Linkuri accesibilitate

NATO își va intensifica supravegherea Mării Negre după incidentele legate de exportul de grâne


Bombardamentul Rusiei asupra depozitelor de la Reni/Ucraina a fost vizibil și din România.

NATO anunță că, împreună cu aliații săi, intensifică supravegherea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă și drone, se anunță printr-un comunicat de presă de la Consiliul NATO-Ucraina.

NATO și-a sporit semnificativ prezența în regiune, inclusiv cu două noi grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria și România, începând chiar de anul trecut.

Poziționarea vine ca urmare a încetării unilaterale de către Rusia a Inițiativei privind grâul de la Marea Neagră, mediată de Organizația Națiunilor Unite și de Turcia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat reuniunea în urma unei cereri de consultare în caz de criză din partea președintelui Volodimir Zelenski, care a fost prezidată de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Participanții la Consiliu au condamnat ferm decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind cerealele din Marea Neagră și încercările sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume.

Ei au condamnat, de asemenea, recentele atacuri cu rachete ale Rusiei asupra Odesa, Nikolaev și a altor orașe portuare, inclusiv atacul cu drone al Moscovei asupra instalației ucrainene de depozitare a cerealelor din orașul portuar dunărean Reni, foarte aproape de granița cu România.

Aliații au remarcat faptul că noua zonă de avertizare a Rusiei în Marea Neagră, în zona economică exclusivă a Bulgariei, a creat noi riscuri de erori de calcul și de escaladare, precum și obstacole serioase în calea libertății de navigație.

„NATO este unită. Suntem solidari cu aliații noștri de la Marea Neagră, vom continua să ne protejăm reciproc și vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat Mircea Geoană.

Aliații au punctat eforturile continue ale Turciei de a revitaliza acordul privind cerealele.

De asemenea, au fost subliniate și strădaniile Bulgariei și României, alături de Uniunea Europeană și de Națiunile Unite pentru a permite continuarea exportului de cereale ucrainene pe cale terestră și maritimă.

Aliații au precizat, de asemenea, că vor continua să ofere Ucrainei asistență militară, economică și umanitară majoră.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG