorba de aproximativ 4 milioane de tone pe lună de semințe oleaginoase și cereale, iar acest volum l-am atins în luna noiembrie a anului trecut”, a declarat el, potrivit Reuters.
Oficialul european a mai declarat că 60% din exporturile Ucrainei au fost expediate prin intermediul culoarelor de solidaritate, în timp ce 40% au trecut prin Marea Neagră, înainte ca Rusia să se retragă din acordul privind cerealele în această lună.
Prețurile globale ale grâului au crescut cu 15% în ultima săptămână, după ce Rusia a renunțat la acordul care permitea exportul în siguranță al grâului ucrainean pe Marea Neagră și după ce a început să atace porturile ucrainene și infrastructura de cereale de la Marea Neagră și de la Dunăre.
Acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost negociat de ONU și Turcia în urmă cu un an, pentru a combate criza alimentară globală agravată de invazia Rusiei în Ucraina din 2022. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt principalii exportatori de cereale la nivel mondial.
Rusia s-a retras săptămâna trecută din acord, afirmând că nu au fost îndeplinite cererile de îmbunătățire a propriilor sale exporturi de alimente și îngrășăminte și plângându-se că nu au ajuns suficiente cereale ucrainene în țările sărace în cadrul acordului. ONU a susținut că pactul a fost în beneficiul țărilor mai sărace prin scăderea prețurilor globale cu 23% din martie 2022.