Linkuri accesibilitate

Ambasadorul României în SUA spune că aliații NATO discută despre revenirea navelor militare în Marea Neagră


În acest moment, NATO nu poate intra cu nave militare în Marea Neagră din cauza Convenției de la Montreux din 1936 care prevede că Turcia poate opri accesul navelor militare prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, pe timp de război.
În acest moment, NATO nu poate intra cu nave militare în Marea Neagră din cauza Convenției de la Montreux din 1936 care prevede că Turcia poate opri accesul navelor militare prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, pe timp de război.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, spune că se poartă discuții “pe multiple planuri și la multe niveluri” privind posibilitatea revenirii navelor NATO în Marea Neagră. Senatul SUA a aprobat un proiect de lege care prevede o prezență maritimă regulată în Marea Neagră.

După ce Rusia a invadat Ucraina, anul trecut, România a cerut permanent aliaților NATO să trimită pe teritoriul național și în Marea Neagră cât mai multe trupe și mijloace de apărare, inclusiv antiaeriană și navală.

România nu are încă toate capabilitățile de apărare antiaeriană și navală necesare. De 7 ani, România nu este capabilă să decidă cui acordă contractul pentru construirea de corvete pentru Forțele Navale.

Ministerul Apărării încă așteaptă ca grupul francez Naval Group să spună dacă își mai asumă sau nu contractul câștigat pentru construirea navelor.

În condițiile în care Rusia a militarizat estul Mării Negre, amenință că va ataca nave civile care merg spre Ucraina și, recent, a trimis nave militare inclusiv în zona economică exclusivă a Bulgariei, congresmeni americani au decis să adopte o lege care prevede că securitatea Marii Negre trebuie să fie în centrul preocupărilor administrației SUA.

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat săptămâna trecută, proiectul de lege privind autorizarea bugetului apărării SUA, iar în acest document, un capitol este dedicat securității în Marea Negră și în state din regiune. Capitolul se numește „Black Sea Security Act”.

Proiectul ar putea deveni lege în această toamnă, după negocieri între senatorii și aleșii din Camera Reprezentanților din Congresul SUA.

Proiectul prevede, printre altele, că Statele Unite ar trebui să lucreze cu NATO și aliații pentru a crea o prezență maritimă regulată, rotațională în Marea Neagră.

Însă, încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că țara sa își va folosi autoritatea asupra strâmtorilor turcești așa cum e prevăzut în Convenția Montreux din 1936.

Liderul de la Ankara motiva gestul prin nevoia de a evita escaladarea crizei.

Documentul dă dreptul Turciei să oprească accesul navelor militare în Marea Neagră și să le permită celor civile să circule.

De altfel, Turcia a fost una dintre țările care au negociat acordul internațional pentru transportarea cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, acord care a fost valid din vara anului 2022 până pe 17 iulie. Acum două săptămâni, Rusia s-a retras din acord și a întețit bombardamentele asupra porturilor ucrainene.

Într-un interviu acordat Europa Liberă, cu ocazia votului recent din Senatul SUA, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, spune că este de părere că în caz de nevoie, Turcia ar putea permite accesul de nave NATO în Marea Neagră. Reprezentantul României în SUA adaugă că subiectul accesului NATO în Marea Neagră este abordat la nivel înalt.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru

„În mod evident, discuțiile acestea se poartă pe multiple planuri și la multe niveluri și Turcia, fiind țară membră a NATO și un aliat important al Statelor Unite, cred că va putea lua în considerare și această soluție în funcție, evident, de situația de securitate și dacă o eventuală escaladare a acestui război ar impune acest lucru”, spune ambasadorul României în Statele Unite.

Anca Grădinaru l-a întrebat pe ambasadorul Andrei Muraru în cât timp pot aliații să construiască o prezență maritimă regulată, rotațională, în Marea Neagră și când.

„În funcție de situația de securitate de la momentul respectiv, în urma consultărilor cu partenerii și aliații și în mod evident, cu statele riverane Mării Negre, rămâne de văzut care vor fi măsurile adecvate raportate la situația de securitate și la evoluția acestuia, inclusiv pentru evitarea escaladării acesteia", a explicat ambasadorul Andrei Muraru în interviul acordat Europei Libere.

Ambasadorul României în SUA explică în ce condiții s-ar putea crea o prezență maritimă regulată, rotațională, în Marea Neagră
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG