Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat un port din regiunea Odesa cu rachete Kalibr. O persoană a fost ucisă


Depozite avariate într-un atac cu drone rusești într-un port maritim, în regiunea Odesa, Ucraina, 24 iulie 2023.
Depozite avariate într-un atac cu drone rusești într-un port maritim, în regiunea Odesa, Ucraina, 24 iulie 2023.

Forțele ruse au lovit infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa într-un atac cu rachete, în timpul nopții de miercuri spre joi. Un paznic a fost ucis, iar un terminal de marfă a fost avariat, potrivit guvernatorului regiunii.

Porturile din Odesa au fost ținte regulate ale atacurilor rusești de când Moscova s-a retras, pe 17 iulie, dintr-un acord mediat de ONU care permitea exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Înainte de ultimul atac, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat că loviturile aeriene rusești au avariat 26 de facilități de infrastructură portuară și cinci nave civile în ultimele nouă zile. El nu a oferit mai multe detalii despre pagube.

Guvernatorul din Odesa, Oleh Kiper, a declarat că Rusia a tras rachete Kalibr într-un port nespecificat din regiune, conform Reuters.

Rachetele au fost trase de pe un submarin din Marea Neagră în atacul din timpul nopții. El a precizat că o clădire a fost distrusă și două mașini au fost avariate.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că două rachete au fost lansate în atac și că nu au reușit să le doboare, dar că apărarea aeriană a doborât opt drone pe care Rusia le-a lansat pentru a ataca alte regiuni din Ucraina în cursul nopții.

Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, a declarat că o furtună din timpul nopții a ajutat Rusia în atacul de peste noapte asupra regiunii Odesa.

„Inamicul a profitat de condițiile meteorologice și a lansat racheta în timpul tunetelor și al vântului și la o înălțime extrem de joasă pentru a face mai dificilă reperarea lor”, a declarat ea.

Humeniuk a declarat că apărarea antiaeriană a fost întărită în anumite zone, dar că este nevoie de măsuri suplimentare.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG