De peste 10 ani, autoritățile române vorbesc, fără niciun efect deocamdată, despre încercarea de a elimina vizele de Statele Unite ale Americii pentru concetățenii care vor să călătorească în SUA.
Legile Statelor Unite prevăd că cetățenii unei țări pot cere să fie scutiți de acest pas atunci când vor să meargă în SUA, dacă procentul concetățenilor respinși la acordarea vizei este de cel mult 3% într-un an.
Dar numărul românilor cărora li se refuză viza SUA este constant de 3, 4 ori mai mare de 3% în ultimii ani. Un record a fost atins chiar, între octombrie 2020 și septembrie 2021, când procentul românilor respinși a fost de peste 17%.
Adică 2.400 de români au cerut viză de SUA și nu le-au primit, din diferite motive. La calcularea ratei de respingere, autoritățile americane iau în calcul cererile de vize turistice și de afaceri, care sunt majoritare.
Între octombrie 2021 și septembrie 2022, aproape 3.400 de români au fost respinși de la primirea vizei de SUA, arată datele ambasadei României la Washington. Adică mai mulți decât în anul precedent. Însă rata de refuz a fost de peste 12%, pentru că numărul solicitanților a fost mai mare, aproape de 40 de mii.
Rezultatul pare că ne-a îndepărtat și mai mult de visul de scăpa de vizele pentru SUA. Însă ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, spune că aceste numere nu sunt relevante.
De ce? Reprezentantul României în SUA spune că, în anul 2021, numărul românilor care au cerut viză a scăzut mult din cauza pandemiei de Covid-19.
„E ceea ce americanii numesc «a bubble», deci o bulă care a fost creată în mod artificial, o creștere (n.r. a procentului de respingeri) din cauza pandemiei, pentru că aceasta a fost generată de o scădere a numărului total de aplicații pentru viză începând cu 2019. Asta înseamnă că această creștere procentuală nu se traduce și printr-o creștere numerică la fel de mare.“
Ambasadorul României spune că și ratele de refuz ale altor europeni care nu sunt în programul Visa Waiver sunt asemănătoare.
„Bulgaria avut 18,4% (n.r. rata de respingere) de la 12,52% în anul precedent (n.r. anul 2020). Cipru - 15,09% de la 6.21% în anul precedent.“
De ce contează pentru români să nu mai aibă nevoie de vize pentru SUA
Politic vorbind, România a devenit unul dintre principalii aliați ai SUA în Europa, dar a rămas unul dintre puținele state europene care nu au fost incluse în programul de acces în SUA fără vize - Visa Waiver.
La baza Mihail Kogălniceanu, în județul Constanța, Statele Unite au dislocat militari, la fel la Deveselu, unde se află scutul antirachetă, la Câmpia Turzii și nu numai. În total, cel puțin 2 mii de soldați americani se află pe teritoriul României.
Pe de altă parte, în acest moment, cetățenii români trebuie să aștepte o perioadă cuprinsă între câteva săptămâni și câteva luni menținerea pentru viza SUA, în funcție de cât de aglomerați sunt angajații care răspund de acest proces la Ambasada SUA din București.
O taxă de viză costă 185 de dolari.
Planul României de a scăpa de vize pentru SUA
În condițiile în care parteneriatul strategic între România și SUA devine tot mai strâns, inclusiv pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia, iar Washingtonul vrea să limiteze rolul Chinei în regiunea Mării Negre, ambele guverne au pus la cale un plan.
Mai întâi, pe 12 iulie, guvernul a înființat un comitet responsabil pentru aderarea României la programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii/Visa Waiver Program.
El este condus de șeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru Mihai Ghigiu. Din această structură fac parte și tehnicieni de la Ministerul Justiției, cel de Interne, de la SRI și de la Ministerul Afacerilor Externe.
Printre acești tehnicieni se află, potrivit unor surse Europa Liberă, oameni care au fost implicați de-a lungul timpului în parteneriate cu autoritățile americane pe probleme de trafic de persoane și alte tipuri de criminalitate.
Acest comitet a avut deja prima ședință. Prima etapă ar fi încheierea unor acorduri între autorități din România și SUA, care privesc schimbul de date în scopul prevenirii și combaterii terorismului și a infracționalității transfrontaliere, explică ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, într-un interviu acordat Europa Liberă.
„Până la 1 octombrie sau, dacă nu reușim, până la sfârșitul anului calendaristic 2024, România (n.r. vrea) să închidă toate acțiunile din planul de lucru al părții americane. (...) Este necesară implementarea mai multor acorduri. Cele mai importante se referă la schimbul de date în scopul prevenirii și combaterii terorismului și a infracționalității transfrontaliere.”
Ambasadorul Andrei Muraru mai spune că unele acțiuni pot fi rezolvate prin încheierea unor simple acorduri tehnice, pentru altele poate fi mai complicat.
Oricum, spune reprezentantul României în SUA, în cel mult un an și jumătate, România vrea să se achite de toate obligațiile tehnice, care să garanteze că infractorii nu ajung în Statele Unite.
„România are două culoare pe care trebuie să meargă în același timp pentru a reuși să îndeplinească aceste criterii în privința eliminării vizelor cu Statele Unite. Unu: un culoar sunt aceste acorduri tehnice care trebuie încheiate, iar al doilea culoar este scăderea ratei de refuz”, rezumă situația ambasadorul Andrei Muraru.
Dar cum poate fi scăzută rata de refuz?
Odată, prin scăderea numărului românilor respinși la acordarea vizei de SUA.
Surse familiarizate cu acest proces au declarat pentru Europa Liberă că majoritatea celor respinși sunt de fapt români din Diaspora care se duc la consulatele SUA din țările în care se află. Or, ei ar trebui să ceară viza de SUA la București. Sunt respinși pentru că în actele lor apare că stau în România, declară la consulatul SUA din țările în care stau că locuiesc în România, dar de fapt ei stau în Spania, Italia, Marea Britanie sau în alte țări europene.
Ambasadorul României în SUA mai are o explicație pentru rata de respingere mare a românilor:
„În contextul pandemiei, Statele Unite, Departamentul Securității Naționale și Departamentul de Stat care gestionează acest program Visa Waiver au decis ca atunci când o persoană a avut o viză americană și nu a încălcat legislația americană, o viză de afaceri sau un scop turistic, deci B1 sau B2 și această viză i-a expirat, știți că ele se acordă pentru o perioadă de 10 ani, persoana respectivă poate face o nouă aplicație și după ce plătește taxa de interviu și aplicația este acceptată, nu mai trebuie să călătorească la București pentru interviu. Pur și simplu trimite pașaportul la ambasada Statelor Unite, i se emite această viză fără a mai trece prin această procedură. Sunt convins că foarte mulți oameni, adică o majoritate covârșitoare, nu știu că există această regulă” explică Andrei Muraru.
O altă metodă prin care se poate reduce numărul de români respinși poate fi creșterea masivă a numărului celor care primesc vize.
Cum se poate face asta?
Prin implicarea companiilor americane prezente în România care pot facilita obținerea de vize pentru cei peste 100 de mii de angajați din România. Companiile își pot trimite angajații la perfecționare în SUA sau în vacanță.
În această toamnă, mai spune ambasadorul Andrei Muraru, Guvernul va lansa și o campanie de informare a populației cu privire la cum poate obține viza pentru SUA.
„Aici vor fi implicate agenții de publicitate, vor fi implicați
sociologi, vor fi implicate diferite bresle, a avocaților, a notarilor, corpul profesoral care, în mod evident, au șanse foarte bune de a fi eligibile pentru o viză pentru de afaceri sau în scop turistic pentru Statele Unite”, a mai spus ambasadorul României în SUA.
Prima reacție oficială după ce SUA au limitat accesul maghiarilor, inclusiv cu cetățenie română, în SUA
Referitor la decizia SUA de a impune de la 1 august, restricţii pentru călătoriile fără viză de care beneficiază cetățenii Ungariei, prin programul Visa Waiver, ambasadorul României în SUA spune că autoritățile române studiază cazul.
„În mod evident, la nivelul Ministerului de Externe se lucrează probabil deja la a informa cetățenii români care dețin dublă cetățenie cu privire la riscurile de a călători în Statele Unite și de a fi returnați sau de a fi refuzați la îmbarcarea în avioane pentru Statele Unite. Deci, sunt convins că la Ministerul Afacerilor Externe se lucrează pentru câteva mesaje în această direcție”, a explicat diplomatul român.
Administrația americană a explicat că restricțiile de călătorie pentru maghiari vizează pașapoartele emise între 2011 și 2020, despre care autoritățile de la Washington cred că au probleme de securitate.
Ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, spune pentru Politico că „există sute de mii de pașapoarte care au fost emise de guvernul Ungariei ca parte a programului de naturalizare simplificată, fără a exista mecanisme stricte de verificare a identității”.