Linkuri accesibilitate

Atac cu drone și explozii la Ismail, la 15 kilometri de România


Portul din Izmail a devenit esențial pentru exporturile ucrainene de cereale, după ce Rusia a ieșit din acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.
Portul din Izmail a devenit esențial pentru exporturile ucrainene de cereale, după ce Rusia a ieșit din acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.

Portul ucrainean Izmail de la Dunăre a fost atacat din nou cu drone iraniene Shaded, în noaptea de marți spre miercuri, potrivit Reuters și BBC. Mai multe instalații portuare și de depozitare au fost avariate. Izmail se află la aproximativ 15 kilometri în linie dreaptă de orașul Tulcea.

Potrivit Comandamentului Operaţional „Sud” al Forţelor Armate ale Ucrainei, dronele au fost lansate din Marea Azov, prin Marea Neagră, şi au vizat obiectivele infrastructurii portuare şi industriale din regiune.

Surse neoficiale citate de Agerpres spun că atacurile cu drone au lovit sediul Administraţiei Portuare din Izmail, Gara fluvială din Izmail, dar şi un depozit de combustibil.

Ministerul ucrainean al apărării a publicat imagini cu distrugerile din Izmail.

„Un alt elevator din portul Izmail, regiunea Odesa, a fost avariat de ruși. Cerealele ucrainene au potențialul de a hrăni milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, Rusia a ales calea crimelor, a foametei și a terorismului”.

Un siloz de cereale a fost avariat, a spus guvernatorului regional Oleh Kiper.

„Inamicul încearcă să distrugă cerealele ucrainene, atacând infrastructura industrială și portuară. Din păcate, există lovituri, din păcate silozul a fost avariat, iar incendiile au izbucnit la fața locului”, a declarat Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al Armatei Voluntarilor Ucraineni Sud.

Este al doilea atac rusesc la care este supus portul Izmail, după cel de la sfârșitul lunii iulie când au fost, de asemenea, distruse depozite de cereale.

Atacul are loc după ce mai multe nave civile de marfă au sosit duminică în portul Izmail, în ciuda riscului de a fi atacate de marina și aviația rusești.

Europa Liberă a luat legătura cu români care au publicat pe rețelele sociale filmări legate de atacul rusesc cu drone asupra portului Izmail

Într-o postare pe Twitter (X), parlamentarul ucrainean Alexei Gonciarenko scrie despre „vești tulburătoare de la Izmail” și publică o fotografie în care apare un siloz de cereale lovit.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole și portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, care permitea exporturile de cereale ucrainene, transmite Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski a scris că „Cele mai semnificative [n.r. atacuri] sunt în sudul țării. Teroriștii ruși au atacat din nou porturile, cerealele, securitatea alimentară globală".

Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole și portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, care a permis exporturile de cereale ucrainene.

Porturile fluviale dunărene ale Ucrainei au devenit vitale pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, după ce Rusia a părăsit acordul privind cerealele din Marea Neagră la jumătatea lunii iulie.

Rusia a renunțat la acord pe 17 iulie pe motiv că sancțiunile asupra propriilor exporturi de cereale și îngrășăminte nu au fost relaxate și a avertizat că navele care se îndreaptă spre porturile maritime ucrainene ar putea fi considerate ținte militare.

Ca urmare a căderii acordului, exporturile de cereale ucrainene în iulie au scăzut cu 40% față de iunie, spun analiști citați de Reuters.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG